fbpx

Tabló: Dr. Bátorfi Agria Kerékpáros és Triatlon Klub

 

Az alábbiakban a Dr. Bátorfi Agria Kerékpáros és Triatlon Klub mutatkozik be, melynek nevéből is kiderül, hogy jól megfér egymás mellett a két állóképességi sportág, a kerékpározás és a triatlon is.

Bár triatlonban nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet a klub, természetesen előre kívánkozik Boronkay Péter neve, aki paratriatlonban kétszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok, most elsősorban a kerékpárról lesz szó, kérdéseinkre Kónya Tamás válaszolt a Dr. Bátorfi AKTK részéről.

Dr. Bátorfi Agria Kerékpáros és Triatlon Klub

Dr. Bátorfi Agria Kerékpáros és Triatlon Klub

A “Tabló” célja: A Bikemag.hu szerkesztősége lehetőséget biztosít a hazai egyesületeknek, hogy egy riport keretében bemutatkozhassanak az oldalunkon és nem utolsósorban kifejezzék céljaikat, elvárásaikat a hazai kerékpáros sportéletben. Ha úgy tetszik, idővel megteremtve egy közös értékrend alapjait, fórumot adva a párbeszédnek, amibe bárki bekapcsolódhat, nem titkolt célunk megkönnyíteni az egyesületek számára egy közös irány kijelölését. Reméljük, hogy a tabló ezután is tovább bővül, nem szeretnénk kihagyni senkit, aki dolgozik a hazai kerékpársportért.

Az egyesület bemutatása:

Bikemag: Kérlek, mutasd be néhány mondatban az egyesületeteket! (Mióta, hányan, hogyan, miből, milyen konstrukcióban működtetitek a csapatot?)

Kónya Tamás: A Dr. Bátorfi-Agria KTK 2010-ben alakult Egerben. Kezdetben a csapatot jórészt egri országúti kerékpárosok, triatlonversenyzők valamint a két sportág műkedvelői alkották. Jelenleg Debrecentől Budapesten át az ország számos pontjáról igazoltak hozzánk versenyzők és így 100 fölé nőtt a klubtagok száma. A kerékpársporton belül számos szakággal bővültünk. Vannak például tehetséges, köztük korosztályos válogatott MTB utánpótlás versenyzőink, cyclo-cross szakágban is vannak kiemelkedő eredményeink, de az extrém kerékpározás különböző szakágai is megtalálhatók klubunkban. A triatlon sportágat minden távon képviseljük, hobbi és elit versenyzőkkel. A csapatszellemet közös edzésekkel, csapatösszetartó túrákkal és egyéb közös elfoglaltságokkal próbáljuk mélyíteni. Kiemelten fontosnak tartjuk klubbon belül az utánpótlás nevelést és a meglévő versenyzőink zavartalan felkészülését és versenyeztetését.

Bikemag: Milyen sporteredményeitekre vagytok a legbüszkébbek? 2014-ben és a múltban?

Kónya Tamás: Országúti kerékpáros szakosztályunk főleg Fejes Gábor révén komoly eredményeket tudhat magáénak. Időfutam versenyszámban évek óta nem talál legyőzőre, mind a Magyar Bajnokságon, mind a többi időfutam versenyen. Rendszeresen jól szerepelünk a Páros és Hármas Csapat Bajnokságokon is. Két versenyzőnk is képviselte már hazánkat az Országúti Kerékpáros Világbajnokság Időfutam elit felnőtt kategóriájában. Szomszédos országaink körversenyeinek egyes szakaszain is vannak dobogó közeli eredményeink. Fejes Gábor az elmúlt évben a cyclo-cross szakágban mind a magyar bajnoki címet, mind a kupasorozat első helyét elhódította.

MTB utánpótlás versenyzőink az XCO.kupafutamok állandó résztvevői, de párhuzamosan a Top Maraton sorozatban is megmérettették magukat és kiemelkedő eredményeket értek el. Hajas Dávid a fent említett sorozatnak korosztályos bajnoka lett. Dávid 2014-ben bekerült a válogatott keretbe, így nemzetközi versenyeken is kipróbálhatta magát és nagyon biztató eredményekkel örvendeztetett meg bennünket és a sportág hazai rajongóit. Triatlon sportágban is számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhetünk:.

Bikemag: Mivel foglalkozik az egyesületetek? (Például: utánpótlás nevelés, válogatott versenyzők kitermelése a hazai kerékpársport számára, részvétel hazai vagy nemzetközi versenyrendszerben, részvétel tömegsport rendezvényeken, versenyszervezés, stb. Prioritások a felsoroltak között?)

Kónya Tamás: Klubunk a meglévő sportolóink versenyeztetésén kívül kiemelten fontosnak tartja az utánpótlás nevelést, amivel Budapesten és Egerben is külön-külön foglalkozunk. Évek óta szervezünk tehetségkutató utánpótlás versenyeket, de lebonyolítottunk már hegyi Országos Bajnokságot, Aquatlon Megyei-, Országos Döntőt, Triatlon Diákolimpia és MEFOB Országos Döntőt.

Boronkay Péter

Boronkay Péter

Bikemag: Milyen versenyrendszerben versenyeztek/versenyeznétek (amennyiben jelenleg nincs ilyen) szívesen?

Kónya Tamás: Versenynaptárunk nagy részét hazai versenyeken kívül a Szlovákiában megrendezendő kupafutamok és egyéb versenyek teszik ki. Sajnos több külföldi versenyzésre elvétve van lehetőségünk a válogatott meglehetősen szűk kerete miatt.

Bikemag: Ha van ilyen, mi a legfőbb hiányossága a magyarországi versenyrendszereknek?

Kónya Tamás: Kevés nemzetközi verseny kerül megrendezésre hazánkban. Szerintünk bővíteni kellene a válogatottat (pl.: A –sor, B – sor) és minél többet versenyeztetni őket külföldön. Kiemelten foglalkozni az utánpótlás versenyzők versenyeztetésével.

Bikemag: Milyen hosszú távú céljaitok vannak az egyesületben?

Kónya Tamás: Eredményes és egészséges felnőtt versenyzőket neveljünk jelenlegi utánpótlás versenyzőinkből, akiket a sport szeretete és szelleme egész életükben végigkísér. Csatlakozni azokhoz a klubbokhoz, akik a jelenlegi hiányos versenyrendszert szeretnénk megreformálni és együtt építeni azt.

Bikemag: Mi szükséges ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessétek?

Kónya Tamás: Az anyagiakon és a motiváción kívül az összetartást és a közösségi szellemiséget tartjuk fontosnak, nélkülözhetetlennek céljaink elérésében.

Bikemag: Milyen forrásokból működtetitek az egyesületet, milyen forrásokból tervezitek a jövőben működtetni?

Kónya Tamás: Klubunk működését pályázati,szponzori, önkormányzati pénzzel biztosítják.

Részvétel a kerékpáros közéletben:

Bikemag: Tagegyesületként részt vettetek-e az utóbbi években a szövetség munkájában, részt vesztek-e a közgyűléseken?

Kónya Tamás: Klubunk a szövetségi közgyűléseken folyamatosan jelen van. A Dr. Bátorfi-Agria KTK elnöke tölti be a Triatlon Szövetség vezető posztját.

Bikemag: Mi jut eszetekbe először, amit megemlítenétek, hogy a ti nevetekhez fűződik a hazai
klubéletben/versenyrendszerben?

Kónya Tamás: Négy éve rendezzük az Egri Triatlon Fesztivált, amely legutóbb diákolimpia országos döntő és egyetemi és főiskolai országos bajnokság is volt. Két alkalommal szerveztük meg az egri általános iskolásoknak a Bátorfi Kupa kerékpáros ügyességi és tehetségkutató versenyt, amelyen a legkisebbektől a legnagyobbakig sok-sok diák kipróbálta magát.

Fejes Gábor

Fejes Gábor

Bikemag: Véleményed szerint egy kerékpáros szövetségnek miben kellene segítséget nyújtani számotokra, hogy az egyesület céljai könnyebben elérhetők legyenek nektek? Vagyis konkrétan a szövetségtől mit vártok el, mit tegyen a ti egyesületetekért?

Kónya Tamás: Sokféle ok miatt az elmúlt években a klubok számára szinte észrevehetetlen volt a szövetség munkája. De a kiemelt sportági státusszal nagy lehetőséghez jutottak a kerékpársportok. a napokban megválasztott új elnök remélhetően közmegelégedéssel végzi majd a munkáját. Számunkra a legfontosabb az utánpótlás nevelésben nyújtott segítség lehetne, de számos más területen így a kommunikációban is sokkal többet szeretnénk kapni a szövetségtől.

Bikemag: Mi az a három legfontosabb dolog szerintetek, ami az ismert keretek között fő céljaként fogalmazhat meg a kerékpáros szövetség?

Kónya Tamás: Utánpótlás nevelés, versenyszervezés, jelenlegi válogatott teljes körű támogatása.

Bikemag: Egy működő kerékpáros szövetség tevékenységével kapcsolatban miről szeretnétek folyamatos tájékoztatást kapni?

Kónya Tamás: A pontos támogatási rendszerről, a válogatottba való bekerülési rendszer feltételeiről, az állami támogatás felhasználásáról, illetve azokról az elképzelésekről, amelyek a sportág jövőjét érintik. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a tisztújításon kívül nagyon szűk azoknak a témáknak a köre, amelyekbe bevonják a klubokat.

Bikemag: Mi a véleményetek egy jövőbeni egyszövetségi rendszerről, külön adminisztrációval működő szakági szövetségek nélkül?

Kónya Tamás: Valójában minden működési koncepciónak az a lényege, hogy azt jól irányítsák, megfelelő tartalommal töltsék meg. Nincs kialakult véleményünk a szervezeti irányításról, legalábbis annak modelljéről. Talán az új elnök, aki számos tapasztalatot szerzett gazdasági szervezetek irányításában hatékony struktúrát javasol, működtet majd. Nincs könnyű dolga, hiszen nagyon nehéz a kerékpáros sportok sokszínűsége miatt összehangolni a pénzügyi és szakmai érdekeket.

Bikemag: Egyéb fontos közlendő, amit szeretnétek megosztani a nyilvánossággal?

Kónya Tamás: A legutóbbi közgyűlésen ahol Polonyi Istvánt választották elnöknek, tapintható volt a feszültség a résztvevők között. Kíváncsian várjuk, hogy a tekintélyében nem túl erős elnökség tagjai mire lesznek képesek egy új vezetővel. A tagok egy része érthető módon szerette volna ha a két évvel ezelőtt megválasztott, de mandátumát megőrző elnökségi tagok bizalmi szavazást kértek volna magukkal szemben. Valószínűleg az elkövetkező hetek, hónapok döntik majd el, hogy mi lesz a „kockázat kerülőkkel”.

A Dr. Bátorfi-Agria KTK elsősorban az országúti és montis szakág munkáját látja. Az előbbiben van mit javítani, talán ennél mélyebbre már nehéz volna süllyedni. Az utóbbiban megújult a vezetés, reméljük az újak méltóak lesznek a bizalomra.

Szerkesztői lábjegyzet: A Bikemag.hu-n szeretnénk lehetőséget adni mindazoknak, akik aktívan dolgoznak, értéket teremtenek a kerékpársportban. Aki tehát minderről a munkáról be szeretne számolni weboldalunkon keresztül, nyitott kapukat dönget, bármikor megkereshet a megadott elérhetőségeken. Miután a napokban komoly erősítés történt a Bikemag stábjában, 2015-re tovább gondoltuk az egyesületek bemutatását, és szeretnénk újra felpezsdíteni a fórum-életet is, külön felületet adva ennek a bizonyos “Tablónak”. Addig is a “Tabló: a magyar kerékpársport körképe”-sorozat cikkeit a Tabló menüpont alatt kereshetitek majd vissza, szólhattok hozzá. Ha valaki kimaradt, de úgy érzi ott lenne a helye a Tablón, ne habozzon írni nekünk!

A hosszú távú párbeszéd jegyében:

Takács Tamás tt@bikemag.hu

Tóth András andras.toth@bikemag.hu

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo