fbpx

Tour de Hongrie: szlovén győzelem, magyar dobogó a második szakaszon!

A szlovén Ziga Jerman győzelmével ért véget a Tour de Hongrie második, Velence és Siófok között zajló szakasza, amelynek végén az ifjú reménység, Peák Barnabás is felállhatott a dobogóra. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 25 országból érkezett 106 fős mezőnye hat nap alatt 750+1 kilométert tesz meg a július 2-i budapesti befutóig.

Velencéről rajtolt csütörtök délután a Tour de Hongrie második szakasza, s az előzmények után igen ijesztő volt, hogy néhány perccel a rajt előtt leszakadt az ég a Velencei tó partján.

Amint ismeretes, szerdán ítéletidő miatt kellett félbeszakítani a Tour de Hongrie első szakaszát: a nemzetközi kerékpárverseny mezőnye még szikrázó napsütésben indult útjára Keszthely kikötője mellől, ám Sümegnél nem jutott tovább: a Zalában tomboló szupercella miatt a szervezők véget vetettek a küzdelemnek. A kerékpárosokat szerencsére időben el tudták szállítani a helyszínről, így a lecsapó viharnak nem lett sérültje, sem a Tour mezőnyéből, sem a népes, csaknem háromszáz fős szervező-közreműködő csapatból.

„A verseny tekintetében ilyen esetben is a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, az UCI szabályzata az irányadó. Amikor megállítottuk a mezőnyt, a szabályok szerint még lett volna lehetőségünk alternatív útvonalon megközelíteni a célt, de egyrészt így is át kellett volna haladnunk a viharzónán, másrészt azt az információt kaptuk, hogy már nincs hová befutni, a zalaegerszegi célterületet is letarolta a vihar – mondta Mamuzsics László, a versenybíróság vezetője. – Az UCI meghatározza, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel a kerékpárosok nem teljesítették az előírt táv nyolcvan százalékát, így a szakaszt törölni kell, az itt elért eredmények nem számítanak sem az összetett versenyben, sem a pontversenyekben. A döntést a résztvevő csapatok vezetői és maguk a versenyzők is elfogadták, egyetlen panasz sem érkezett hozzánk ezzel kapcsolatban.“

A fentiek miatt a szombathelyi prológ győztese, az ausztrál Scott Sunderland viselte a sárga trikót, Szalontay Sándor a legjobb sprinternek járó zöldet, Peák Barnabás a legjobb 23 évnél fiatalabbat illető fehéret, Lovassy Krisztián pedig a legjobb magyar celeste-zöld mezét húzhatta fel.

Koszti András, Velence polgármestere és világjáró hajósunk, Fa Nándor indította útjára a mezőnyt. Utóbbi talán azt is mondta a kerékpárosoknak, hogy “Jó szelet!” Mert viharos szélben indult ez a nap.

Az első sprintet Kápolnásnyéknél a szerb Kalaba nyerte, majd következett a nap egyetlen hegyi hajrája, ami az eritreai Ghebreigzabhier sikerét hozta, így biztossá vált, hogy pénteken övé lesz a piros mez. Aligha tévedünk, ha kijelentjük: ő a Tour de Hongrie első eritreai színes trikósa.

Öt bringás lépett el a mezőnytől, s a szökésben benne volt a magyar Dina Márton is. A szökevények begyűjtötték a székesfehérvári és a nádasdladányi gyorsasági hajrát is, mindkétszer a szerb Danilovics nyert, de a bolyt nem engedte messzire a mezőny. Siófok határában két szerb versenyző lépett el a többiektől, de a Balaton partra vezető kanyargós úton rosszul kanyarodtak, de az őket üldöző mezőny is elvétette a helyes utat.

A zsűri gyors döntést hozott, a siófoki körpályán – ahol három kör várt a mezőnyre – a célvonalon megállította a kerekeseket, a két szökevényt az előnyének megfelelően elengedte (így a kényszerpihenő nem befolyásolta a szakasz végkimenetelét), majd megkezdődött az üldözés. A szerb válogatottak egy körön át tudták tartani az előnyüket, onnan a sprinterek csapatai, főleg az ausztrálok, az amerikaiak és a szlovénok vették át az irányítást.

A szűk, csúszós kanyarokban történt néhány bukás, ami darabokra szabdalta a mezőnyt, így nagyjából húsz kerekes indult az élen az utolsó rohamra. A sárga trikósnak remekül vezették fel a sprintet, de az utolsó kanyarban Peák Barna is kedvező pozíciót harcolt ki magának, a sprint végén azonban a szlovén Ziga Jerman örülhetett: megnyerte a Tour de Hongrie második szakaszát.

Sunderland lett a második, Peák Barnabás pedig ezen a napon is bravúros eredményt ért el: a prológ után ismét harmadik lett!

„Igyekeztünk tartani a szökést, hogy ne legyen olyan nagy előnye, mint tegnap. Szerencsére a legjobb sprinterek csapatai nem voltak benne a szökésben, ezért tudtuk, hogy nem fog hazaérni. Szerettem volna a legjobb tíz között bejönni, ez sikerült. Nagyon sok bukás volt a siófoki körökben, az életem kockáztattam a kanyarokban, így előre tudtam jönni a végére, és harmadik lettem a sprinten, elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. A következő szakaszon szökéssel nem fogok próbálkozni, mert nem fognak elengedni, de a sprintre rá fogok menni holnap is“ – nyilatkozta a magyar kerékpársportba üstökösként berobbanó tehetség, Peák Barna.

EREDMÉNYEK
2. szakasz, Velence–Siófok (138 km):
1. Jerman Ziga (szlovén, Ljubljana) 3:22:37
2. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWelness) azonos idővel
3. Peák Barnabás (magyar, Kontent-DKSI) 1 mp h.
4. Carlos Alzate Escobar (kolumbiai, United Healthcare) a. i.
5. Angelo De Clercq (belga, Marlux-Napoleon Games) a. i.
6. Cristian Raileanu (moldovai, Differdange-Losch) a. i.

Összetett verseny az OPEL Nagydíjért:
1. (sárga mezben) Jerman Ziga (szlovén, Ljubljana) 3:23:33
2. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWelness) azonos idővel
3. Peák Barnabás (magyar, Kontent-DKSI) 5 mp h.
4. Daniel Jaramillo Diez (kolumbiai, United Healthcare) 10 mp h.
5. Carlos Alzate Escobar (kolumbiai, United Healthcare) a. i.
6. Nicholas Dlamini (dél-afrikai, Differdange-Losch) 12 mp h.
Gyorsasági pontverseny a EUROPCAR Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Ziga Jerman (szlovén, Ljubljana)
Hegyi pontverseny a SLÁGER FM Nagydíjért: 1. (piros mezben) Amanuel Ghebreigzabhier (eritreai, Dimension Data for Qhubeka)
A legjobb U23-as versenyző a BRINGAAKADÉMIA Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Ziga Jerman (szlovén, Ljubljana)
A legjobb magyar versenyző a BIANCHI Nagydíjért: 1. (celeste mezben) Peák Barnabás (Kontent-DKSI)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!

Következik!
A Paks és Cegléd között kijelölt 178 kilométeres útvonalon gyakorlatilag teljesen sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Dunaföldvár, Bugyi és Csemő) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Cegléden két kört is teljesít majd a mezőny.
Rajt: 2017. június 30. péntek, 13:45, Paks, Gagarin utca
Várható befutó: 18:30, Cegléd, Kossuth tér (2 kör)
Kinek kedvez: a nehéz, sík alföldi szakaszon a versenyzők legnagyobb ellenfele a szél (vagy nagy hőség esetén a szélcsend) lehet, a sík befutónál a sprinterek csatája várható.

Várható útlezárások
A Tour de Hongrie 3. szakasza során Paks és Cegléd között 178 kilométert tesz meg a mezőny, amely 13:45 órakor indul útjára a paksi Gagarin utcából. A karaván a Paks, Madocsa, Bölcske, Dunaföldvár, Solt, Dunavecse, Dömsöd, Kiskunlacháza, Bugyi, Dabas-Sári, Dabas-Besnyő, Inárcs, Kakucs, Újhartyán, Újlengyel, Dámszentmiklós, Albertirsa, Mikebuda, Csemő, Cegléd (cél) útvonalon jut el a célig. Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. A városokban várható zárásokról a csatolt dokumentumokból tájékozódhatnak. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten
A Tour de Hongrie történetében másodszor követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket! A televízióban a versenyről minden nap élőben közvetít a DIGI Sport, az interneten pedig az Origo Sport, esténként pedig az M4 Sport sugároz 25 perces összefoglalót a nap eseményeiről (érdemes követni a műsorújságokat, mert az adásokat mindkét televíziós csatorna megismétli). A közvetítéseket, összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják:

Június 30., péntek (3. szakasz, Paks–Cegléd)
13:30–19:00:
DIGI Sport 1 (élő)
13:30–19:00: Origo Sport (élő)
22:35: M4 Sport (összefoglaló)

Július 1., szombat (4. szakasz, Karcag–Miskolc)
12:45–18:00:
DIGI Sport 1 (élő)
12:45–18:00: Origo Sport (élő)
22:45: M4 Sport (összefoglaló)

Július 2., vasárnap (5. szakasz, Jászberény–Budapest)
14:30–18:00:
DIGI Sport 1 (élő)
14:30–18:00: Origo Sport (élő)
22:30: M4 Sport (összefoglaló)

Az eseményeket figyelemmel kísérhetik a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie). A mezőny útját követhetik a FunIQ (Funiq.hu) interaktív térképein is, amelyeken azt is láthatják, milyen nevezetességek, kulturális, sportolási vagy szórakozási lehetőségek mellett halad el a karaván.

A 38. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA
Június 27., kedd: prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km). Győztes:
Scott Sunderland (ausztrál). Sárga trikóban: Scott Sunderland (ausztrál)
Június 28., szerda: 1. szakasz, Keszthely–Zalaegerszeg (145 km). A szakaszt a versenybíróság törölte a programból. Sárga trikóban: Scott Sunderland (ausztrál)
Június 29., csütörtök: 2. szakasz, Velence–Siófok (138 km). Győztes: Ziga Jerman (szlovén). Sárga trikóban: Ziga Jerman (szlovén).
Június 30., péntek: 3. szakasz, Paks–Cegléd (178 km). Rajt: 13:45. Várható befutó: 18:30
Július 1., szombat: 4. szakasz, Karcag–Miskolc (177 km). Rajt: 13:00. Várható befutó: 17:30
Július 2., vasárnap: 5. szakasz, Jászberény–Budapest (112 km). Rajt: 14:45. Várható befutó: 17:30

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo