fbpx

Téli nadrágok körképe – tapasztalatok, vélemények

Téli ruházati körképünk a kesztyűk, a lábbelik és a dzsekik után a cudar, hideg időjárásra tervezett kerékpáros nadrágokat teszi próbára. Egy nemrég megjelent írásban támpontot adtunk a nadrágok kiválasztásához, majd a beérkezett nyolc termék bemutatója következett. A jelen cikk a nadrágokkal kapcsolatos tapasztalatokat és véleményeket osztja meg az olvasókkal.

A hideg, a szél és az eső együttes kizárása csakis a bonyolult, többrétegű, kívül membránnal ellátott technikai alapanyagok alkalmazásával lehetséges...

A hideg, a szél és az eső együttes kizárása csakis a bonyolult, többrétegű, kívül membránnal ellátott technikai alapanyagok alkalmazásával lehetséges…

Az elasztikusság a téli kerékpáros nadrágok "nuralgikus pontja"...

Az elasztikusság a téli kerékpáros nadrágok “neralgikus pontja”…

A nyolc nadrágmodell jól illusztrálja a mai piaci trendet, egy híján mind kantáros kialakítású, a legtöbb esetben alul talppánttal vagy cipzárral biztosítva a tökéletes stabilitást. A hideg, a szél és az eső kizárása csakis a bonyolult, többrétegű, kívül membránnal ellátott technikai alapanyagok alkalmazásával lehetséges, ezen felül a „mindent tudó” nadrág tervezésekor a gyártónak számos fifikás technológiát is be kell vetni. Ahogy a kerékpáros dzsekik esetében a vízhatlanság és a szellőzés együttes megvalósítása jelenti a tervezők számára a legnagyobb kihívást, a folyamatos lábmozgás miatt nadrágoknál az elasztikusság az „ellenpont”. Sajnos a fokozott szél és csapadék elleni védelmet nyújtó réteges membrán nem kifejezetten rugalmas, így a többféle alapanyag és megannyi szövetpanel alkalmazása az egyetlen célravezető módszer a mozgásszabadság biztosítására. Talán mondani sem kell, hogy mindez a nadrág árát is jelentősen emeli.

A fokozott szél és nedvesség elleni védelem itt a Kárpát-medencében nem annyira életbevágó, mint más tájakon!

A fokozott szél és nedvesség elleni védelem itt a Kárpát-medencében nem annyira életbevágó, mint más tájakon!

Az átlag kerékpáros számára a teljes védelem ésszerű áron nem lesz elérhető, tehát kompromisszumot kell kötni e téren. A dzsekik esetében a mindent tudó csúcsmodellek alternatívája a réteges öltözködés, a nadrágoknál hasonlóképpen gondolkodhatunk. Ha nem kell minden nap szembesülni a csapadékkal és a fagyos szelekkel, válasszunk kizárólag a hőszigetelésre „hangolt” típust, a nedves időjáráshoz pedig húzzunk fölé esőnadrágot. Nem olyan praktikus, mint az „integrált” bicajos viselet, de kétségtelenül működik. A száraz időjárásban ezzel a stratégiával egy kényelmesebb, pontosabban illeszkedő, rugalmasabb nadrágot élvezhetünk, amely ráadásul töredék költséggel jár, mint egy hi-tech prémium modell beszerzése.

Az etalon bokazáródás - a "mindent tudó" nadrág esetében ilyen fejlett megoldásokra van szükség!

Az etalon bokazáródás – a “mindent tudó” nadrág esetében ilyen fejlett megoldásokra van szükség!

A beérkezett nyolc téli nadrág egyben jól lefedi a hazai kereskedésekben elérhető választékot. Közülük három membrán nélküli kialakítású, fejlett technikai alapanyagból, csodálatos elasztikussággal, a bolyhos belső rétegnek köszönhetően pedig melengető szigeteléssel. A hajtást egyáltalán nem befolyásolják, érzetre olyanok, mint az enyhe időjárásra tervezett vékony bicajos nadrágok. Ezen felül két modell hatékony szél elleni védőréteget kapott, amely valamelyest véd a csapadék ellen is. Az esőt felületéről lepergeti, nem túl intenzív „égáldás” esetén egész sokáig szárazon tart. Csúcskategóriás, minden ellen felkészített típusból ugyancsak kettőt próbálhattunk ki, aminek a nyálcsepegtető technikai megoldások miatt különösen örültünk. Ezek vízhatlanok, dacolnak a széllel, és biztosítanak megfelelő hőháztartást. Egy beérkezett nadrágmodell speciális felhasználásra készül, az extrém kerékpársport igényeit elégíti ki, vízhatlan, strapabíró és protektor is viselhető alatta.
[divider scroll_text=””]

A bolyhos mikszálas bélés vékony és meglepően jól szigetel...

A bolyhos mikroszálas bélés vékony és meglepően jól szigetel…

A beérkezett nadrágok a legkorszerűbb technikai alapanyagokat alkalmazzák, így a szélálló és vízlepergető Isowind®, vagy éppen a kiváló elasztikusságot és hőszigetelést biztosító Super-Roubaix® és Lombardia® szövettípust. Ezek nadrágok számára mind ideálisak, a fejlett membránszerkezettel kiegészítve pedig akár teljes körű védelmet is biztosíthatnak az időjárással szemben. A vékony de hatékony hőszigetelés néhány fok mínuszban is kellemes bicajos élményt tesz lehetővé.

A legtöbb modern kerékpáros nadrág a járművezetők figyelmét felkeltő fényvisszaverő elemekkel kiegészítve kapható. A beérkezett nadrágokkal kapcsolatos egyetlen csalódás itt ért bennünket: a „felhozatal” fele szerintünk nem rendelkezik megfelelő láthatósággal, ami a téli rövid nappalok és nem éppen ideális látási viszonyok között szerintünk elengedhetetlen. Pedig a nadrágtervezés megannyi nehézségéhez képest milyen egyszerű feladat a folyamatos mozgásban lévő lábszáron egy feltűnő fényvisszaverő nyomat elhelyezése!

[divider scroll_text=””]

Specialized RBX Sport Winter

Specialized RBX Sport Winter

Kezdjük az összehasonlítást az egyszerűbb, kizárólag a hőszigetelésre koncentráló három modellel! A Kellys Thermo RBX, a Mavic Aksium Thermo és a Specialized RBX Sport Winter fokozottan elasztikus alapanyagot és kellemes meleget biztosító mikroszálas bolyhos béléssel rendelkezik, amely minimális anyagvastagság mellett akár fagypont körül is képes biztosítani a megfelelő hőháztartást. A Kellys kapta a ma legfejlettebb technikai szövetet, az olasz M.I.T.I. által kifejlesztett Super-Roubaix® a prémium márkák legigényesebb téli nadrágmodelljeit jellemzi. Nem is csalódtunk benne: a Thermo RBX a legpontosabban illeszkedő, legrugalmasabb téli kerékpáros nadrág, amit valaha próbálhattunk. A Mavic Thermo Bib Tight alig marad el tőle, így egyáltalán nem járunk rosszul vele, ráadásul ára a Kellys-hez hasonló. A Specialized RBX Sport Winter nem az ára miatt került a rangsor végére, hanem egyszerűen szabása, rugalmassága és illeszkedése hagyott maga után kívánni valót. Az RBX Sport Winter szenved továbbá modelltársa fényes szereplésétől is: azonos áron a Specialized RBX Sport Wind magasabb technikai színvonalat vonultat fel, így a kettő közül egyértelműen jobb választás!
[divider scroll_text=””]

Ezzel el is érkeztünk a két szélállóságra kihegyezett modellhez, a Kellys Thermo Isowind és a Specialized RBX Sport Wind modellhez. Az esetükben alkalmazott többrétegű Isowind®, illetve Gold 240 technikai szövet a védelem terén egyaránt hatékony, a teljesítmény, a rugalmasság és az illeszkedés alapján így nincs egyértelmű favorit. Ellenben – meglehetősen szokatlan módon – a nagy „S” terméke az olcsóbb, így a „célfotón” egy arasszal megelőzi az amúgy kiváló szlovák nadrágot.

teli_nadrag_korkep_110

Alpinestars All Mountain 2

A két prémium nadrág csatája is „centiken” múlt. Mind a Mavic Ksyrium Pro Thermo, mind a Northwave Lightning nyálcsepegtető konstrukció, a legfejlettebb alapanyagokból a leggondosabb tervezéssel készül. Habár kevésbé rugalmasak, mint a membrán nélküli típusok, ez a gyakorlatban jelentős hátrányt nem jelent. Viszont ha váratlanul leszakad az ég, feltámad a fagyos északi szél, nem kell plusz réteget felvenni, a „mindent tudó” nadrágok bármilyen cudar időben megfelelő védelmet nyújtanak. A Mavic talán még a Northwave-nél is kicsit több „tudománnyal” lett felvértezve, bokazáródása egyenesen elkápráztató. Gyaníthatóan kifejlesztésében a Mavic társmárkája, a téli sportipari órás, a Solomon is segédkezett. Ha tudunk több mint ötvenezer forintot szánni a téli kerékpárnadrágra, akkor itt az etalon!

Az Alpinestars All Mountain 2 a felhasználás tekintetében elsőrangú. Ha lazább illeszkedésre vágyunk – még ha nem is viselünk alatta protektort -, egyéb kerékpározási stílushoz is megfontolandó választás. Jó lett volna egy kihívó az All Mountain 2 számára, hogy a motorsport ruházati specialistája egyértelműen bizonyíthassa a kerékpáros nadrágok területén is kamatoztatható szakértelmét.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo