fbpx

Párizs-Roubaix: „a világ legjobb kerékpárversenyének” előzetese

Vasárnap a kerékpársport talán legismertebb “monumentumára”, a kockaköves szektorokkal, úgynevezett pavékkal nehezített Párizs-Roubaix-ra kerül sor. Egy kis esélylatolgatás és a legfontosabb információk következnek.

Idén főleg porra lehet számítani

Idén főleg porra lehet számítani

"pályakarbantartás"

“pályakarbantartás”

Az idén 257 kilométeres Párizs-Roubaix történetéről és jelentőségéről korábban már írtunk, így most nem tesszük meg újra, mégis álljon itt egy nyilatkozat a 112. alkalommal rendezett verseny előtt, ami úgy kezdődik, hogy bárki mondhatná, aki a kerékpársport szerelmese:

Emlékszem az 1993-as versenyre, amikor Duclos Lassalle és Ballerini érkeztek a velodrómba. 13 éves voltam, és az volt az első Párizs-Roubaix, amit láttam. Onnantól kezdve mindig megnéztem a versenyt, magával ragadott a története. Számomra ez a világ legfontosabb kerékpárversenye, nagyobb, mint a Tour de France. Fontosabb, mint bármely más verseny a kerékpársportban. Valószínűleg a legjobb kerékpárverseny a világon.

A Sky-osok edzésen is sok port nyeltek, ahogy a kísérőkocsiról is látszik

A Sky-osok edzésen is sok port nyeltek, ahogy a kísérőkocsiról is látszik

Mindezeket azonban egy Tour de France-győztes mondta, aki nem más, mint Bradley Wiggins, aki idén komolyan készült a Roubaix-ra és egy erős Sky élén érkezik. A csapatban teker Edvald Boasson Hagen, Bernhard Eisel és Geraint Thomas is, akik szintén szerepet játszhatnak a végjátéknál. Sajnos Ian Stannard a Gent-Wevelgemen súlyosan sérült, így nem lehet ott a tavasz első számú versenyén.

A Quick Step edzésen

A Quick Step edzésen

A csapatok bemutatását természetesen az Omega Pharma-Quick Step-pel kellett volna kezdeni, félelmetes sor, a Boonen-Stybar-Terpstra-Vandenbergh négyesből kis túlzással bárki nyerhet, de Stybar és Boonen egyértelműen ott van a legesélyesebb 10 versenyző között. Az Omegások esélyeit növeli, hogy legerősebb csapatként valószínűleg végig a mezőny elején tudják majd tartani embereiket, és ez egy poros, gyors pályán mindenképpen előny, kisebb a bukások kockázata, és kevesebb port is nyelnek.

Cancellara új edzésformája

Cancellara új edzésformája

Fabian Cancellara is egy jó csapattal érkezik, de sajnos „szupersegítőjét”, Stijn Devoldert nélkülöznie kell a Flandriai Körversenyen elszenvedett bukások következményeként. A Treknek így nem lesz a végjátékra opciója a címvédő mellett, de tavaly és a Flandriai Körversenyen idén is azt láthattuk, hogy a Kancellár a végjátékot már egyedül is képes megoldani. A sor ahhoz elég erős, hogy az Arenberg erdőig tökéletesen védje első számú emberük, az utolsó embere Cancellarának Gregory Rast lehet. Ők biztosan nem fognak elkövetni olyan hibát, mint múlt héten az Omega, hiszen minden egy személyre van kihegyezve, aki egy az egyben talán a legerősebb a mezőnyben, és többször bizonyította már, hogy képes úgyis nyerni, ha mindenki ellene versenyzik.

Vanmarcke éjszakára betette a legdurvább szektort a párnája alá

Vanmarcke éjszakára betette a legdurvább szektort a párnája alá

Az Omegások és Cancellara legfőbb kihívója négy fiatalember, akik közül egyik sem rendelkezik az előbbi favoritokhoz fogható rutinnal, viszont iszonyú erősek. A Belkinből Sep Vanmarcke már tavaly bizonyított, és múlt héten Flandriában is megmutatta remek formáját egy harmadik hellyel, ő volt az egyetlen, akit nem tudott elrázni a svájci a Kwaremonton. Talán a győzelmére merész lenne fogadni, viszont ha egyvalakit ki kellene választanom, akire pénzt tennék, hogy top3-ban végez, sanszos, hogy rá tennék. Hiszen Cancellara túl egyértelmű, a Quick Stepen belül pedig sokféleképpen alakulhat a taktika…

Kivel is beszélget Cancellara?

Kivel is beszélget Cancellara?

Szintén a fiatal favoritok között kell említeni a norvég Alexander Kristoffot a Katyusából, aki a Milano-SanRemo-győzelme után Flandriában is megmutatta, milyen elképesztően erős, sprintre pedig kizárólag John Degenkolb lehet az ellenfele, ha sikerül ottmaradni a végjátékra. Kristoffnak van egy aduásza Luca Paolini személyében, aki rutinos öreg róka, nagyon sokat segíthet az utolsó 70 kilométeren. Ha már szóba került Degenkolb neve, ő az egyik nagy talánya a Roubaix-nak. Talán még nincs elég rutinja ehhez a versenyhez, sem neki, sem csapatának, a Giant-Shimano-nak, viszont képességei alapján bármilyen eredményt elérhet, meglátjuk, hogy alakul…

Kísérőkocsi berendezés kockaköveken

Kísérőkocsi berendezés kockaköveken

Peter Sagan-ról (Cannondale) sem szabad megfeledkezni, de a Roubaix-rutin belőle – és főleg a csapatából – is hiányzik még. Ellenben Sagan borzasztóan erős, hasonló eset, mint Kristoff, mínusz egy Paolini. Érdekesség egyébként, hogy a Sagan-Kristoff-Degenkolb hármastól minden ellenfél félni fog, mint a tűztől, hiszen ők a kiemelkedően jó sprinterek az esélyesek közül. Vagyis könnyen előfordulhat megint hasonló, mint Flandriában, hogy egyes csapatok – mint a múlt héten az Omega – hagynak majd elszakadni olyan csoportot is, amiben nem a legerősebb emberük van, viszont az említett hármasból sincs ott senki. Az idei Roubaix-n – idevéve Stybart és Vanmarckét is – pont ezek a fiatalok kavarhatják meg a kártyákat, hiszen velük együtt még nem teljesen tiszták az erőviszonyok, Cancellarának és Boonennek nem csak egymást kell figyelni majd…

Pippo, sok Roubaix olasz hőse

Pippo, sok Roubaix olasz hőse

Tovább nézve a rajtlistát, feltűnik a BMC sora, papíron valami elképesztően erősek: Hushovd, Van Avermaet, Phinney, Quinziato… Azért csak-csak eszébe jut az embernek, hogy az öreg Husi meglepte már párszor karrierje során a világot, Phinney pedig adós még egy jó Roubaix-eredménnyel… A Lampre-Merida is az elmúlt évtized egyik Roubaix-főszereplőjével, Filippo Pozzatóval és az olaszok új reménységével, Sacha Modolóval érkezik, de hasonlóan Hushovdhoz, idén Pozzato sikere is már inkább meglepetés lenne, mint realitás. A „nagy csapatok” közül a Lottót kell még említeni, sajnos most negatív értelemben, hiszen a belgákat kifilézték az elmúlt hetek bukásai, Greipel, Roelandts és Gallopin is harcképtelen. Érdekes még a hazaiak, az FDJ sora is,  Offredo, Ladagnous, vagy Démare okozhat meglepetést, ha sokan maradnak elöl a végére.

Ha az öt legesélyesebb versenyzőt kell megnevezni: Kristoff, Stybar, Vanmarcke és természetesen a két öreg, Boonen és Cancellara

a verseny szintrajza

a verseny szintrajza

A Roubaix kapcsán mindig szót kell ejteni az időjárásról. Az előrejelzések szerint sem csapadéknak, sem komoly szélnek nincs nagy esélye, inkább a por keserítheti meg a bringások dolgát, de valószínűleg ezt kevésbé bánják, mintha a homokos, nedves nyálkán kéne csúszkálni az esőben. Gyors versenyre számíthatunk tehát.

Előzetes rajtlista:

Ag2r La Mondiale: Gediminas Bagdonas, Steve Chainel, Maxime Daniel, Damien Gaudin, Yahueni Hutarovich, Sébastien Minard, Lloyd Mondory, Sébastien Turgot.

Astana:  Borut Bozic, Daniil Fominykh, Dmitriy Gruzdev, Evan Huffman, Valentin Iglinskiy, Arman Kamyshev, Ruslan Tleubayev

Belkin: Sep Vanmarcke, Bram Tankink, Jos van Emden, Lars Boom, Maarten Wynants, Maarten Tjallingii, Tom Leezer, Robert Wagner.

BMC Racing Team: Thor Hushovd, Danilo Wyss, Marcus Burghardt, Greg van Avermaet, Taylor Phinney, Silvan Dillier, Manuel Quinziato, Michael Schar.

Bretagne-Séché Environnement: Clément Koretzky, Pierre-Luc Périchon, Benoit Jarrier, Christophe Laborie, Brice Feillu, Benjamin Le Montagner, Vegard Laengen, Erwann Corbel.

Cannondale: Peter Sagan, Maciej Bodnar, Kristijan Koren, Ted King, Alan Marangoni, Paolo Longo Borghini, Fabio Sabatini, Matthias Krizek.

Cofidis: Louis Verhelst, Florian Senechal, Julien Fouchard, Egoitz García, Gert Joeaar, Christophe Laporte, Cyril Lemoine, Adrien Petit.

FDJ.fr: William Bonnet, David Boucher, Johan Le Bon, Yoann Offredo, Matthieu Ladagnous, Arnaud Démare, Mickael Dlage, Murilo Fischer.

Garmin-Sharp: Jack Bauer, Tyler Farrar, Lasse Norman Hansen, Raymond Kreder, Sebastian Langeveld, David Millar, Dylan van Baarle, Johan Vansummeren.

IAM Cycling: Marcel Aregger, Heinrich Haussler, Sébastien Hinault, Dominic Klemme, Roger Kluge, Matteo Pelucchi, Jérôme Pineau, Aleksejs Saramotins.

Katusha: Vladimir Gusev, Rüdiger Selig, Vladimir Isaychev, Alexander Kristoff, Aliaksandr Kuchysnki, Viacheslav Kuznetsov, Luca Paolini, Gatis Smukulis

Lampre-Merida: Filippo Pozzato, Niccolo Bonifazio, Davide Cimolai, Elia Favilli, Roberto Ferrari, Sacha Modolo, Andrea Palini, Luca Wackermann.

Lotto-Belisol: Kenny Dehaes, Jens Debusschere, Kris Boeckmans, Stig Broeckx, Boris Vallée, Lars Ytting Bak, Vegard Breen, Marcel Sieberg.

Movistar Team: Alex Dowsett, Iván Gutiérrez, Jesús Herrada, Juan José Lobato, JashaSütterlin, Fran Ventos, Imanol Erviti, Dayer Quintana.

Omega Pharma-Quick Step: Tom Boonen, Iljo Keisse, Nikolas Maes, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Matteo Trentin, Guillaume Van Keirsbulck, Stijn Vandenbergh.

Orica-GreenEdge: Aidis Kruopis, Jens Keukeleire, Jens Mouris, Luke Durbridge, Mathew Hayman, Michael Hepburn, Mitch Docker, Sam Bewley.

Sky: Edvald Boasson Hagen, Bernhard Eisel, Christian Knees, Salvatore Puccio, Gabriel Rasch, Luke Rowe, Geraint Thomas, Bradley Wiggins.

Team Europcar: Alexandre Pichot, Antoine Duchesne, Jérôme Cousin, Jimmy Engoulvent, Vincent Jérôme, Yannick Martinez, Yohann Géne.

Team Giant-Shimano: John Degenkolb, Ramon Sinkeldam, Nikias Arndt, Bert de Backer, Koen de Kort, Reinard Janse van Rensburg, Tom Stamsnijder, Tom Veelers.

Team NetApp-Endura: Jan Barta, Sam Benet, Zakkari Dempster, Blaz Jarc, Ralf Matzka, Jonathan McEvoy, Andreas Schillinger, Michael Schwarzmann.

Tinkoff-Saxo: Nicki Sørensen, Michael Mørkøv, Jesper Hansen, Manuele Boaro, Christopher Juul-Jensen, Marko Kump, Michael Kolar, Nikolay Trusov.

Topsport Vlaanderen-Baloise: Edward Theuns, Tim Declercq, Yves Lampaert, Jarl Salomein, Stijn Steels, Kenneth Vanbilsen, Preben van Hecke, Jelle Wallays

Trek Factory Racing: Fabian Cancellara, Jasper Stuyven, Boy Van Poppel, Yaroslav Popovych, Hayden Roulston, Gregory Rast, Jesse Sergent, Markel Irizar.

UnitedHealthcare: Alessandro Bazzana, Robert Förster, Davide Frattini, Ken Hanson, Bradley White, Daniel Summerhill, Martijn Maaskant, John Murphy.

Wanty-Groupe Gobert: Bjorn Leukemans, Frederik Veuchelen,  Laurens De Vreese, Jempy Drucker, Wesley Kreder, James Vanlandschoot, Mirko Selvaggi, Tim De Troyer.

Pavé-szektorok:
(A számozás fordított sorrendben, 6-os számmal két szektortis jelöltek, a csillagok a pavé nehézségét – az út rossz minőségét – jelölik.)
28 – Troisvilles (97.5 km – 2,200 m) +++
27. Viesly (104 km – 1,800 m) +++
26 – Quiévy (106.5 km – 3,700m) ++++
25 – Saint-Python (111 km – 1,500m) ++
24 – Solesmes (119.5 km – 800m) ++
23 – Saulzoir (126 km – 1,200m) ++
22 – Verchain-Maugré (130.5 km – 1,600m) +++
21 – Quérénaing – Famars (135 km – 1,200m) ++
20 – Monchaux-sur-Ecaillon (140.5 km – 1,600m) +++
19 – Haveluy (153 km – 2,500m) ++++
18 – Trouée d’Arenberg (161.5 km – 2,400m) +++++
17 – Wallers – Hélesmes, aka “Pont Gibus” (167.5 km – 1,600m)
16 – Hornaing (174.5 km – 3,700m) ++++
15 – Warlaing – Brillon (182 km – 2,400m) +++
14 – Tilloy – Sars-et-Rosières (185 km – 2,400m) ++++
13 – Beuvry-la-Forêt – Orchies (191.5 km – 1,400m) +++
12 – Orchies (196.5 km – 1,700m) +++
11. Auchy-lez-Orchies – Bersée (202.5 km – 2,700m) ++++
10 – Mons-en-Pévèle (208 km – 3,000m) +++++
9 – Mérignies – Avelin (214 km – 700m) ++
8 – Pont-Thibaut (217.5 km – 1,400m) +++
7 – Templeuve – Moulin de Vertain (223.5 km – 500 m) ++
6 – Cysoing – Bourghelles (230 km – 1,300m) ++++
6 – Bourghelles – Wannehain (232.5 km – 1,100m) +++
5 – Camphin-en-Pévèle (237 km – 1,800m) ++++
4 – Le Carrefour de l’Arbre (240 km – 2,100m) +++++
3 – Gruson (242 km – 1,100m) ++
2 – Hem (249 km – 1,400m) ++

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo