fbpx

Rudy Project sportszemüvegek – Mennyország a látáskorrekcióra szorulók számára

Napjainkban minden harmadik embernek látáskorrekcióra van szüksége, mégis nagyon sokan nem hordanak szemüveget, kockáztatva saját testi épségüket. Azoknak a bringásoknak, akiknek szükségük van dioptriás szemüvegre sosem volt könnyű dolguk. A Rudy Project már sok éve kínált egyféle megoldást a problémájukra, mára azonban további három technológia áll rendelkezésedre, így nem csak pénztárcádnak, hanem az igényeidnek is megfelelő látáskorrekciós megoldást tudsz választani! Ebben a cikkben egy részletes útmutatást szeretnénk nyújtani nektek a dioptriás világ labirintusában.

image_ACTION 2

A Rudy Project az egyetlen sportszemüveg márka itthon, amelyik több lehetőséget is nyújt azoknak az aktív életet élőknek, akiknek dioptriás szemüveget kell viselniük. Ráadásul a gyártótól megszokott maximális komfortot biztosítják a látáskorrekcióra szorulóknak is. Szemüvegeik teljes mértékben arcra szabhatók – az orrnyergek, és a modellek többségénél a szemüvegszárak is kézzel, könnyű nyomás hatására a fejünk formájára alakíthatók, hiszen olyan hogy „univerzális” nem létezik.

rudy_project_kynetium

Mindenkinek más-más fejszerkezete van, és ehhez kell a szemüvegnek igazodnia. A strapabíró és rugalmas keretek pedig, melyek karbon/alumínium/titán/magnézium/szilícium ötvözetek, tökéletesen kiegészítik ezen funkciókat a maximális kényelem eléréséhez és a feladat – a szemvédelmének – ellátásához. Ezek mellett a Rudy Project szemüvegek minden alkatrésze cserélhető, és ami még fontos, kapható – legyen szó színes szárgumiról, orrnyereg csavarról, vagy tartalék lencséről! Most pedig nézzük a dioptiás lehetőségeket:

RX Insert:

Rudy_Project_CLIP ONA legrégebbi, legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. A sportszemüveg keretének lencséje mögé, a keret nyergébe bepattintható segéd keretből már a korábbi, teljes keretes betét továbbfejlesztett verziója kapható. Azért valljuk be, sokan azért maradtak a kontaktlencsénél, mert ennek a teljes keretesnek nem volt túl divatos a megjelenése, főleg világos előtét lencsékkel, ahol markánsan látszott a belső dioptriás rész – csak hát a kontaktlencse használatnak sok korlátja van. Az új insert már félkeretes-damilos megoldás, melyet 12 féle sport keretbe tudsz belepattintani. +5-től -7 dioptriáig csiszolható bele lencse, tehát nagyon széles spektrumot fed le. Nem igényel speciális gyártási módot, így bármelyik optikus és a hazai forgalmazó is elkészítheti bele a lencse igényedet. Előnye, hogy kedvező áron (a szemüvegen felül 14 900 Ft az inzert + a dioptriás lencse) tudsz dioptriás sportszemüveget varázsolni új, vagy már meglévő (és kompatibilis) Rudy Project modelledből. A jelenleg aktuális modellek közül a következők dioptriázhatók inzertes megoldással: Agon, Proflow, Genetyk, Rydon, Magster, Noyz, Ryzer, Ryzer XL, Stratofly, Stratofly SX, Firebolt, Swifty, Zyon.

RX Direct Clips:

image_DIRECT CLIP

Még kevésbé „feltűnő” , és szintén elérhető árú megoldás a dioptriázásra. Az RX Direct Clip esetében nem egy újabb „üveg” kerül a szemüveg színezett lencséje mögé, hanem maga a lencse „cserélődik” a keretben. Szemüvegedhez csak egy speciális dioptriázható félkeret-damilos lencse clip-et kell vásárolnod, amibe belecsiszolja az optikus az általad választott, akár fényre sötétedő lencséket. A dioptriatartománya nagyon széles, +/-8 között lehet belecsiszolni. Az RX Direct Clipet a következő keretekbe tudod bepattintani: Agon, Proflow, Rydon, Magster, Noyz, Stratofly. Előnye, hogy az RX Insert megoldáshoz képest nagyobb a látótere, külsőre csak minimális az eltérés a katalógusban szereplő, nem dioptriázott szemüveghez képest (a keretbe illesztett dioptriás lencse formája csak minimálisan tér el a nem dioptriázottól), és kedvező áron előállítható (az RX Direct Clip megoldás ára 14 900 Ft + a választott dioptriás lencse).

ImpactRX2:

Rudy_Project_Impactx2A legprofibb megoldás a Rudy Project kínálatában, ami a világ legfejlettebb dioptriás lencse programja. Jelenleg kizárólag csak az olasz gyártó kínál optikailag maximálisan tiszta, prizmakompenzált (széles periféria!), törhetetlen, fényre sötétedő dioptriás lencséket, több színben, akár polarizált verzióban is!

Rudy_Project_ImpactX

Az ImpactRX2 lencsék (akár csak a normál, nem dioptriázott ImpactX2 lencsék a víztisztától egészen a legsötétebb árnyalatig „dolgoznak” (akár 74-9% fényáteresztő munkatartománnyal). Létezik feketébe, pirosba sötétedő verzió, melyekből elérhetők a fém-oxidos külső bevonatos modellek is – kisebb munkatartománnyal, viszont erősebb napfényben erősebb fényszűréssel. A kontrasztosításon is javítottak, így még könnyebb észrevenni a terep legkisebb egyenetlenségeit is. Nagyon fontos infó az is, hogy nem csak egy fókuszú, hanem multifokális lencsét is ki tudnak alakítani a gyárban, így szinte minden szemüvegesnek megoldást tud nyújtani ez a lencse.

Az ImpactRX2 lencse (ami egyébként dioptriázás nélkül is elérhető ezen tulajdonságú lencse a legtöbb Rudy Project sportmodellhez) garantáltan törhetetlen, antisztatikus és a polikarbonát valamint üveg lencsékhez képest lágyabb tulajdonsága révén nehezebben karcolódik, és 10%-kal könnyebb az általában használt lencséknél. Tökéletes védelmet nyújt a mechanikai- (kőfelverődés, faág visszacsapódás, stb. – ANSI Z87.1+ ballisztikus szabványnak megfelelnek) és a kémiai behatásokkal szemben. Magas hőmérsékleten is megtartja működését, 25%-kal gyorsabban reagál a fényviszonyok változására mint az előző ImpactRX lencse, és végre nem csak az UV sugárzásra hanem minden látható fényre is reagál! Ez utóbbi kifejezetten jó hír azoknak, akik mondjuk autóvezetés, vagy motorozás közben is hordják sportszemüvegüket, ugyanis a szélvédők, és plexik UV védelemmel vannak ellátva, ezért eddig a fényre sötétedő lencsék nem reagáltak a napsütésre hiába tűzött a szemünkbe a nap (de ez esetben kisebb munkatartományban, mint UV-fényre)!

rudy_project_polar3fx

Ezt a speciális lencsét a 4 hónapnál nem régebbi, a szemorvosod által meghatározott értékekre, 3 hetes átfutási idővel Olaszországban készíti el a cég – átvétel utáni 20 napos megszokási garanciával. 8 féle törhetetlen és fényre sötétedő dioptriázott lencse típus közül tudsz választani – melyből kettő pluszba még polarizált is! Az ImpactRX2 megoldásnál kicsit szűkebb a dioptiázhatóság, de EBBEN A TÁBLÁZATBAN megtalálod a különböző modelleknél alkalmazható dioptriázhatósági tartományokat. Az ImpactRX2 16 féle kerethez – 10 sport, 6 utcai – rendelhető. Mondhatni elég széles a paletta! Ennek a megoldásnak az ára 164 900 Ft-tól indul (lencse típustól függ az ár), melybe már benne van a sportszemüveg keret, és a személyre szabott dioptriás lencséd is!

A már bemutatott RX Insert, RX Direct Clip, és ImpactRX2 dioptriás megoldásokon felül még egy megoldást kínál a Rudy Project a szemüvegeseknek. Az RX S.U.F. modellek sportolásra és utcai használatra egyaránt alkalmasak.

RX S.U.F.:

rudy_project_maya

Ebbe a csoportba tartoznak az Impulse, Maya, Indyo szemüvegek, melyek kompromisszum mentes viseletet biztosítanak egy tárgyaláson vagy a kedvenc ösvényeden egyaránt! Ezen modellek keretei mindent tudnak, amit a sportmodellek keretei tudnak (rugalmasak, strapabíróak, cserélhető lencsések, arcra szabhatók a száruk és az orrnyergük), de kinézetre már az utcai dioptriás keretekhez közelítenek. Többféle keretszínből, és különböző méretű/alakú egyfókuszú vagy progresszív lencsék közül választhatsz. A lehetőségek száma szinte végtelen. A félkeret-damilos megoldás lévén ezekbe szintén minden optikus, és a hazai forgalmazó is, bele tudja csiszolni az általad választott lencséket, akár fotokromatikus kivitelben is, így pénztárcabarát kivitel.

rudy_project_spinhawk

Meg kell még említeni a mára divatos enduro/freeride vonalat, ahol a riderek nem feltétlenül a legáramvonalasabb szemüveget veszik fel, hanem sokkal többet számít a stílus, és az utcai használat is. Ebben az esetben is kínál megoldást a Rudy Project, hisz minden utcai szemüvege dioptriás keretként is használható, legyen az a Spinhawk, vagy akár az Ultimatum modellje. Természetesen az ImpactRX2 lencsék ezekbe is becsiszolhatók, így a hétköznapokon utcán hordhatóak, utána pedig bringázáshoz is kiváló választást jelentenek.

További információkat, a dioptriázhatósággal kapcsolatban szakmai tanácsadást és gyártási segítséget kaphatsz a Rudy Project hazai fogalmazótól.

-X-

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo