fbpx

Scott 2014 az Eurobike kiállításon, előtérben a professzionalizmus!

A 650B hullámot előidéző svájci gyártó az idei kiállításon sem hazudtolta meg magát. Ezt igazolja például az Eurobike Award díjas, 27,5”-es enduro gép, a Genius LT. Nemcsak az MTB bringák szerelmeseivel találkozhattunk azonban a standon, hanem az országúti kerékpárok kedvelői is jó pár percet eltöltöttek az 1kg alatti vázszettel rendelkező Addict SL, vagy az új komfortos modell, a Solace nézegetésével.

Nézd csak, ott van Simon Gerrans Tour de France-on használt bringája, meg mellette Nino Schurter legendássá vált 650B Scale-je. Azt a zöld Gambler-t nem Brendan Fairclough használta? Hoppá, esett le pillanatok alatt a tantusz, megérkeztünk a Scott kiállítóhelyére.

Nino Schurter andorrai világkupán hordott felszerelése

Nino Schurter andorrai világkupán hordott felszerelése

Országúti kerékpárok területén két nagy újdonsággal rukkolt elő jövő évre a magát karbon szakértőnek apsztrofáló gyártó. Az első és talán legsokkolóbb, az Addict SL.

Scott Addict - Simon Gerrans kerékpárja

Scott Addict – Simon Gerrans kerékpárja

A HMX-SL karbonszövetnek köszönhetően a váz és a villa tömege összesen 1kg alatt van. A tavalyi modellhez képest ez közel 9%-os súlycsökkenést jelent.

Scott Addict Sl vázszett - amit a képen látnak kevesebb mint 1 kg

Scott Addict SL vázszett – amit a képen látnak kevesebb mint 1 kg

Természetesen a fejlesztés nem csak a grammok lefaragását jelentette, hanem a középcsapágy merevsége, a váz légellenállási tényezője, valamint a nyeregvázcső rezgéselnyelő képessége is javult. Aki ilyen típust választ, annak döntenie kell, hogy elektronikus vagy mechanikus váltórendszerrel szeretné használni, ugyanis ettől függően eltér a vázak belső kábel elvezetési lehetősége.

Scott Addict választék előtérben az 5,88 kg-s Sl

Scott Addict választék, előtérben az 5,88 kg-os SL

2014 úgy látszik a komfortos országútik éve lesz, ezért a Scott létrehozta a Solace modellt. A versenyzésre szánt gépekhez képest hosszabb a homlokcső, azonos nyeregvázcső hossz mellett rövidebb a vízszintes felsőcső hossz, így kényelmesebb pozícióban tekerhet a büszke tulajdonos.

Scott Solace Premium - kényelmes partner lehet

Scott Solace Premium – kényelmes partner lehet

A gran fondo érzést tovább fokozzák a talaj egyenetlenségeit kisimító SDS támvillák. Hozzá kell tenni, hogy ez a váz 1 kg alatt van, és minden manapság elterjedt szabvánnyal rendelkezik. Címszavakban: Press Fit középcsapágy, kúpos (tapered) villa, konzolos átdobó rögzítési lehetőség, aszimmetrikus láncvillák.

Scott Solace - szinte csábít egy napos túrára a kedvence szerpentineimen

Scott Solace – szinte csábít egy napos túrára a kedvence szerpentineimen

A Solace készül kifejezetten hölgyeknek kialakított, Contessa változatban is, még hosszabb fejcsővel és rövidebb felsőcsővel. Megemlítendő még, hogy a kényelmet fokozó rugalmas kialakítás mellett (támvillák, ülőcső, felsőcső), a váz hajtásra igen merev (láncvillák, középcsapágy/alsócső). Ezért is került a hátsó fék a láncvillákhoz, a kényelmi zónából a merev zónába.

Scott Contessa Solace - a hölgyekre is gondoltak a Scott tervezőmérnökei

Scott Contessa Solace – a hölgyekre is gondoltak a Scott tervezőmérnökei

Az aerodinamikus mezőnybringák piacáról sem marad ki a svájci cég. A Foil modell geometriája azonos az Addict-éval, viszont a hegymászás helyett a sík szakaszokra optimalizálták, ahol jóval nagyobb szerep jut a légellenállásnak.

Scott Foil - számítógépes áramlástani vizsgálatokat is használtak megalkotásakor

Scott Foil – számítógépes áramlástani vizsgálatokat is használtak megalkotásakor

Ha már aero, jöjjön az időfutam és triatlon fegyver, a Plasma. Sebastian Kienle egy ilyen nyergében lett idén féltávú triatlon világbajnok.

Scott Plasma

Scott Plasma

Őszintén szólva, a városi bringák nem képezik a szűk értelemben vett érdeklődési körömet, de a Scott Sub Speed 10 kifejezetten megtetszett. Gates szíjhajtás, 8 sebességes Alfine agyváltó, csomagtartó és sárvédő rögzítésére alkalmas furatok, ha valami kell a közértből, vagy esőben is ezzel megyünk munkába. Strapabíró, stílusos darabnak tűnik.

Scott Sub Speed 10 - vagány városi vörös

Scott Sub Speed 10 – vagány városi vörös

Ennyit az aszfaltszaggatókról, következzen a cross-country mezőny jelenleg legeredményesebb versenyzőjének 650B Scale-je. Rendszeres olvasóink valószínűleg már álmukból felkeltve is tudják, hogy Nino Schurter 2012-ben egy ilyen típus nyergében nyerte meg azt a bizonyos dél-afrikai világkupát, aminek a 27,5”-es kerékméretet globális elterjedésében kulcsfontosságú szerepe volt.

A 2013-as év legeredményesebb OX bringája

A 2013-as év legeredményesebb OX bringája

A kiállításon látott modell felsőcsövén büszkén díszelgett a sziklakert királya (The Rock Garden King) felirat. Legfőbb érdekesség, hogy Nino az XX1 szetthez felrakott egy minimalista láncterelőt, holott a SRAM szakemberei állítják, hogy az XX1 tányérról nem esik le a lánc. A hátul 142X12 mm-es átmenő tengelyes agyba fűzött, karbon DT felnikre szerelt Dugast MTB szingók sem mindennapi darabok, borsos áruk ellenére a Swisspower csapat már évek óta használja őket. Schurter nevét a vázon kívül a fékkaron is láthatjuk, ez csak a legeredményesebb versenyzők kiváltsága. Még egy név szerepel a vázon, ez Erwin Wildhaber-nek, a svájci csapat 2012-ben elhunyt szerelőjének állít emléket.

Ha már a Scale került szóba, el kell mondani, hogy az egyik legjobb MTB merev bringa két kerékméretben lesz kapható. Nagykerekű kedvelők a 900-as széria, míg a 650B iránt érdeklődők a 700-as széria modelljei közül válogathatnak.

Scott Scale 900 Sl - a csúcs nagykerekű

Scott Scale 900 SL – a csúcs nagykerekű

8,5 kg-s karbon vázas, XX1 szettel szerelt géptől kezdve, akár Deore felszereltségű alumínium vázas típusig terjed a paletta. (S talán feltűnt, hogy ebben a kategóriában a Scott birodalomban búcsút vettek a 26-os kerékmérettől – ahogy több más gyártó háza táján is…)

Scott Scale 760 - 650B elérhető áron

Scott Scale 760 – 650B elérhető áron

Az összteleszkópos maraton kerékpárok híveinek sem kell csüggedniük, hiszen a jól ismert Spark modellek tovább javulnak.

Scott Spark 900 Premium

Scott Spark 900 Premium

A 26”-os változat itt teljesen megszűnik, helyét a 650B kerékméretű nagytesó veszi át. Jövőre érkezik a Fox-szal közösen kifejlesztett Nude CTCD rugóstag, új Twinloc karral.

Az új Nude tag belseje

Az új Nude tag belseje

A geometriát változtató fémlemez továbbra is megmarad. A paletta itt is rendkívül széles, akárcsak a Scale esetében.

Akinek nincs kedve szenvednie a mászással, annak se kell lemondania a lejtőzés élményéről, hiszen a Bosch motorral szerelt E-Spark és E-Aspect pedelec bringák is hasonló élményt nyújtanak mint a hagyományosak.

Scott pedelec bringák, a lustábbak is nyomathatják

Scott pedelec bringák, a lustábbak is nyomathatják

Thomas Frischknecht kedvenc játékszere, a Genius is megkapja az új Fox/Nude tagot. 27,5”-es méretben 150mm, míg 29”-es méretben 130 mm rugóút áll majd a bátor bringások rendelkezésére.

Scott Genius Premium

Scott Genius Premium

Akit részletesebben érdekel a két modell próbája, annak ajánlom korábbi cikkünket.

Az idei Eurobike-on megfigyelhettük, hogy nincs komoly gyártó komoly enduró kerékpár nélkül.

Scott Genius LT - élménybringa a javából

Scott Genius LT – élménybringa a javából

A Scott igencsak belehúzott, aminek az Award díjas Genius LT lett az eredménye. Ebben is a Fox/Nude CTCD rugóstag szuperál 170 mm rugóúttal, 650B kerékméret mellett.

Scott/Fox Nude TCTD - A vázhoz méltó rugóstag került a gépbe

Scott/Fox Nude TCTD – A vázhoz méltó rugóstag került a gépbe

A váz elérhető lesz teljes karbon és alumínium kivitelben, valamint karbon első háromszöggel és alumínium hátsó háromszöggel. A letisztultság érdekében a csöveken belül kerültek elvezetésre a kábelek. Az X01 felszereltség pedig tökéletesen passzol a felhasználási területhez.

Sram X01 az új Genius LT-n

Sram X01 az új Genius LT-n

Az MTB Contessa modellek is kifejezetten nőknek lettek kitalálva, a férfi típusok technikai hátterével.

Scott Contessa Genius 700 - vannak csajok, akik szeretik a feketét

Scott Contessa Genius 700 – vannak csajok, akik szeretik a feketét

A vidám színű belépő szintű bringák mellett ugyanúgy elérhető a csúcs merevfarú Spark vagy esetleg a zúzósabb Genius is a hölgyeknek.

Scott Contessa modellek -  feltűnő színek

Scott Contessa modellek – feltűnő színek

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a „Brendog” által is használt Gambler.

Scott Gambler - Brendan is közreműködött a fejlesztésben

Scott Gambler – Brendan is közreműködött a fejlesztésben

210 mm rugóút jellemzi a vázat az új Floating Link felfüggesztés használatával. Többen azt gondolták, hogy a Scott karbon anyaggal szerzett tapasztalatai miatt a DH romboló is szénszálas lesz majd, de egyelőre maradt a jól megszokott 6061-es ötvözetű alumínium.

Magyarországi Scott-információk: http://scottkerekpar.hu/

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo