fbpx

Tabló: a magyar kerékpársport körképe – Veszprémi Kerékpáros Egyesület

 

A Tablóban most egy több területen is aktív mountain bike-os csapatot, a Veszprémi Kerékpáros Egyesületet mutatjuk be.

A VKE-Nelson egyesület 2005-ben hobbi csapatként, baráti társaságként indult útjára, de közben kinőtte magát és az utóbbi néhány évben a versenyzőik, az általuk szervezett versenyek és az utánpótlás területén is az ország élvonalába értek. Erről és a többi részletről Horváth László, az egyesület elnöke számolt be.

“Tabló” célja: A Bikemag.hu szerkesztősége lehetőséget biztosít a hazai egyesületeknek, hogy egy riport keretében bemutatkozhassanak az oldalunkon és nem utolsósorban kifejezzék céljaikat, elvárásaikat a hazai kerékpáros sportéletben. Ha úgy tetszik, idővel megteremtve egy közös értékrend alapjait, fórumot adva a párbeszédnek, amibe bárki bekapcsolódhat. Aktív november – terveink szerint naponta jelentkezünk a bemutatkozó anyagokkal, melyekkel nem titkolt célunk lenne megkönnyíteni az egyesületek számára a párbeszédet,  egy közös irány kijelölését. Reméljük, hogy a tabló ezután is tovább bővül, nem szeretnénk kihagyni senkit, aki dolgozik a hazai kerékpársportért.

Az egyesület bemutatása:

Bikemag: Kérlek mutasd be néhány mondatban az egyesületeteket! (Mióta, hányan, hogyan, miből, milyen konstrukcióban működtetitek a csapatot?)

Bokros Manassé eligazítást tart az utánpótlás csapatnak

Bokros Manassé eligazítást tart az utánpótlás csapatnak

Horváth László: Egyesületünket 2005-ben alapítottuk egy baráti közösség tagjaiból, aminek elsődleges célja az volt, hogy a veszprémi és környékbeli kerékpárosokat összefogva egy csapatot alkossunk, ahová jó tartozni, ahol jó a társaság. Közös túrákat, edzéseket, mindennapi szabadidős bringázásokat és a közös versenyekre való eljutást szerveztük.

Kezdeményezésünk sikerrel járt, hiszen már az első évben a kezdeti 12 főből álló társaság létszáma a többszörösére duzzadt.Egyesületünk ma közel 80 taggal működik, közülük 15-20 fő versenyszerűen sportol, elsősorban mountain bike XCO és maraton versenyeken indulnak. Egyesületünk nonprofit közhasznú egyesület, tagjaink döntő többségét a környékbeli bringások adják. Örömmel mondhatjuk, hogy évről évre fejlődve, mára nem csak a város és megye, hanem az ország sportéletének ismert és elismert szereplői lettünk.

Csapatunk a kezdetek óta viszonylag alacsony költségvetéssel rendelkezett, névadó támogatónk a NELSON cégcsoport és több kitartó, helyi támogató segítségével, következetes és kitartó munkával versenyzőink az évek során mégis felküzdötték magukat a legjobbak mellé.

Bikemag: Milyen sporteredményeitekre vagytok a legbüszkébbek? 2014-ben és a múltban?

Horváth László: Minden csapattársunkra nagyon büszkék vagyunk, de megemlítenénk az utánpótlás vonalból Bokros Csenge 2013-as XCO kupasorozat győzelmét U11 kategóriában, majd veretlen versenyévét 2014-ben, mellyel első éves U13-asként ismét Magyar Kupa győztes lett. Szintén büszkék lehetünk Kiss Katára, aki a cross country Országos Bajnokságon ezüstérmet szerzett U13-as kategóriában. Albert Katalin 2013-as maraton Master 1 bajnoki győzelme és természetesen Blazsó Márton utóbbi nálunk töltött éveiben elért fantasztikus eredményei, köztük a 2014-es maraton Elit bajnoki címe is kedves számunkra.

A korábbi években is mindig volt néhány nevesebb versenyzőnk, úgymint Gulyás Ádám, Tóth András, Pogány Tamás vagy a tájkerékpáros srácok, Horváth Marcell, Bedő Csaba. Ők nagyon sok bajnoki és kupa győzelemmel járultak hozzá az VKE-NELSON csapat sikereihez és a ranglistán elfoglalt jó helyezéseihez.

Bikemag: Mivel foglalkozik az egyesületetek? (Például: utánpótlás nevelés, válogatott versenyzők kitermelése a hazai kerékpársport számára, részvétel hazai vagy nemzetközi versenyrendszerben, részvétel tömegsport rendezvényeken, versenyszervezés, stb. Prioritások a felsoroltak között?)

Horváth László: Egyesületünk utánpótlást nevel, kerékpáros versenyeket és rendezvényeket szervez, mountain bike versenyekre jár, valamint túrákat, edzéseket szervez.

Utánpótlás nevelés: Bokros Manassé vezetésével 2013-ben kezdett rendszeres és tervszerű utánpótlás nevelésbe. A VKE-Nelson mountain bike suli folyamatos és tervezett felkészülésnek hála, utánpótlás műhelyünkből 2014-ben tíz versenyzővel sikeresen be tudtunk kapcsolódni a cross country versenyrendszerbe.

Versenyszervezés: Tóth Andráshoz köthető több országos rendezvényünk, így a LOcarGO-Bikemag Veszprém Cross terepkerékpár és a Bikemag Eplény Kupa cross country körverseny is. Ezek az általa végzett munkának köszönhetők, melyet az egyesület lehetőségeihez mérten segít.

Versenyzés: A hazai versenyrendszerben (sajnos) fogyatkozó létszámú felnőtt, de növekvő számú utánpótlás versenyzővel veszünk részt. A nemzetközi részvételünk Blazsó Marcinak köszönhető, aki itt egyedül képviseli az Egyesületünket.

Túrák: Egyesületünk évente 5-10 túrát szervez, ami főleg az egyesületi tagoknak és a környékbeli hobbi bringásoknak szólnak. Ezek célja a csapatépítés, saját magunk szórakoztatása. A híres és tradícionális múltra visszatekintő Gázló és Bakony200 teljesítménytúrák is az egyesületünkhöz kapcsolhatók.

vke_blazso_croc

Bikemag: Milyen versenyrendszerben versenyeztek/versenyeznétek (amennyiben jelenleg nincs ilyen) szívesen?

Horváth László: Több regionális versenyen is vennénk részt, főleg az újonc tagjainkkal. Nekik és az esetleg a kerékpározással csak most ismerkedő sportolóknak ez jó lehetőség lenne belekóstolni a versenyzésbe. Ahogy azt már a “mediteches Papp Dénes” is írta, a hétköznap délutánonként rendezendő rövid, kicsi versenyek hiányoznak a mi környékünkön is.

Bikemag: Ha van ilyen, mi a legfőbb hiányossága a magyarországi versenyrendszereknek?

Horváth László: Sajnos számos példát tudunk sorolni. Ilyenek például az
– egységes nevezési felület hiánya,
– egységes versenyrendszer, kiírás, támogató, eszközpark, versenykép, médiaszereplés, médiapartnerek hiánya,
– egységes időmérés hiánya,
– nem naprakész eredmény és rangsor/kupasorozat lista,
– UCI és hazai versenyszabályzat be nem tartása (pályakijelölés, lebonyolítás, rajtoltatás),
– nincs TELJES korosztályonkénti különrajtoltatás, egységes időrend MINDEN kupaversenyre,
– nincs korosztályonként KÜLÖN, nekik megfelelő egyre nehezedő pályarészleteket tartalmazó/bővülő pálya,
– médiaszereplés és partner hiánya,
– általában a versenyekkel kapcsolatos kommunikáció és hírverés elégtelen.

vke_juniors

Az utánpótlás csapat néha maratonokon is megmutatja magát

Bikemag: Milyen hosszú távú céljaitok vannak az egyesületben?

Horváth László: Első körben a stabilitásunk hosszú távú megteremtése és annak megőrzése a célunk. Mindez vonatkozik az anyagi háttérre, a városunk sportéletében betöltött szerepére, illetve a versenyzőink eredményességére egyaránt. Továbbá azon dolgozunk, hogy egy országos szinten is kiemelkedő utánpótlás bázissá fejlődjön az egyesületünk. Fontos számunkra, hogy a kerékpársport meghonosodjon Veszprémben, a versenyek hagyománnyá, a város sportjának és a helyi emberek életének részévé váljanak.

Bikemag: Mi szükséges ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessétek?

Horváth László: A tagság elhivatottságán kívül a támogatóink megtartása, további támogatók és szponzorok bevonása, illetve a sportért elkötelezett társaink munkája és nem utolsó sorban a szövetségünk szakmai és anyagi támogatása.

Bikemag: Milyen forrásokból működtetitek az egyesületet, milyen forrásokból tervezitek a jövőben működtetni?

Horváth László: Támogatók és szponzorok, valamint Veszprém város juttatásaiból, illetve tagdíjakból, valamint a személyi jövedelemadó 1%-ból tartjuk fent magunkat. Technikai hátterünket a NELSON Bike kerékpárbolt biztosítja, újabban pedig a kerékpáros szövetségtől is érkezett dotáció.

Részvétel a kerékpáros közéletben:

Egyesületi összefogásból épül a Bringakert az egyik szülő telkén

Egyesületi összefogásból épül a Bringakert az egyik szülő telkén

Bikemag: Tagegyesületként részt vettetek-e az utóbbi években a szövetség munkájában, részt vesztek-e a közgyűléseken? Mi jut eszetekbe először, amit megemlítenétek, hogy a ti nevetekhez fűződik a hazai klubéletben/versenyrendszerben?

Horváth László:A szövetségi tagságunk kezdete óta törekszünk arra, hogy a lehető legtöbb közgyűlésen ott legyünk. Mostantól Tóth András személyében delegáltunk tagot az egyesületből a MMTBSzSz elnökségébe is.

2014-ben az eddigi legnagyobb létszámmal rendeztünk mountain bike diákolimpia döntőt, elsőként rendeztünk Eplényben cross country versenyt (Bikemag Eplény Kupa) és tavaly az egyik legjobb cyclocross versenyt (LOcarGO Bikemag Veszprém Cross) is mi csináltuk. Az évtizedes múlttal rendelkező Bakony200 és Gázló teljesítménytúrák is immár egyesületünkhöz tartoznak.

Bikemag: Véleményed szerint egy kerékpáros szövetségnek miben kellene segítséget nyújtani számotokra, hogy az egyesület céljai könnyebben elérhetők legyenek nektek? Vagyis konkrétan a szövetségtől mit vártok el, mit tegyen a ti egyesületetekért?

Horváth László: Hosszú távon kiszámítható működéssel segítse a sportág fenntartható fejlődését, alakítsa ki azokat a kereteket, melybe a tagegyesületek beilleszkedhetnek. Biztosítson szakmai és anyagi hátteret az általa kitűzött célok megvalósítása érdekében. Valamint országos szinten hozza köztudatba, népszerűsítse a kerékpársportot. Hozza helyzetbe a tagjait európai és egyéb pályázatokon való eredményes részvételükhöz.

Bikemag: Mi az a három legfontosabb dolog szerintetek, ami az ismert keretek között fő céljaként fogalmazhat meg a kerékpáros szövetség?

Horváth László: Az egyéni érdekektől mentes, szakmai alapokon végzett munka (utánpótlás nevelés, sportági kép és versenyzői jövőkép megalkotása); a médiával való szorosabb együttműködés; átlátható versenyrendszerek kidolgozása és azok támogatása.

Bikemag: Egy működő kerékpáros szövetség tevékenységével kapcsolatban miről szeretnétek folyamatos tájékoztatást kapni?

Horváth László:A szövetség céljairól és azok eléréséhez szükséges kidolgozott tervekről; tájékoztatást a szövetség munkájáról; tájékoztatás az elért eredményekről és azokról a célokról is, amiket nem sikerült megvalósítani.

Bikemag: Mi a véleményetek egy jövőbeni egyszövetségi rendszerről, külön adminisztrációval működő szakági szövetségek nélkül?

Horváth László: Támogatjuk amennyiben sportszakmai érdekek alapján jönne létre, és a továbbiakban is ezen elv alapján működne az összes érintett egyetértésével.

Bikemag: Egyéb fontos közlendő, amit szeretnétek megosztani a nyilvánossággal?

Horváth László: Fontos lenne, hogy BÉKE legyen! Háborúban csak lövészárkokat és bunkereket készítenek, felhőkarcolót csak békében lehet építeni!

vke_csapat

Szerkesztői lábjegyzet: A Bikemag.hu-n szeretnénk lehetőséget adni mindazoknak, akik aktívan dolgoznak, értéket teremtenek a kerékpársportban. Aki tehát minderről a munkáról be szeretne számolni weboldalunkon keresztül, nyitott kapukat dönget, bármikor megkereshet a megadott elérhetőségeken. Miután a napokban komoly erősítés történt a Bikemag stábjában, 2015-re tovább gondoltuk az egyesületek bemutatását, és szeretnénk újra felpezsdíteni a fórum-életet is, külön felületet adva ennek a bizonyos “Tablónak”. Addig is a “Tabló: a magyar kerékpársport körképe”-sorozat cikkeit a Tabló menüpont alatt kereshetitek majd vissza, szólhattok hozzá. Ha valaki kimaradt, de úgy érzi ott lenne a helye a Tablón, ne habozzon írni nekünk!

A hosszú távú párbeszéd jegyében:

Takács Tamás tt@bikemag.hu

Tóth András andras.toth@bikemag.hu

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo