fbpx

Shimano 2017: stílus, új szettek és persze ebike

A Shimano újdonságait nem könnyű egyik évben sem összegyűjteni, most is több órányi nyálelválasztás után végeztem csak a standjukkal. Új Dura Ace, Sora, Metrea, XT Di2, SLX szettek, komplett cipő sor csere és megannyi meglepetés jön most.

Először is ott a közel tucatnyi versenyzői csodabringa amivel be van keretezve a stand. Az olimpiai bajnok Greg van Avermaet BMC Team Machine SLR1-es bringája, Froomey Pinarello F8-a, Tom Dumoulin Giant TCR-je, vagy éppen Anna van der Breggen Liv Advanced Pro-ja.

Montis vonalon kint volt Jolanda Neff olimpiai Stöckli-je, Gee Atherton XL-es méretű Trek Session 9.9-e, de érdekes volt Manon Carpenter itthon kevésbé ismert Saracen DH gépe is. Dura Ace, Saint, XTR. Ezek voltak a bringákra aggatva hiszen az országúti, downhill és cross country csúcsmodellekről van szó. No meg persze a PRO kiegészítők, melyek a rendszer integrációnak köszönhetően már kifejezetten a Shimano szettekhez vannak igazítva, de erről később.

Elfogadnád nem?

Elfogadnád nem?

A csúcsok csúcsát a Shimano Dura Ace szettet már bemutattuk nektek, de sajnos rendesen letesztelni azóta sem sikerült. Mindenesetre a kiállított bringán akkorát üt, mint Mike Tyson és számomra az első Dura Ace szett ami azonnal tetszik, nem kell megszoknia a szememnek.

shimano dura ace r9100 di2

Maradt a 11 fokozat és a dupla tányéros hajtómű (szerencsére), de az igazi nagy újdonság, hogy immáron integrált wattmérővel is meg tudod venni ha a nyakadba szakadt a bank. Sőt tárcsafékes elektronikus Di2 rendszerrel is elérhető lesz, de ebből még demo gép sem volt, annyira új fejlesztés.

2017_shimano_eurobike 1 (1)

A csendben megújult, immáron R3000-es névre hallgató Sora szettet nem verték nagy dobra, pedig nálunk a hazai piacon sokkal fontosabb a megújulása mint a Dura Ace-nek. Ha az új Tiagránál ujjongtunk, akkor vélhetően a Sora is erre a sorsra jut. Kinézetében fényévet ugrott a még mindig 9 sebességes szett. Szerintem a designerek vért izzadtak, hogy ne üssék agyon a Tiagrát, de a feladatot jól oldották meg. Éppen annyi egyszerűsítés van benne, hogy ne kívánj rá, de örülj neki ha ez van az új gépeden. Ennyire gyorsan nem pörgettek még le designt a belépő szintig mint most. 50/34-es hajtóművel és triplával is kapható lesz, hátul pedig 11-34-es a sor.

shimano_xt_di2_teszt-1-640x427

Montis vonalon az XT Di2 állt a reflektorfényben, röviden bemutattuk már ezt is, a tartósteszt azonban várat még magára, pedig a jövő évi montimon szívesen látnám.

2017_shimano_eurobike 1 (1)

Szintén óvatos hírverés volt az új M7000-es SLX szettel kapcsolatban is. Érdekes egyébként, hogy csak az új Dura Ace és XT Di2 volt kiállítva, a Sora meg SLX pedig mintha nem is létezne. Bár lehet a német ajkú célpiacon nem lelkesedik senki ezekért 🙂 De mi igen, mert már a mostani SLX is tökéletesen elegendő volt hobby sportoláshoz, és bizony a montisok 99%-a ennél tovább maximum elméletben jut. Pedig van érdekesség bőven! Megkapta a 11 sebességes Dyna-Sys hajtást, lehet 1×11 és 2×11-es kivitelben is kérni, de opcióban megmaradt a 3×10-es verzió is. Ehhez 11-40 vagy 11-42-os lánckeréksort tehetsz fel hátra. A fékeket teljesen áttervezték, és a trail brinágzáshoz igazították.

A legnagyobb hype pedig minden bizonnyal a városi/fitness Metrea szett körül volt. A standon talán nem is volt belőle kirakva, mert konkrétan a kiállítás egész főbejáratát eltorlaszolták azokkal a Metrea oszlopokkal amin a világ legjobb bringagyártóinak tanulmány vagy boltban is kapható bringái sorakoztak. Döbbenet volt látni a Cipollini, Merckx, Colnago karbon gépeket Metreával. Mikor tavaly láttam a standjukon egyszerűen nem hittem el, hogy széria lesz belőle, még akkor sem, amikor kijött a sajtóanyag róla. Most pedig itt pihen mellettem a nagy Shimano biblia, és benne figyel a 11 sebességes szimpla vagy dupla hajtóműves alkatrészcsalád, amit nem csak sima egyenes kormányos hidraulikus fékkarral vehetsz majd meg, hanem a fura alakú és a H-bar kialakítású kormány végébe dugható BL-U5010-essel is! A Moots titán gépen brutál jól nézett ki, de akár De Rosa Milanion, vagy a Merckx Urban Performance-on is meg tudnám szokni…

2017_shimano_eurobike 3 (1)

A Shimano már két éve jelen van a Steps rendszerrel az elektomos bringa piacon, és a kiállításon láttotakból elmondható, hogy rögtön hatalmas szeletet haraptak ki főleg a Bosch által uralt területről. És most megtámadják a trekkingek után a hegyikerékpárok felségterületét is. Az E8000-es széria nagyon kompakt méretű ami nem mondható el a konkurensekről. A Di2 szettekkel is kompatibilis hajtás 10 és 11 sebességes váltórendszerekhez illeszthető, 70 Nm-t tud, és 500 Wh-s akku hajtja. Reméljük hamarosan tesztelhetjük a színes kijelzős újdonságot!

2017_shimano_eurobike 12

Mindezek amikről eddig szó volt nagyon szép dolgok, de igazából szerintem a legnagyobbat cipő fronton durrantotta a Shimano 2017-re. Majdnem a teljes palettát lecserélték, és az eddigi konzervatívabb irányok után most mertek a 19-re lapot húzni! Egyik kedvencem az RT5-ös SPD stoplival használható belépő szintű cipő. Ok a design már felbukkant egy-két márkánál, de elérhető árban sosem láttam ezt a kinézetet. A három tépőzáras üvegszálas talpú cipő jó túrázáshoz is, de fitnesz bringára is el lehet sütni.

2017_shimano_eurobike 11

Vagy itt a retro kinézetű RT4-es fényes felsőrésszel vagy szövetszerű kinézettel. A mindössze 275 grammos lábbeli szintén nem a profi országútisoknak készül, de a mai trendi bringás ruhákkal harmonizálni fog. Kiváló választás valamelyik Európai Eroica versenyre!

Az ME7-es az enduro szakág kedvelőinek készül kék betétekkel, egy mikro reteszelésű csattal, fűzővel és erős fűző takaróval. Talpa Michelin-nel közös kooprodukció és Torbal kialakítású, így a Shimano saját skáláján 8-as merevségi indexű.

2017_shimano_eurobike 21

A csúcsot mindenképpen az XC9 és RC9 S-Phyre modellek jelentik. Előző terepre, utóbbi aszfaltra készül. Az RC9 gyönyörű hófehér és rikító sárga lesz, az XC9 pedig „neon” kék és klasszikus fekete kinézettel érkezik. Két BOA tekerővel tudod majd állítani a felsőrész szorosságát és természetesen karbon talppal rendelkezik.

A Shimano termékeket keresd a forgalmazó partnerboltjaiban!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo