fbpx

Rui Costa-interjú: „az összetettért hajtok majd a Touron”

Firenze országúti világbajnokával, a még csak 27 éves portugál Rui Costa-val mallorcai Merida Press Camp-en volt lehetőségünk interjút készíteni:

Rui Costa a Press Camp sajtótájékoztatóján

Rui Costa a Press Camp sajtótájékoztatóján

– Eltelt már kis idő tavaly ősz óta, mit jelent most számodra a vb-győzelem?

– Óriási dolog volt számomra a világbajnoki cím, hatalmas érzés, és őszintén nem számítottam rá, hogy ilyen hamar sikerült ezt elérnem. Sok minden változott körülöttem, de azért próbálok a fejlődésre koncentrálni.

– Változott a csapat is, a Lampre-Merida olasz, teljesen más a környezet a Movistarhoz képest, hogy érzed magad itt?

– Nekem jó emlékeim vannak Olaszországgal kapcsolatban, ott nyertem első nagy versenyemet még fiatal amatőrként – a Giro delle Regioni-t – és szeretem Olaszországot, tavaly ugye Firenze… A csapat szimpatikus, nyerő társaság, jól érzem magam. Még nem voltam világbajnok, amikor megkötöttük a szerződést, de már akkor is arról beszéltünk, hogy kapitányi szerephez juthatok, és megpróbálnak hozzásegíteni nagy sikerekhez. Remélem, hogy gyümölcsöző lesz a közös munka, és legalább olyan sikeres évet sikerül zárnom, mint a tavalyi.

Ismerkedés az új felszereléssel

Ismerkedés az új felszereléssel

– Nincs rajtad nyomás, hogy nem olaszként vagy egy olasz csapatban?

– Mindig furcsa az új környezet, de jól érzem magam, jól kijövünk a csapattársakkal, mindenki segít, és már tanulok olaszul, hogy minél jobban megértsük egymást. Nincs semmi különösebb nyomás.

– Új a kerékpár is, mi a véleményed a Merida Reacto EVO-ról?

– Nagyon bejön, annak ellenére, hogy nagy váltás ez a korábbi bringához képest, de hamarabb megszoktam, mint gondoltam, pedig szinte minden új rajta. Nem csak a váz más, de a Shimano Dura Ace elektromos váltórendszer is, eddig Campával mentem sokáig. Megszerettem a Rotor hajtóművet is, ami szintén újdonság nekem, nem beszélve persze a világbajnoki festésről, ami nagyon tetszik!

A világbajnoki festésű Reacto EVO

A világbajnoki festésű Reacto EVO

– A Press Camp előtt Dubaiban már versenyeztél, milyen a szezon eleji forma?

– A korábbi években általában Mallorcán kezdtük az évet, most indultunk már a Dubai Tour-on, ami azért volt jó, mert remek idő volt, hasznosak voltak a versenykilométerek a felkészülés szempontjából, úgy érzem, jól haladok a munkával.

– A következő versenyed Portugáliában a Vuelta a Algarve. Várod, hogy hazai közönség előtt mutasd meg a világbajnoki trikót?

– Nagyon várom, biztos, hogy sokkal többen fognak drukkolni az utak mentén, mint eddig, sok barátom is van Algarvéban. Portugáliának először van világbajnoka, ráterelődött otthon a figyelem a kerékpársportra, és én megpróbálok rászolgálni hazai közönség előtt a világbajnoki trikóra. Szeretnék visszaadni valamit az országnak, a szövetségünknek, akik részben hozzásegítettek, hogy itt lehetek.

Már versenyben: Lampre-Merida kettős győzelem Algarvéban

Már versenyben: Lampre-Merida kettős győzelem Algarvéban

(Azóta már éppen tart az Algarvei körverseny, melynek első szakaszán Rui Costa győzelemhez segítette csapattársát, Sacha Modolo-t, ő pedig második lett, majd a másnapi hegyi szakaszon ugyancsak második lett a lengyel Kwiatkowski mögött – a szerk.)

– A világbajnoki trikóban általában nehezebb versenyezni, mindenki akaratlanul is téged figyel, ráadásul nagy felelősség viselni. Mit gondolsz erről?

– Természetesen nehezebb, de megpróbálok megfelelni a kihívásnak. A felelősségen túl azonban esélyeket is megnyit a világbajnoki trikó, például remélem, hogy az algarvei verseny népszerűségének is jót tesz, hogy indulok, és az egész portugál kerékpársportnak. Portugália kis ország, és nagy lehetőség a fejlődésre, hogy világbajnoki címet nyertem, ezzel népszerűsítve a bringázást.

Rui Costát mostanában még a csapatbuszhoz is tömegek kísérik

Rui Costát mostanában még a csapatbuszhoz is tömegek kísérik

– A Tour de France-on is biztos sokkal jobban rád irányul a figyelem, mint eddig. Mi a célod, ismét szakaszokat szeretnél nyerni, vagy ráhajtasz az összetettre?

– Ez az év különbözik az eddigiektől, a csapattól megkapom a lehetőséget, hogy kapitány legyek, a minél jobb összetett eredmény a cél, de túl korai lenne még helyezésekről beszélni. Mindenképpen úgy fogunk odaállni, hogy az összetettért küzdjek, és az első hét után értékeljük a történteket, majd napról napra haladunk.

– Mi a helyzet a tavaszi klasszikusokkal? Tavaly top10-ben végeztél például a Liege-Bastogne-Liege-en…

– Az Amstel az egyik kedvenc versenyem, és persze a Liege is, szeretnék idővel a legjobbak között lenni az Ardenneki klasszikusokon, és felállni a pódiumra. Idén az lesz a cél, hogy minél tovább ottmaradjak az első csoporttal, amiből bármi kisülhet.

Sikerekkel indult az év a Lampre-Merida számára

Sikerekkel indult az év a Lampre-Merida számára

– Akár a Tourt, akár a klasszikusokat nézzük, nagyon erősek az ellenfelek, Froome, Nibali, Contador és a többiek… Fel tudod velük venni a kesztyűt?

– Nem nagyon foglalkozom azzal, hogy hozzájuk hasonlítsam magam. Egyelőre megpróbálok évről-évre jobb lenni, és ha mindig sikerül fejlődni, azzal elégedett leszek, a saját utamat járom.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo