fbpx

Reagálások Lance Armstrong vallomására a nemzetközi sajtóban

Íme néhány reakció Lance Armstrong vallomására a nemzetközi sajtóban!

Betsy Andreu, a csapattárs és legjobb barát, Frankie Andreu felesége:

„Lance elszalasztotta a nagy lehetőséget, hogy mindent bevalljon. Hogyan higgyük el neki a többi vallomását, ha a kórházi ágyon folytatott beszélgetést sem ismerte el?” [Az ügy háttere, hogy Armstrong a daganatos betegsége alatt a korházi ágyon – amit legjobb barátja, Frankie és felesége nap mint nap útba ejtett, hogy erőt adjon a texaszinak a gyógyuláshoz – Betsy füle hallatára elmondta orvosának, hogy EPO-t, kortizont és tesztoszteront szedett a Motorola csapatban töltött évek alatt (1992-1996) – szerk.] „Csalódtam benne, tartozott nekem ezzel a vallomással. Azzal, amit velem és családommal tett [megfélemlítés, per, sajtóban történő mocskolódás – szerk.] ezt meg kellett volna tennie. Nem igaz, hogy nem tudott volna egyszer igazat mondani! […] Szeretném azt hinni, hogy Lance-ben még maradt valami az egykori jó emberből, de ismét csalódnom kellett.”

Paolo Savoldelli, Giro d’Italai-győztes a Discovery csapatban, Armstrong egykori csapattársa:

„Lance az amerikai álom reinkarnációja volt, amely túl nagy terhet helyezett rá. […] Az egész Egyesült Államok mögötte állt, és nyomta előre, így még George W. Bush kampányában is részt vett. Az amerikai nép és szponzorai szemében hős volt, így győznie kellett – minden áron. Sokszor tettem fel magamban a kérdést, hogy ha az olasz nép ilyen magasra emelne, ellen tudnék-e állni a kísértésnek. […] Lance hibát követett el, és fizetni fog ezért. A legnagyobb hiba a visszatérés volt. Az a fickó, akit karrierje elején megismertem, rendkívüli tehetség volt, nem volt szüksége arra, hogy ilyen módszerekhez folyamodjon a győzelem érdekében. Lehet, hogy nem nyert volna 7 Tourt dopping nélkül, de egy-kettő benne volt a tarsolyában.”

Paul Kimmage, újságíró, az Armstrong doppingvisszaélések egyik legharcosabb leleplezője:

„Nem sokat vártam ettől a vallomástól, ennek ellenére kellemesen csalódtam, hogy azért voltak benne egész őszinte pillanatok is. Érdekes volt, de egyben frusztráló, mivel a riporter rendre kihagyta a ziccert: nem kérdezett rá a leglényegesebb részletekre. […] Sajnos nem emlékeztette Oprah Winfrey Armstrongot vallomásának ellentmondásos részleteire, így olyan keveset árulhatott el az illegális dolgokról, amennyit csak tehetett. Ezeket a részleteket mások vallomásaiból is hallhattuk, semmi új nem derült ki a kétórás interjúból. […] Pat McQuaid jelenlegi és Hein Verbruggen volt UCI-elnök a kanapén ugrálva kántálhatták a Hallelúját, hogy vallomásában őket nem mártotta be, bár ezen a ponton válasza igencsak ingatag volt. Természetesen a kérdező itt sem vitte be a döntő ütést!”

Eddy Merckx, minden idők legnagyobb kerékpárversenyzője:

„Régebben, amikor a vádak először a felszínre törtek, négyszemközt megkérdeztem tőle, hogy igazak-e. Szemembe nézett, és letagadta azokat. Bánt az is, hogy kategórikusan kijelentette, hogy dopping nélkül nem lehet Tour de France-ot nyerni. Megértem, hogy az a korszak, amelyben ő versenyzett ebből a szempontból nehezebb volt, mint a miénk, vagy más idők. Az EPO valóban kényszerhelyzet elé állította azokat, akik győzni akartak: jobb lett volna, ha válaszában csak saját karrierjét minősítette volna. Remélem, hogy a mai versenyzők kedvét nem veszi el a kerékpározástól Armstrong vallomása, nem ábrándulnak ki a sportból. Én legjobban emiatt aggódom.”

Travis Tygart, az USADA, azaz az amerikai antidopping ügynökség elnöke:

„Armstrong a médiában történt vallomásával elindult a helyes irányba, egy kisebb lépést tett az ügy tisztázásában. Ellenben továbbra is tagadja, hogy negyedmillió dollárral próbálta megvesztegetni szervezetünket, amikor a hurok kezdett szorulni nyaka körül. Mi kiállunk azon állításunk mögött, hogy a megvesztegetés kísérlete megtörtént.”

Pat McQuaid, UCI elnök:

„Lance Armstrong döntése, hogy végre szembe néz múltjával, és elindul azon az úton, hogy begyógyítsa az általa okozott sebeket mindenképpen elismerésre méltó. A sportunk csakis így újulhat meg, és nyerheti vissza a belé vetett bizalmat. […] Ezen felül elismerte, hogy nem volt összefonódás közte és az UCI akkori vezetése között, nem volt pozitív doppingteszt, amelyet külső erők segítettek eltusolni. Leszögezte továbbá, hogy a kerékpárspot óriási változásokon ment keresztül az utóbbi 10 évben, és azok a praktikák, amit akkor folytattak a győzelem érdekében, ma már nem történhetnek meg. Dicsérte a biológiai útlevél intézményét, amelyet szervezetünk 2008-ben vezetett be a doppingvisszaélések megszüntetése érdekében.”

Német kerékpárszövetség állásfoglalása:

„Lance Armstrong vallomásában kizárólag olyan tényeket erősített meg, amelyet az USADA már vizsgálata során bebizonyított. Ezen kívül egyetlen részlettel sem lettünk okosabbak.”

Tom Lund, a dán kerékpáros szövetség elnöke:

„Az interjú kezdeti dinamizmusa gyorsan alábbhagyott, Oprah Winfrey sajnos nem feszegette a legfontosabb kérdéseket, így a műsor még a hozzáértő, lelkes néző számára is érdektelenségbe fulladt. Semmit nem tudtunk meg a doppingolás szervezettségéről, struktúrájáról, a benne résztvevő orvosok szerepéről és munkájáról.”

Bill Oliver, a Lotto Belisol csapatfőnöke:

„Ez egy valódi amerikai showműsor volt, az elefánt egérként mutatkozott be. Ezért nem volt érdemes az éjszaka kellős közepén felkelni!”

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo