fbpx

Interjú Stubán Ferenccel az Utensilnord vb-indulása kapcsán

Nem akármilyen hírre ébredhettek tegnap a magyar kerékpárrajongók, hisz egyetlen kontinentális csapatunk, az Utensilnord Ora24.eu meghívást kapott a Firenzei Világbajnokság csapatidőfutamára. Ennek kapcsán Stubán Ferenc sportigazgatóval beszélgettünk, aki egyben a válogatott szövetségi kapitányi tisztét is ellátja.

IMG_1893

– Az első kérdés nem is lehetne más: miután a kvalifikációs rendszerben lemaradtunk a kvótát érő ranglista-helyezésről, hogyan jött mégis össze ez a lehetőség?

– Üdvözlöm a kedves olvasókat. Első körben talán a kvalifikáció folyamatáról szólnék néhány szót. A csapatidőfutamnál a World Tour mezőny mind a 19 gárdája kötelező jelleggel kell, hogy részt vegyen a világbajnokság eme diszciplínájában. Ezen felül az America- illetve Asia Tour első 5-5 csapata, az Africa- és az Oceania Tour első helyezettjei valamint a Europe Tour ranglista első húsz klubja kap meghívást az eseményre. Nos, mi sajnos csupán néhány ponttal lemaradva csak a 22. pozícióban zártunk, de mivel a legmagasabb osztályon kívül nem kötelező az indulás, így nagyon hamar szembesültünk azzal, hogy nagy valószínűséggel lesznek visszalépők.

– A visszalépések gyanánt automatikusan kerültünk képbe, vagy kellett ezért tenni külön is?

– Először Fabio Bordonali csapatvezető Úrral egyeztettünk, akivel nagyon hamar közös nevezőre jutottunk, hisz mind a csapat, mind a szponzorok, mind a Magyar Kerékpáros Szövetség számára egy kihagyhatatlan lehetőség kínálkozott. Ezt követően megkértük a szövetséget, hogy járjanak utána annak, hogy van-e lehetőségünk átvenni valamelyik visszalépő csapat helyét. Törzsök Zsolt a Szakági Szövetség vezetője minden követ megmozgatott, így elküldtük a kérelmet, amelyre telefonon keresztül már napokkal ezelőtt pozitív visszajelzést kaptunk. Hivatalos megerősítés nélkül nem akartuk ezt nagydobra verni, így csak a tegnap este megérkező meghívót követően adtuk hírül, hogy megkaptuk az egyik szabadkártyát, így ott lehetünk csapatként is Firenzében.

bpgp2

– Lehet-e már azt tudni, hogy kik indulnak a csapatidőfutamon?

– Igen, mivel egy olasz-magyar vegyes csapatról van szó, így értelemszerűen három talján és három hazai kerekes kap lehetőséget. A magyarok tekintetében Cador Rida, Dér Zsolt és Lovassy Krisztián, míg olasz részről Gabrielle Bosisio, Alessandro Mazzi és Federico Rocchetti alkotja majd a hatfős kontingenst. Az első tartalék pedig az U23-as időfutamban is induló Kenyeres Ábel lesz.

– Mennyi esélyünk lehet egy esetleges jobb hely elérésére?

– Valljuk meg őszintén, hogy túl sok esélyünk nincs, de az, hogy a World Tour illetve a többnyire Pro Kontinentális gárdák között illetve ellenük versenyezhetünk az egy hatalmas és vissza nem térő lehetőség. Bízom benne, hogy ez a történet előremozdíthatja a hazai kerékpársport helyzetét is.

– Az elkövetkezendő szűk két hétben milyen felkészülés vár a kerekesekre?

– Vasárnap, 15-én a hármas csapatidőfutam bajnokságon kezdünk, de az igazi erőfelmérő pont a világbajnokság első hétvégéjén lesz. Szeptember 21-én, szombaton a GP Costa degli Etruschin szerepelünk, míg vasárnap az időfutammal párhuzamosan a csapat másik része az elit mezőnyverseny magyar indulójának Kusztor Péternek valamint a remek formában lévő Marco Zamparella-nak a vezetésével a GP Industria & Commercio di Prato egynaposán indul. Vélhetően mindkét verseny a nagy sztárok utolsó felkészülési állomása lesz. Hihetetlen és egyben megtisztelő dolog, hogy a világbajnokság idején a kerékpársport szívében Toszkánában a vb mellett ilyen rangú megmérettetéseken állhatunk rajthoz.

– Köszönjük a beszélgetést Sok sikert kívánunk.

– Én köszönöm a lehetőséget.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo