fbpx

Tour Down Under: Greipel győzelem a WorldTour-nyitány előestéjén – videó

Andre Greipel, becenevén a Gorilla nyerte látványos előkészítést követően az ausztráliai Tour Down Under felvezető kritériumát, a People Choice Classic versenyt.

Adelaide városában a 30 körös, 52 kilométeres háztömb körüli versenyen több próbálkozást is láthattak az ausztrál nézők, volt szokásos Jens Voigt-szökés is, de az utolsó körökre a Lotto-Belisol csapata ragadta magához a kezdeményezést. Az Argos-Shimano, az Orica GreenEdge és a Sky próbálta kipöccinteni Greipeléket a legjobb pozícióból, de az ezüst színű, áramvonalas bukóban hajtó lottósok tökéletes csapatmunkát végeztek a spiccen, védve a német sprintert a vonat végén.

Fotó: Sirotti.it

Az utolsó körben már hatalmas tempót diktáltak, és a vezetésből kiálló segítők is remekül zárták a szögeket, így senkinek nem volt esélye a Gorilla elé férkőzni. Nagy tempóból, a legjobb helyről indítva a sprintet pedig Greipelt talán csak Mark Cavendish képes megverni a világon, de ő ma nem volt itt, a hazaiak menője, Matt Goss (Orica-GreenEdge) pedig nem tudta kikerülni a németet. A Lotto felvezetői úgy szétcincálták a sort, hogy a harmadik helyre még az új-zélandi Greg Henderson is befért Greipel csapatából…

Videón a végjáték:

A célba érkezés után a 2012-ben 20 győzelmet szerző sprinter elmondta, hogy csapatával komolyan edzettek a kritériumra, és reméli, hogy sikerül jól szerepelnie a január 22-én, kedden kezdődő, s már WorldTour pontokért zajló Tour Down Under versenyen is, amely vasárnapig látható majd élő televíziós közvetítésekben is.

Fotó: Sirotti.it

Az, hogy Greipel az összetettben is dominálja az ausztrálok legrangosabb körversenyét, ahogy korábban többször is (kétszer, 2008-ban és 2010-ben megnyerte az összetettet), szinte kizárt, mert tavalyhoz hasonlóan a szervezők hegyi etapot is beiktattak, az Old Willunga Hill-re vezető hegyi befutóval. 2012-ben a hazaiak sztárja, Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) és Alejandro Valverde (Movistar) vívott itt emlékezetes, kiélezett küzdelmet. A sprintbefutókon viszont újfent arathat a Gorilla, három szakasz, az első, a negyedik és a hatodik mindenképpen kinéz a sprintereknek.

Fotó: Sirotti.it

Sok sztár kezdi itt, a 15. alkalommal megrendezett ausztrál viadalon a szezont, köztük például a világbajnok Philippe Gilbert (BMC), aki formájától függően akár az összetett győzelemre is esélyes lehet, de a 133 fős mezőnyben lesz a címvédő, Simon Gerrans, a norvég Edvald Boasson Hagen (Sky), Giovanni Visconti (Movistar), a Radio Shack színeiben pedig Andy Schleck is tiszteletét teszi.

Fotó: Sirotti.it

A legjobb sprinterek közül, Andre Greipel mellett itt van a mai napon másodikként befutó Matthew Goss, a fiatal német Marcel Kittel (Argos-Shimano), továbbá Tyler Farrar és Robbie Hunter (Garmin-Sharp), a Rabobank utód Blanco Pro Cycling Team színeiben Mark Renshaw és Graeme Brown, az Asztanába igazoló Andrea Guardini, az akár összetett sikerre is pályázó spanyol Jose Joaquin Rojas (Movistar), Roberto Ferrari (Lampre-Merida), Arnaud Demaret (FDJ), Juhenij Hutarovics (Ag2R), és a Team Sky is félelmetes sorral érkezett, Boasson Hagen mellett Geraint Thomas, Chris Sutton, Ian Stannard és Matthew Hayman is eljött…

A versenyt napról napra követjük a bikemag.hu-n…

Fotók: Sirotti.it

A szakaszok:
1. szakasz – január 22.: Prospect – Lobethal – 135 km
2. szakasz – január 23.: Mount Barker – Rostrevor – 116.5 km
3. szakasz – január 24.: Unley – Stirling – 139 km
4. szakasz – január 25.: Modbury – Tanunda – 126.5 km
5. szakasz – január 26.: McLaren Vale – Old Willunga Hill – 151.5 km
6. szakasz – január 27.: Adelaide – 90 km

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo