fbpx

DT Swiss OPM 29 O.D.L 100 teleszkópos villa teszt: Svájci precizitás pehely súlyban

Évek óta nem teszteltünk már teleszkópos villát, most azonban rögtön egy felső kategóriás modellt kaptunk a kezeink közé méghozzá egyenesen Svájcból a DT Swiss-től. Echte Meisterwerk-ahogy mondanák! Nehéz szívvel adjuk vissza…

Jenny, Nino és a DT

Jenny, Nino és a DT

Ha el kellene helyezni a palettán ezt a villát, akkor a piramis tetejére kell tenni. Nino Schurter és Jenny Rissveds is ezzel a modellel (csak karbon nyakkal) versenyzik az XCO világkupákon, és be is húzták a kettős futamgyőzelmet a Sea Otter Classicen.

Svájci kidolgozás

Svájci kidolgozás

Egy ilyen teleszkópnál kezdjük a sort a súllyal. A villa lockout karral, bovdennel és bovdenházzal együtt 1546 gramm 16 centis vágott nyakkal és körmös dióval, ehhez jön még 56 gramm ami a 15 mm-es gyorszár.

Igényes visszaút csillapítás szabályzó

Igényes visszaút csillapítás szabályzó

A villa nevében az OPM rövidítés a One Piece Magnesium szóra utal, azaz egy darab magnézium ötvözetből készül. Ez egyszerre csökkenti a súlyt, és növeli a merevséget. A láb formája FEA (végeselem analízis) segítségével született meg számítógépen, majd sok-sok teszt alatt kellett bizonyítania mielőtt az elfogadva pecsétet megkapta volna.

Kormányról vezérelhető ODL.

Kormányról vezérelhető ODL.

Az O.D.L. (Open-Drive-Lock) hasonló a FOX CTD rendszeréhez, azaz valójában egy három fokozatú kompresszió csillapítás, melyet a kormányról vezérelhetsz a világ legjobb, legszebb és legfinabb működésű karjával. Erről lesz majd egy külön cikkünk, mert ma elég nagy a szórás a lockout karok között. A DT az idén kaphatók közül a legjobb és pont.

Minden tekintetben a legjobb lockout kar.

Minden tekintetben a legjobb lockout kar.

Open módban teljesen lináris rugózást biztosít a villa, kimozog minden apró követ, nagyon érzékeny. Éppen ezért lényeges a bal szárban lévő levegőnyomás nagyon pontos beállítása. Ha alulméretezed, akkor lejtőn túlzottan be fog ülni, megváltoztatva a fejcsőszöget, és csökkentve a stabilitást. A Drive mód főleg XC versenyzésre jó, itt már a hajtás hatékonyságon van a hangsúly. Még mindig nagyon könnyen megindul, de ez már egy jelentősen csillapított mozgás, kiállva tekerésnél sem ül be a villa akkora mértékben mint az Open módban. A Lock állás értelemszerűen a hosszú, nem köves mászásokhoz van kitalálva mivel itt közel merev villa üzemmódot kapsz. Szerencsére van egy „blow off” szelep benne, így ha mégis ütést kap a villa, akkor minimálisan bemozdul így sem a belseje nem károsodik, sem a kezed nem kap túl nagy ütést.

dt_swiss_teleszkopos_villa_teszt

A levegő oldalt NCS (Negative Coil Spring) rendszernek nevezte el a DT. A lényege nagyon egyszerű: van egy pozitív levegőkamra, ahová a levegőt fújjuk és a rugózásért felelős, alatta pedig egy negatív rugó helyezkedik el, ami a vaj puha megindulást biztosítja. Egyszerű, könnyen szervizelhető rendszer, minimális meghibásodási lehetőséggel.

A villa háromféle kerékméretben kapható (26”, 27.5”, és 29”), ebből a 26” ma már lassan meglepőnek tűnik, de gondoltak a svájciak azokra, akik még mindig szeretnék fejleszteni a gépüket. Gyárilag mindhárom villára közvetlen Post Mount fékkonzolt raktak 160 mm-es tárcsához illeszkedve, de egészen 210 mm-ig engedélyezik a tárcsacserét. Hogy minek az nem világos számunkra, mégiscsak egy csúcs XC/maraton villa. Létezik ebből a villában a már említett karbon nyakas kivitel is, ami még 80 gramm megtakarítást jelent. Mindegyik kerékméretben hatféle kivitel létezik a DT Swiss kínálatában, ha részletesen érdekel, kattints IDE.

Elég nagy a sárférőhely

Elég nagy a sárférőhely

Menet közben:

Rengeteg féle-fajta villa volt alattunk az elmúlt pár hónapban. Nagyjából a teljes piaci felhozatalhoz volt szerencsém. Elmondhatom, hogy a csúcsok csúcsát képviselte ez a DT. Nagyon finoman mozog, még az én súlyom mellett sem éreztem semmilyen merevség problémát, és a lehető legdestruktívabb lejtőzés mellett is full kontrollt nyújtott. Egyedül a Lefty telót találtam jobbnak nála, de az mind árban, mind felépítésben teljesen más világ. Aki követi a cikkeimet az már sokszor olvashatta, hogy nem igazán használom a lockout karokat mászáskor sem terepen. Ez viszont annyira “műszer”, hogy élmény volt vele kattintgatni. Precíz, szép és alig kell erő hozzá, nem úgy mint más gyártók esetében. A két hónap alatt egy tized bar-t sem engedett a belefújt nyomásból és a mozgása sem változott. Bekopásra gyakorlatilag nincsen szüksége. Minden elemében „spitzenklasse”.

dt_swiss_teleszkopos_villa_teszt 2 (1)

A tesztben szereplő villa ára 1.155 EUR. A DT Swiss termékek hazai forgalmazója a Boneshaker. További részletekért kattints IDE!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo