fbpx

Oakley Radar Pace sportszemüveg teszt: A hangvezérelt intelligens edzőtárs!

Az Oakley-t kerékpárosok körében felesleges is lenne bemutatni, hiszen mindenki találkozott már ilyen vagy olyan módon ezzel a márkával. Sokaknak van, vagy csak próbálták, esetleg látták a világ legjobb versenyzőin.

Nin

Nino Schurter is szokta hordani az egyedi festésű Radar Pace-t

Ez az amerikai, felsőkategóriás napszemüvegeket (is) gyártó cég úgy gondolta, hogy a sok évvel ezelőtti 2004-es megjelenésű Oakley Thump Mp3 as verzióját tovább fejleszti. A Thump 2004 es bemutatása a francia kerékpáros körversenyen a Tour de France-on volt, ahol Lance Armstrong használta többek közt görgős bemelegítés illetve levezetés alatt az akkor még csak 128 MB belső memóriával rendelkező modelt, majd ezt fejlesztették 256 MB-512 MB, illetve 1GB-ra. Az Oakley Radar Pace-nek nincs belső memóriája. Nincs is rá szüksége, hiszen Bluetooth-on keresztül kommunikál okostelefonunkkal, az Oakley saját fejlesztésű app-ján keresztül. Súlya mindössze 56 gramm, ami kicsivel kevesebb mint a duplája az Oakley Radarlock Path-nek.

Elég technokrata kinézetű

Elég technokrata kinézetű

A három mikrofon mellett gyorsulásmérő, giroszkóp, páratartalom szenzor és még egy barométer is helyet kapott a keretben! Folyamatosan kérdezhetünk tőle hangvezérléssel részadatokat, vagy csak egy egy adott adatot, pl.: aktuális pulzusszám, sebesség stb. Szeles időben még 40 km/h-s sebesség felett is tisztán és érthetően fogadja a kérdéseinket, angolul, németül, franciául, olaszul és spanyolul. Ebben egy pici kiegészítő is segít, amit miután kinyitottuk a szárat pattintunk fel. Hangvezérlésével a “Siri”-t is használni tudjuk iPhone-unkon ami nagyon hasznos lehet.

A fülhallgatók pozíciója állítható

A fülhallgatók pozíciója állítható

Futás során simán a fülünkben marad a füles, nem csúszik ki könnyen és minőségi a hangzás is, bár figyelni kell mikor kérdezünk tőle bármilyen adatot, mert furán nézhetnek ránk, hogy kihez is beszélünk idegen nyelven. 🙂 A google vagy app store-ból letöltés után egy gyors regisztrációt követően párosítjuk a radarpace-t a telefonunkkal, kiválasztjuk a megfelelő edzés típust és már indúlhatunk is.

Kétféle lencsével kapod

Kétféle lencsével kapod

Hihetetlenül egyszerű a használata. Nagyon könnyen bármilyen ANT+ -os vagy Bluetooth-on komunikáló pulzus, sebesség, pedálfordulat vagy wattmérő szenzort tudunk vele párosítani. Nagyon tisztán és érthetően fogadja a kérdéseinket és az adatokat is érthetően mondja. Az általam használt nyelv az USA angol volt, egyelőre nem is tudunk magyar nyelvű fejlesztésről, bár aki azon a szinten kerékpározik, hogy ezt a szemüveget választja, az már valószínűleg úgy is beszéli ezeket az alap kifejezéseket valamelyik nyelven. A fülest a szilikonos véggel rendkívül könnyen és egyszerűen tudjuk a fülünkbe igazítani. Bevallom eleinte aggódtam, hogy mennyire biztoságos úgy kerékpározni, hogy a fülemben van, de meglepően jól hallani az egyébb kűlső hangokat és ez a félelmem pár perc alatt elmúlt.

Szinte mindent testre tudsz szabni

Szinte mindent testre tudsz szabni

Indulás előtt az app-ban be tudjuk állítani mit is szeretnénk. A legegyszerűbb mikor csak bringázni akarunk akkor a „freeform-ot” választjuk. Ennek a lényege, hogy semmilyen célt nem tűzünk ki, csak megyünk és élvezzük a tekerést, de a Radar Pace közben figyeli minden mozdulatunkat. Elemzi hogy mikor mennyi a pulzus, a pedálfordulat, a sebességünk. Az 1%-3% os emelkedőket mindegy milyen hosszúságúak, nem kezeli emelkedőknek, viszont ha efeletti, akkor miután ismét síkabb területre értünk, mint 4% os emelkedés részidőt mond a fülünkre, hogy mennyi métert másztunk, mennyi idő alatt milyen sebességgel, milyen pedálfordulattal és pulzussal, majd megdicsér minket.

Egyre inkább hozzátartoznak a sportolók mindennapjaihoz az elektronikus kütyük

Egyre inkább hozzátartoznak a sportolók mindennapjaihoz az elektronikus kütyük

Ha ezt egy egyszerű “thank you” val megköszönjük a “sure” vagy a “ You are welcome” kifejezést kapjuk válaszul. Az app-ben be tudjuk állítani amennyiben szeretnénk, hogy edzésünk során felsorolja e a részidőket 5 vagy 10 percenként, vagy ne mondja. Az egyszerű bringázáson túl edzőként is használhatjuk, hiszen be tudjuk állítani, hogy mikor milyen versenyre szeretnénk felkészülni és ő ez alapján készít nekünk megfelelő edzéstervet pihenőnapokkal a következő hetekre, hónapokra minimum 6-14 héttel a verseny napjáig!

Profik saját edzéstervet tudnak felvinni az app-be, így valóban, mint ahogy az a hivatalos Oakley videóban is szerepel profik is használják. Nagyon egyszerű zenét hallgatni vele csak egy picit kell a keret bal oldalához érnünk és már játssza is a zenéket a telefonról. A leállításhoz is egyszer kell érintenünk a keret bal oldalát. Következő szám lejátszásához duplán kell megérintenünk, előző számra lépéshez háromszor. “Belepörgetni” kétszer kell megérintenünk és rajta hagynunk az ujjunkat, vissza tekeréshez pedig három érintés és rajtatartás.

Ugyanezzel az egyszerű mozdulattal tudunk telefonhívásokat is fogadni vagy elutasítani. Ha hangosítani akarjuk, csak a jel felé kell húznunk az ujjunkat illetve halkítani pedig az ellenkező irányba. Ezekkel a mozdulatokkal a zene, az edző, illetve a telefonbeszélgetés hangerejét is tudjuk állítani. Mindezt kesztyűben is gond nélkül tudjuk megtenni.

a "lézer" lencsét napos időre, az víztisztát sötét, szürke időbe ajánljuk

a “lézer” lencsét napos időre, az víztisztát sötét, szürke időbe ajánljuk

A Radar Pace szemüveg kemény dobozában a fényes fekete keret mellett megtalálod a „lézeres” 20%-os fényáteresztésű Prizm Road, illetve 93 %-os víztiszta lencsét, az USB kábelt, és egy soft bag-et. Az egészet díszdobozban kapod, ami az árát illeti talán így is kell, hogy megfelelő első benyomást kapjunk erről a csúcskategóriás szemüvegről, mikor először kézbe vesszük. Igazán csak a használat során bizonyosodunk meg arról, valóban megérte-e ez a befektetés, de efelől nem maradt kétségünk. A füles hangzása közép-felső kategóriás prémium hangzást nyújt, így az árát mérlegelve egy ilyen fülhallgató külön plusz egy hagyományos Oakley Radar áráért kapjuk ezt a kombót. Minden része minőségi, amit el is várunk pénzünkért és ebben az Oakley nem enged csalódni!

Hátrányok:

Nem sok van és mind orvosolható, mint például a téli edzések alkalmával mikor teljes maszkot (“Balaclava”-t) hordok, hogy a fülesnek nincs bemenet, de ezt egy kis olló segítségével megoldottam.

Sokak számára fura vagy akár zavaró is lehet a fülhallgató, de ki lehet annyira helyezni a fül szélére, hogy minden háttérzajt tisztán hallunk és a Radar hangját is értjük. Kb. 3 órás töltési idő, ami azért kicsit sok. Az ára kissé borsos, de számolva egy minőségi bluetooth-os fülhallgatót pluszban, úgy már nem is sok.

Előnyök:

Mindössze 56 grammos súly, egyszerű kezelhetőség, minőségi hangzás, tisztán érti minden kérdésem, részidők bemondása, minőségi lencsék, keménydoboz és törlőkendő. Ami viszont külön szimpatikus volt, hogy drone reptetése közben is csatlakoztatva volt a telefonhoz és minden, amit a drone komunikált az ment a fülemre a Radar Pace en keresztül illetve vezetés közben is kihangosítóként használtam. Csoportos tekerések során pedig mindig az edzőtársamhoz képest ellenkező oldali füles volt csak a fülemben és így is mindent tisztán értettem.

Forgalmazó: MOFO CZ s.r.o.

Elérhetőség: http://www.mofodistribution.com

Ajánlott fogyasztói ár: 140.480 Ft

A cikk írója: Gáspár Zsolt

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo