fbpx

Rock Machine 2016: Az enduró mountain bike-tól a gyerekbringákig

A Rock Machine megbízható, stílusos, kedvező árú kerékpárokat kínál a legtöbb olyan szegmensben, amely Magyarországon is a legnagyobb érdeklődésre tart számot. Lássuk a 2016-os kínálatot!

Rock Machine stand Európa legnagyobb biennáléján, az Eurobike-on

Rock Machine stand Európa legnagyobb biennáléján, az Eurobike-on

A Rock Machine már két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kerékpárgyártásban, kezdetben a mountain bike downhill szegmensben folytak a legfőbb fejlesztések, de az évek során szélesedett a paletta, s mára a hétköznapi bringások, hölgyek, gyerekek is találhatnak számukra megfelelő Rock Machine modellt.

Urban-corner

Urban-corner

Még mielőtt rátérnénk a 2016-os paletta bemutatására, ejtsünk szót a Rock Machine egyszerű és nagyszerű kódjairól, melyek segítségével könnyű eligazodni a szériák között. Adott modellnél az első szám a felszereltségi szintet jelöli, minél magasabb, annál jobb bringával van dolgunk. Mellette a 29, 27, 26, 24 stb. pedig a kerékméretre utal.

Rock Machine csúcsmodellek

Rock Machine csúcsmodellek

A zászlóshajónak számító enduró  mountain bike, a Blizzard 90-27 nevéből így kiolvasható, hogy a legjobb felszereltségű, 27,5”-es kerékméretű fullyval van dolgunk. A további paraméterek: elöl-hátul 140 mm rugóút, Rock Shox Revelation villával és Monarch RT3-as rugóstaggal, az XT váltórendszert egytányéros Race Face Affect SL hajtómű egészíti ki, 32-es lánckerékkel.

Rock Machine Blizzard - 27,5-es enduró és 29-es trail fully

Rock Machine Blizzard – 27,5-es enduró és 29-es trail fully

A Blizzard a Rock Machine virtuális forgáspontú felfüggesztését, a második generációs Floating Pivot Suspension rendszert használja, ahol a hátsó háromszög egy brutálisan merev alumínium elem. A Smart Link-nek köszönhetően a rugóút első felében lineáris a mozgás (érzékeny, kimozogja a kisebb kavicsokat is), az út második felében viszont progresszív, a legnagyobb döccenőknél sem koppan fel.

Felfüggesztés az enduró gépen

Felfüggesztés az enduró gépen

A virtuális forgáspontot úgy tervezték, hogy a pedálozás hatására a lehető legkevésbé mozduljon meg a felfüggesztés, így hiába érzékeny a terep egyenetlenségeire, tekerés közben kevésbé „pogózik”, nem halnak el a Wattok rugózás közben. A vázanyag 6061-es T6 Multibutted alumínium, dropper post-tal, ahogy ebben a kategóriában ez elvárható.

A a 29-es fullyn

A a 29-es fullyn

A Blizzard név mellett a 29-es szám egy teljesen más bringát takar, csak a Floating Pivot Suspension felfüggesztés ugyanaz. Az alumínium váz azonban itt 120 millimétert mozog, a bringa pedig 29-es kerekeken gurul. Persze a mechanizmus tagjai hasonló elrendezésűek, egyes elemek CNC megmunkáltak, széles csapágyakat használva.

Védett helyen a kábelek, mégis könnyű hozzáférni

Védett helyen a kábelek, mégis könnyű hozzáférni

A Rock Machine Blizzard 29-es fullyt sokkal inkább általános mountain bike használatra, akár maratonok teljesítésére ajánlja a gyártó. Hasonlóan a 27,5-es kerekű enduróhoz három felszereltségi szinttel kapható, Rock Shox Reba, Recon villákkal, SRAM GX1, XT vagy SLX váltással, hidraulikus tárcsafékekkel, hagyományos nyeregszárral.

Rock Machine Explosion Carbon

Rock Machine Explosion Carbon

A cross country menőknek kínálja a Rock Machine az egyetlen karbon vázra épített mountain bike-ját, az Explosiont, 29-es és 27,5-es kerékmérettel is. A váz különlegessége a „Sharkspine Tubing”, azaz a csövek ívelt formája, ahogy a cápa hasítja a hullámokat, úgy tör előre könnyedén a Rock Machine Explosion a terepen…

Rock Machine Sharkspine Tubing

Rock Machine Sharkspine Tubing

Érdekes megoldás a MAD papucs, ami 12 mm-es átmenőtengelyt, vagy gyorszáras kereket is fogad. A felszereltség szempontjából 3-3 modellt választhatunk, a Rock Shox Reba RL + Shimano XT szinttől a Rock Shox Silver + Shimano SLX/Deore szettig.

Rock Machine Torrent

Rock Machine Torrent

A karbonnál kedvezőbb áron is kaphatunk hobbi maratonozásra is alkalmas merevfarú mountain bike-ot, 6061-es T6 Multibutted – azaz a terheléstől függően változó falvastagságú – alumíniumból. A neve Torrent, a csövek – csakúgy mint a karbon gép esetében – a Sharkspine koncepciót követik, vagyis íveltek. Mindkét kerékmérettel választható, a felszereltség a képen is látható Rock Shox Recon + Shimano XT/SLX kombinációtól a Deore + Altus szintig terjed.

Rock Machine El Nino

Rock Machine El Nino

Következik a merev mountain bike-ok között a sorban az XC Fun széria, azon belül is az El Nino, szintén 3-3 27,5-es és 29-es verzióban, Sharkspine elv szerint alumínium csövekből. Megfelelő kerékpár azoknak, akik ismerkednek a hegyikerékpározással.

Rock Machine H

Rock Machine Heathwave

A Suntour XCM villák és a Deore/Acera alkatrészcsaládok, hidraulikus vagy mechanikus tárcsafékek is garanciát jelentetnek a tartós, megbízható teljesítményre. Csakúgy, mint a Heathwave modelleknél, ahol a váz tér el kissé, valamint még kedvezőbb árú felszereltséggel kapható. Kiemelendő, hogy tavalyhoz képest sikerült az El Nino és a Heathwave modelleknél is átlagosan 1 kg súlycsökkentést elérni, miközben az árfekvés hasonló maradt!

Rock Machine Manhattan

Rock Machine Manhattan

A belépő mountain bike modell a Rock Machine-nál a Manhattan széria, a felszereltség itt már Shimano TX 55 szintig megy le, mechanikus tárcsafékekkel. Amit fontos kiemelni, hogy ez a széria három kerékmérettel is kapható, azaz a 29-es és a 27,5-es mellett a jó öreg 26-os is rendelkezésre áll.

Lassan már ritkaság a 26-os mountain bike

Lassan már ritkaság a 26-os mountain bike

Kiemelendő a Rock Machine női mountain bike választéka is, a hölgyek két modellcsaládból is választhatnak, a 27,5-es Catherine, vagy a 26-os 5th Avenue áll rendelkezésre, alacsony átlépési magassággal, valamint alacsony gördülési ellenállású kerekekkel, feltételezve, hogy a lányok kevesebbet bringáznak kemény terepen.

Rock Machine Catherine

Rock Machine Catherine

A sportosabb széria a Catherine, 6061 T6 Multibutted alumíniumból, 27,5-es kerékmérettel, ergonomikus alkatrészekkel, a női testhez igazított nyereggel, kormánnyal, markolattal. A teló is puhára állítva a kényelem érdekében, a négyféle felszereltség Deore-Acera mixtől Shimano TX55-ig terjed.

Rock Machine Crossride

Rock Machine Crossride

Női és férfi – összesen hétféle – verzióban is elérhető lesz a Rock Machine cross/trekking kerékpárja a Crossride. Gyors mindenes bringa, 6061 T6 Multibutted alumínum vázzal, a felszereltség Deore-Acera szinttől terjed a kedvezőbb árfekvés felé.

Rock Machine Storm

Rock Machine Storm

Ne feledkezzünk meg a gyermek kerékpárokról, a Rock Machine a nagyobbaknak készíti a 26-os kerékméretű Storm-ot, 100 mm-t mozgó Suntour villával, Shimano TX55 felszereltséggel, mechanikus tárcsafékekkel. 24-es és 20-as kerékmérettel is elérhető.

20-as Rock Machine Catherine

20-as Rock Machine Catherine

A Storm mellett a Surge gyerekbringák szerepelnek a kínálatban, 26-os és még kisebb, 24-es és 20-as kerékméretekkel is. Az Urbanboy modellekre, ahogy a nevéből is kiderül, városi kiegészítőket, kis sárvédőket, csomagtartókat szerelnek, s természetesen a női Catherine szériának is vannak leány változatai. Utóbbiak is kaphatók mindhárom – 26-os, 24-es és 20-as – kerékmérettel is

Rock Machine Blackout

Rock Machine Blackout

A végére két érdekes bringa maradt, az első egy gyors aszfaltszaggató városba, de akár sportolásra is alkalmas, a neve Rock Machine Blackout. Hidraulikus tárcsafékkel, gyors Schwalbe Spicer gumikkal, merevvillával, kedvező tömeggel, kedvező áron!

Rock Machine fatbike-ok

Rock Machine fatbike-ok

A Blackout-hoz képest homlokegyenest más kiállású a Rock Machine fatbike-ja, az Avalanche. 4”-es gumik, 6061 T6 Multibutted alumínium váz, alumínium merevvillával, két felszereltséggel, XT/Deore, vagy Deore/Acera mix-szel.

duplán merevített merevvilla

duplán merevített merevvilla

További információk a magyarországi forgalmazó honlapján: http://bikelogistics.hu/

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo