fbpx

Sprint vagy hegyi befutó – te mit választanál?

A jövő hét elején végre kezdetét veszi a 2016-os országúti kerékpáros versenyszezon is, és ahogyan azt  már az utóbbi években megszokhattuk,  rögtön rajthoz állnak a legnagyobb sztárok is. Sőt, ma már a kedvcsináló kritériumra is sor került!

Caleb Ewan nyeri a People's Choice Classic-ot (fotó: tourdownunder.com.au)

Caleb Ewan nyeri a People’s Choice Classic-ot (fotó: tourdownunder.com.au)

Az 1999 óta Ausztráliában megrendezésre kerülő Santos Tour Down Undert inkább a sprinterek versenyeként tartják számon. Stuart O Grady, André Greipel vagy Simon Gerrans neve, mint a legismertebb győztesek neve is bizonyíték erre.  Ebből a skatulyából még az sem tudta kirángatni, hogy Alejandro Valverde eltiltása után itt tért vissza egy látványos szakaszgyőzelemmel.

Persze amióta a Willunga Hill hegyi befutója szerepel az itinerben, az összetett győzelem nem hullhat egy printer ölébe, de a legtöbb szakaszon mégis Caleb Ewan (Orica-GreenEdge), Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), Matteo Pelucchi (IAM), Ben Swift (Sky) csatáira számíthatunk. Az összetettért a hazai menőkön – Rohan Dennis és Richie Porte (BMC), Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) – kívül többek között Diego Ulissi (Lampre-Merida), Geraint Thomas (Sky), Rafael Valls (Lotto), Rein Taaramae (Kathusa) is beleszólhat az összetett győzelem sorsába.

Szakaszok:

Stage 1. szakasz: Prospect – Lyndoch 130.8 km
Stage 2. szakasz: Unley – Stirling 132 km
Stage 3. szakasz: Glenelg – Campbelltown 139 km
Stage 4. szakasz: Norwood – Victor Harbor 138 km
Stage 5. szakasz: McLaren Vale – Willunga Hill 151.5 km (hegyi befutó)
Stage 6. szakasz: Adelaide – Adelaide 90 km

A Tour Down Under-t január 19. és január 24. között követhetjük, de ma már Adelaide-ben melegített a profi mezőny egy 51 kilométeres kritériumon, ahol Caleb Ewan örülhetett. A People’s Choice Classic összefoglaló videója:

Ugyancsak a déli féltekén, Argentínában kezdődik holnap a 2.1 kategóriás Tour de San Luis, amit bennfentes információk szerint azért kötelező évről-évre hasonlóan jó színvonalon megrendezni, hogy az olaszok kedvence, Filippo Pozzato fixen tervezhesse januári edzőtáborát és már az év első hónapjában lebarnult arccal térhessen haza. Félretéve a tréfát, aki a címben szereplő kérdés szerint a hegyi befutókra voksol, az a Tour de San Luis-t nézze! Már ha tudja hol nézni, hiszen a közvetítések minősége messze alulmarad az ausztráliai WorldTour-eseménytől, a sztárparádé ellenben óriási!

A kétszeres győztes helyi hős, Dani Díaz mellett ott lesz a világbajnok Peter Sagan (Tinkoff), aki minden valószínűség szerint jól eldiskurál majd Pippóval a bringás playboy-ok viselt dolgairól a mezőny farkán azokon a bizonyos hegyi befutókon (ok, házas emberre nem illik ilyet mondani). Szintén Argentínában versenyez majd a “Cápa”, azaz a Tour, Giro és Vuelta győzelemmel is rendelkező Vincenzo Nibali (Astana Team), aki a hírek szerint komolyan veszi a versenyt, győzelemre hajt. A kolumbiai giro-győztes, Nairo Quintana (Movistar) szinte csak a szomszédba kirándul az év első nagy versenyére. A 29 csapat közül 7 WorldTour-gárda: Movistar Team, Cannondale-Garmin, AG2R-La Mondiale, Lampre-Merida, Etixx-Quick Step, Astana, Tinkoff;

Vincenzo Nibali edzés közben oszt autogramot

Vincenzo Nibali edzés közben oszt autogramot (Fotó: Astana Team)

Szakaszok:

1. szakasz: El Durazno-El Durazno (21 km) csapatidőfutam
2. szakasz: San Luis – Villa Mercedes (181,9 km)
3. szakasz: Potrero de Los Funes – La Punta (Cabildo) (131 km)
4. szakasz: Terrazas del Portezuelo – Cerro El Amago (140 km) hegyi befutó
5. szakasz: Renca – Juana Koslay (168,7 km)
6. szakasz: La Toma – Filo de la Sierra de Comechingones (159,5 km) hegyi befutó
7. szakasz: San Luis – San Luis (119,6 km)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo