fbpx

Tour de Hongrie 2. szakasz: Olasz tűzijáték Hajdúszoboszlón

Szatmáry András remek napja

Az olasz Jakub Mareczko, a CCC Team versenyzője nyerte a Tour de Hongrie hajdúszoboszlói befutóját, de a második szakasznak magyar hőse is volt, a csaknem 130 kilométeren át szökésben lévő Szatmáry András, a magyar válogatott versenyzője az összetettben a harmadik helyre lépett előre. A sárga mezes Jon Aberasturi – a hajrában történt bukás ellenére – megőrizte első helyét az összetettben.

Fotó: TDH.hu/Vanik Zoltán

A 41. Tour de Hongrie második szakaszán a mezőny Debrecenből, a Nagyerdei Stadion elől indult, s a hajdúszoboszlói célig 158 kilométert kellett megtennie. A viadal 119 indulója közül öten már kiszálltak a versenyből, Dina Dániel és Istlstekker Zsolt a magyar válogatottból, Wermeser Zsombor és a csíkszeredai Novák Ede a Team Novákból, valamint a román Ioan Jitaru a Giotti Victoria-Savini Due együtteséből az első szakasz során nem ért célba.

Ott volt viszont a debreceni rajtnál a lengyel Kamil Malecki, akit az esztergomi befutó során történt bukás után kórházba kellett szállítani. Szerencsére megúszta törés nélkül, s vasárnap úgy érezte, meg kell próbálnia a folytatást. Kemény fából faragták a CCC Team bringását, de végül hatvan kilométernyi tekerés után feladta a küzdelmet.

Fotó: TDH.hu/Halmágyi Zsolt

A szakasz elején öten lógtak meg a mezőnyből, Arturo Gravalos (Kometa-Xstra), Diether Sweeck (Alpecin-Fenix), Gilles De Wilde (Vlaanderen-Baloise), Simone Sano (Team Novák) és Ziga Horvat (Adria-Mobil) mellé aztán sikerült felzárkóznia a magyar válogatottból Szatmáry Andrásnak is.

Az első részsiker is a miénk lett, a nyolcvan kilométerrel a rajt után, Debrecenben kijelölt gyorsasági részhajrát Szatmáry András nyerte, aki így virtuálisan átvette a vezetést is az összetettben.

Fotó: TDH.hu/Vanik Zoltán

A szökevények legnagyobb előnye kevéssel haladta meg az öt percet, aztán – ahogyan az várható volt – a mezőny elkezdte ledolgozni a hátrányát. Húsz kilométerre a céltól, a balmazújvárosi részhajráig még kitartott Szatmáryék előnye – a magyar bringás elhozott még egy második helyet –, de az utolsó tíz kilométerre összezárt a mezőny, s elkezdődött a helyezkedés a hajrára.

Hajdószoboszló az elmúlt években emlékezetes befutókat élhetett át, két esztendeje az ukrán Bratascsuk hosszú szökés végén néhány méterrel előzte meg üldözőit a célban, tavaly pedig a cseh Kankovsky mesterien felépített sprintben szerezte meg az első helyet.

Fotó: TDH.hu/Vanik Zoltán

Vasárnap a lengyelek egyik kedvenc üdülőhelyén a lengyel World Team ünnepelhetett: a CCC Team lengyel származású olasz sprintere, Jakub Mareczko szép győzelmet aratott, a befutónál két honfitársát, az olasz Matteo Moschettit (Trek-Segafredo) és Luca Pacionit (Androni Giocattoli-Sidermec) megelőzve. Remekeltek ezen a napon az olaszok, hiszen a Top6-ba öt olasz sprinter került be.

A legjobb huszonöt közé három magyar is bekerült, Karl Ádám a 14., Orosz Gergő a 19., Kusztor Péter pedig a 22. helyen ért célba, a bukás miatt valamennyi célbaérkező azonos időt kapott.

„Fantasztikus nap volt – lelkendezett a szakaszgyőztes Jakub Mareczko, – A szakasz során csak arra koncentráltunk, hogy a végén jó pozícióban legyünk. A csapatom a befutó előtt rengeteget segített, főleg a kanyaroknál, de szerencsém volt a bukásnál is, hogy jó helyen voltam. Hosszú ideje nem sikerült nyernem, úgyhogy a mai egy nagyszerű nap számomra.”

A sprintbefutót egy sajnálatos bukás is megelőzte, az ilyenkor szokásos helyezkedés során összeakadtak néhányan, természetesen ez is közrejátszott az eredmény alakulásában.

A bukásba belekeveredett a sárga mezes Aberasturi is, aki csúnyán megütötte a karját és a vállát. Betekert a célba, de a biztonság kedvéért – ahogyan még négy versenyzőt a bukott bringások közül – kórházba szállítottak kivizsgálásra.

A legjobb magyart illető fehér trikót átvevő és az összetettben a harmadik helyre előrelépő Szatmáry András az MTI-nek elmondta: Dér Zsolt szövetségi kapitánnyal tervezték, hogy Palumby Zsombor vagy ő szökni fog, ám lekéste az első szökést, így utólag kellett felérnie, ami nehéz volt, de utána szépen tempóztak együtt a gyilkos melegben – „egy méter árnyék nem volt” -, amelynek során nyolc-tíz félliteres kulacsot ivott ki.

„Igazán embert próbáló nap volt ez a mai” – mondta. A hajrában történt bukást felidézve kifejtette, nyolcszáz méterrel a cél előtt „szokásos mezőnyhajrás tülekedésben” valaki bukott, a kordon is berepült, neki pedig nem sikerült megállnia, és beesett egy „nagy kupac ember alá”. A bal csuklóját ütötte meg, zúzódásokkal megúszta, ám a verseny folytatására ez is rányomja a bélyegét. Elárulta: a következő etapon regenerálódni akar, ám a negyedik szakaszon talán újra próbálkozni fog a szökéssel. A trikó megszerzésére bónuszként tekint, a megtartása csak a sík szakaszokon lehet cél számára saját bevallása szerint.

Fotó: TDH.hu/Tuba Zoltán

Az összetett versenyben Aberasturi megőrizte első helyét, s ezzel együtt a sárga mezt is, Caden Groves maradt második, Szatmáry András pedig a nap során begyűjtött időjóváírásoknak köszönhetően a harmadik helyre lépett.

Hétfőn következik a Tour de Hongrie harmadik szakasza, a Karcag és Nyíregyháza között kijelölt 182 kilométeres útvonalon, ismét szinte teljesen sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A karcagi Kossuth térről 12:30-kor indul a verseny, az etap során három gyorsasági (Hortobágy, Hajdúböszörmény, Nagykálló) részhajrára is sor kerül, a befutó Nyíregyházán, a Kossuth téren, 16:30-kor várható.

41. Tour de Hongrie
2. szakasz, Debrecen-Hajdúszoboszló (158 km):
1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:38:20
2. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Luca Paolini (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.
4. Andrea Guardini (olasz, Giotti Victoria-Savini Due) a. i.
5. Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation) a. i.
6. Alexander Konychev (olasz, Mitchelton-Scott) a. i.
14. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
19. Orosz Gergő (magyar válogatott) a. i.
22. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 6:26:14
2. Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) 4 mp h.
3. Szatmáry András (magyar válogatott) 5 mp h.
4. Gilles De Wilde (belga, Vlaanderen-Baloise) azonos idővel
5. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) 6 mp h.
6. David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk) 9 mp h.
15. Dina Márton (Kometa-Xstra) 10 mp h.
24. Valter Attila (CCC Team) a. i.
32. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation)

A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben a Cofidis díjáért) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)

A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Szatmáry András (magyar válogatott)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo