fbpx

Tabló: Mecsek Maraton Team SE

 

A Tablónkban most egy igazán nagy létszámú csapat került górcső alá, amiről az egyesület titkárával, Nedjalkov Balázzsal beszélgettünk, aki maga is aktív sportoló.

A Mecsek Maraton Team SE tagjai még csak rövid ideje “vannak a porondon” mégis számos sikeres eredményt tudhatnak magukénak. Egy igazi sportegyesület, akik nem csak a kerékpár, de a futó vagy akár a triatlon versenyeken is odateszik magukat.

kép1

Az egyesület bemutatása:

Bikemag: Kérlek mutasd be néhány mondatban az egyesületeteket! (Mióta, hányan, hogyan, miből, milyen konstrukcióban működtetitek a csapatot?)

Nedjalkov Balázs: A Mecsek Maraton Teamet 2014 januárjában alapította egy Pécsen és környékén élő, sportolni szerető baráti társaság azzal a céllal, hogy minél több embert buzdítsanak az egészséges és sportos életmód folytatására. Bár az egyesületet mindössze tizenhárman alapították, a lelkes hozzáállásnak köszönhetően mindössze egy hónapon belül 45-re nőtt a tagok száma, 2014 év végére pedig elérte a 146 főt, jelentősen túlszárnyalva az eredetileg kitűzött, 80 fős célt.

Túlszárnyalva az év elején kitűzött céljainkat, 2014-ben 95 rendezvényen indultunk összesen 495 résztvevővel. A Nagyatád ExtremeMan Országos hosszú távú triatlon bajnokságon rekord számú, 41 fős nevezéssel képviseltük az egyesületet. A hazai események mellett 13 külföldi hegyi- és országúti kerékpár, terepfutás, illetve triatlon versenyen is jelen voltunk.

A sportegyesület elsősorban a kerékpár, futás, úszás, valamint duatlon és triatlon sportágakat fogja össze. A kerékpár esetében a hegyi (XCM, XCO, downhill és four cross), az országúti (időfutam, maraton és hegyi), valamint a cyclocross szakág is képviselteti magát, míg a futók közt aszfalt és terepfutók is megtalálhatók.

kép2Bikemag: Milyen sporteredményeitekre vagytok a legbüszkébbek? 2014-ben és a múltban?

Nedjalkov Balázs: 2014-ben 95 rendezvényen indultunk összesen 495 résztvevővel.

Pár kerékpáros eredményünk:
Országúti hegyi OB 2014 Vörös Ferenc (elit) 3. hely, Medve Tamás (szenior1) 2. hely; Tour de Pécs 2014: összetett Vörös Ferenc (elit) 2. hely, Medve Tamás (szenior1) 3. hely. Salzkammergut Trophy 2014: Ultra táv: Nedjalkov Balázs (master1) 28. hely, – másodszor legjobb magyar, Surján László all mountain táv (master2) 14. hely – legjobb magyar, Koch Márton all mountain táv (felnőtt) 28. hely – legjobb magyar. XCO Magyar bajnokság Vörös Ferenc (master2) – magyar bajnok; Bianchi Balaton Felvidék Maraton: Magyar Kinga (master2) 1. hely. III. Cube Velencei-tó MTB maraton: Keresztes József (master2) 1. hely, Nedjalkov Balázs (master1) 2. hely, Kisfali Attila (master1) 3. hely; Nyugat Maraton Kupa 2014 összetett Szabó Melinda (master2) 3. hely.

Triatlonban és futásban is sikerült szép eredményeket elérni idén:
Nagyatád Hosszú távú triatlon OB Jakus Gábor kategória 6. hely, The North Face Ultra-Trail du Mont-Blanc Sár Cecília kategória 4. hely, Keszthelyi Kilométerek Jakus Gábor ½ maraton 3. hely, Kerekes Bukta maraton 3. hely.

Bikemag: Mivel foglalkozik az egyesületetek? (Például: utánpótlás nevelés, válogatott versenyzők kitermelése a hazai kerékpársport számára, részvétel hazai vagy nemzetközi versenyrendszerben, részvétel tömegsport rendezvényeken, versenyszervezés, stb. Prioritások a felsoroltak között?)

Nedjalkov Balázs: Saját versenyünk: VanNet Mecsek Bike and Trail (III. Hosszúhetényi Maraton): A Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-vel együttműködésben augusztus 9-én VanNet Mecsek Bike and Trail néven megszerveztük a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő kerékpáros és terepfutó fesztivált. A hosszúhetényi rendezvénysorozathoz erős a kapcsolódásunk, hiszen a korábbi években egyik alapító tagunk, Dr. Ember Ágoston szervezte azt.

Az idei esemény újdonsága volt, hogy mountain bike mellett már terepfutó, valamint duatlon számban is indulhattak a versenyzők, emellett downhill mountain bike országos bajnoki futam is volt. A rendezvényen 200 fő feletti résztvevőt fogadtunk.

Közös felkészülés: Az egyesület tagjai rendszeresen közösen készülnek a rájuk váró kihívásokra. Ennek keretében kedden, csütörtökön és szombaton országúti kerékpáros és tererpfutó edzésre, heti két alkalommal az állóképesség javítását célzó crossfit edzésre, heti két alkalommal a nyújtást elősegítő jógára, heti egy stretchingre és piláteszre, míg vasárnaponként közös spinningre és hegyi kerékpáros edzésre várjuk tagjainkat. Ezen túl a triatlonosok felkészülését heti két úszóedzés segíti.

Bikemag: Milyen versenyrendszerben versenyeztek/versenyeznétek(amennyiben jelenleg nincs ilyen) szívesen?

Nedjalkov Balázs: Csapatunkból a kerékpársport majdnem minden szakágában indul versenyző (XCM, XCO, SuperCross, országúti), de emellett jelen vagyunk szinte minden triatlon, duatlon, aszfalt és terepfutó rendezvényen is.

kép11Bikemag: Ha van ilyen, mi a legfőbb hiányossága a magyarországi versenyrendszereknek?

Nedjalkov Balázs: A hegyikerékpáros rendezvények színvonalával szerintem minden rendben van, viszont az országúti versenyekről ez már nem mondható ki ilyen egyértelműen. Az országúti versenyeken jobb időmérésre és nagyobb bírói odafigyelésre lenne szükség. Plusz valahogy vonzóbbá kéne tenni a kerékpársportot a nézők számára, ez talán segítene nagyobb külső források elérésében.

Bikemag: Milyen hosszú távú céljaitok vannak az egyesületben?

Nedjalkov Balázs: Szeretnénk minél színvonalasabb szolgáltatást nyújtani az egyesületünk tagjainak és egyre több emberrel megszerettetni az egészséges és sortos életmódot.

Bikemag: Mi szükséges ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessétek?

Nedjalkov Balázs: Sok lelkesedés és kitartás!

kép6Bikemag: Milyen forrásokból működtetitek az egyesületet, milyen forrásokból tervezitek a jövőben működtetni?

Nedjalkov Balázs: Idén és jövőre is a tagdíjakból és a Szponzoraink segítségével működtetjük az egyesületet. Tagja vagyunk a Magyar Kerékpáros és Magyar Triatlon Szövetségnek is, de új egyesületként még sok segítséget nem kaptunk a szövetségektől.

Részvétel a kerékpáros közéletben:

Bikemag: Tagegyesületként részt vettetek-e az utóbbi években a szövetség munkájában, részt vesztek-e a közgyűléseken? Mi jut eszetekbe először, amit megemlítenétek, hogy a ti nevetekhez fűződik a hazai klubéletben/versenyrendszerben?

Nedjalkov Balázs: Mivel idén alakultunk így eddig csak egy közgyűlésen vettünk részt. Egyelőre kíváncsian várjuk, hogy hogyan alakul a Szövetség sorsa.

Bikemag: Véleményed szerint egy kerékpáros szövetségnek miben kellene segítséget nyújtani számotokra, hogy az egyesület céljai könnyebben elérhetők legyenek nektek? Vagyis konkrétan a szövetségtől mit vártok el, mit tegyen a ti egyesületetekért?

Nedjalkov Balázs: Nehéz erre válaszolni így új tagként, de átlátható egyszerűen elérhető támogatási rendszer. És a kerékpársport népszerűsítése.

Bikemag: Mi az a három legfontosabb dolog szerintetek, ami az ismert keretek között fő céljaként fogalmazhat meg a kerékpáros szövetség?

Nedjalkov Balázs:

kép4Bikemag: Egy működő kerékpáros szövetség tevékenységével kapcsolatban miről szeretnétek folyamatos tájékoztatást kapni?

Nedjalkov Balázs: Mindenről, ami a szövetség tagjait érinti!

Bikemag: Mi a véleményetek egy jövőbeni egyszövetségi rendszerről, külön adminisztrációval működő szakági szövetségek nélkül?

Nedjalkov Balázs: Támogatjuk a rendszert, hiszen nálunk az egyesületen belül sincsenek szakágak, így mindenki egyenlő esélyekkel indul.

Bikemag: Egyéb fontos közlendő, amit szeretnétek megosztani a nyilvánossággal?

Nedjalkov Balázs: Köszönjük a lehetőséget, hogy bemutatkozhattunk, nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk a „Tablót”!
Akit érdekel, az egyesületünk itt mindent megtudhat rólunk: https://www.facebook.com/MecsekMaratonTeam
www.mecsekmaratonteam.hu

Szerkesztői lábjegyzet: A Bikemag.hu-n szeretnénk lehetőséget adni mindazoknak, akik aktívan dolgoznak, értéket teremtenek a kerékpársportban. Aki tehát minderről a munkáról be szeretne számolni weboldalunkon keresztül, nyitott kapukat dönget, bármikor megkereshet a megadott elérhetőségeken. Miután a napokban komoly erősítés történt a Bikemag stábjában, 2015-re tovább gondoltuk az egyesületek bemutatását, és szeretnénk újra felpezsdíteni a fórum-életet is, külön felületet adva ennek a bizonyos “Tablónak”. Addig is a “Tabló: a magyar kerékpársport körképe”-sorozat cikkeit a Tabló menüpont alatt kereshetitek majd vissza, szólhattok hozzá. Ha valaki kimaradt, de úgy érzi ott lenne a helye a Tablón, ne habozzon írni nekünk!

A hosszú távú párbeszéd jegyében:

Takács Tamás tt@bikemag.hu

Tóth András andras.toth@bikemag.hu

.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo