fbpx

Az idén negyed évszázados jubileumát ünneplő Kellys márka Windblocker kamáslimodellje fejlett technikai alapanyagokkal és magas szintű kidolgozással tűnik ki a körkép mezőnyéből. Az Isowind® szél és nedvességálló membrán alkalmazása mellett bolyhos belső szigetelést is kap, így nemcsak a nedvességgel és a széllel dacol, hanem akár fagypontig biztosít kellemes közérzetet.

Isowind® szél és nedvességálló membránnal kiegészített alapanyag

Isowind® szél és nedvességálló membránnal kiegészített alapanyag

Az egész éveben bringázók számára az őszi hűvös, szeles, csapadékos időjárás több okból jelent kihívást. Például a végtagok különösen érzékenyek az optimálisnál hidegebb levegőre, amit a menetszél csak fokoz. A nedvesség pedig nagy mértékben rontja a láb hőháztartását. A meleg időjárásra tervezett kerékpáros cipőre ilyenkor mindenképpen célszerű kamáslit húzni.

Az alapanyag telitalálat, de a megvalósítás nem sikerült tökéletesre...

Az alapanyag telitalálat, de a megvalósítás nem sikerült tökéletesre…

Az egyre szélesedő Kellys ruházati kollekcióban szereplő Windblocker kamásli technikai paramétereit elnézve magasabb árfekvést feltételeznénk: az alapanyag például nem egyszerű nejlon vagy vékony neoprén, hanem többrétegű technikai szövet, amelyet kívül Isowind® szél és nedvességálló membránnal, belül pedig bolyhos béléssel láttak el. A szlovák fejlesztők a varrásokra is odafigyeltek: ezek megerősített „overlock” kialakításúak, laposak, illetve biztosítják az anyagfolytonosságot. A Windblocker illesztésein nem hatolhat be sem a légáram, sem a víz. Ideális esetben a kerékpáros cipőre húzott kamásli az nemcsak szél- és vízálló, hanem egyúttal lehetővé teszi a belül keletkezett nedvesség elvezetését is. A Kellys által alkalmazott fejlett Isowind® membrán e célból “lélegző” tulajdonsággal is rendelkezik.

Vékony, de bélésnek köszönhetően meglepően jó szigetel...

Vékony, de bélésnek köszönhetően meglepően jó szigetel…

A Windblocker bokaszabása “félmagas” kialakítást kapott. Az egyszerű fel- és lehúzás érdekében hátul cipzáras záródással rendelkezik, amelyet egy tépőzár is kiegészít. A kamásli alapanyaga mérsékelten rugalmas, a láb mozgását egyáltalán nem korlátozza. Erős, biztos rögzítést, illetve pontos illeszkedést biztosít, ráadásul a tépőzár a biztonság fokozása érdekében kívül fényvisszaverő anyaggal borított. A kamásli oldalán elhelyezett Kellys logó oldalról teszi láthatóbbá a kerékpárost, amely a ősztől tavaszig tapasztalható kedvezőtlenebb látási viszonyok mellett különösen fontos.

A fényvisszaverő nyomat elég feltűnő a sötétben!

A fényvisszaverő nyomat elég feltűnő a sötétben!

A Windblocker szabásával kapcsolatba lenne pár észrevételünk, amely valamelyest korlátozza a funkcionalitást és az általa nyújtott védelmet. Az alacsonyabb bokafedettség nem lenne baj – ez a mindennapos használatot nagyban megkönnyíti -, de a felső elasztikus szegély igen keskenyre sikerült, így nem biztosít tökéletes záródást. Ez sajnos lehetővé teszi a víz behatolását, illetve a meleg levegő kiáramlását. A cipzár sem kapott plusz szigetelést, és bár minőségi, erős YKK gyártmány, nem vízzáró. Továbbá kamásli talprészén is találtunk kivetnivalót: a stoplifelfogatásnál alkalmazott kivágás az országúti stoplikhoz túl szűk, viszont a megerősítést nem alkalmazó talprész egyértelműen az országúti cipő használatát feltételezi. (Montis cipővel használva hamar tönkre menne!)

Az egyik gond a Kellys kamáslival a szűk stoplikivágás...

Az egyik gond a Kellys kamáslival a szűk stoplikivágás…

A kivágás méretét növelni nem lehet, így a megoldás az SPD vagy a Speedplay stoplirendszer használata, amelyet az országúti cipők egy része valóban támogat. Sajnos ezekkel a járás a hagyományos stoplirendszereknél bizonytalanabb, ami pont az őszi-téli nedves utakon jelenthet problémát.

A korábban bemutatott Kellys Frosty kesztyű maradéktalanul elnyerte tetszésünket, csak ajánlni tudjuk. Ellenben a Windblocker kamáslival szerzett tapasztalatunk nem ennyire pozitív. A technikai alapanyag kétségtelenül kiváló védelmet nyújt, a kidolgozásra sem lehet panaszunk, viszont jobban örültünk volna, ha a bokazáródásnál és a cipzárnál fokozott védelmet nyújtana. A talpkialakítás pedig igencsak megnehezíti a praktikus használatot. Egy-két apró „ráncfelvarrásra” lenne szükség, és a Windblocker-ből a Frosty kesztyűhöz hasonló „bombavétel” lehetne!

A sarokkivágás megfelelő, de a talpkialakítás és a szigetelés itt is hagy maga után kívánni valót...

A sarokkivágás megfelelő, de a talpkialakítás és a szigetelés hagy maga után kívánni valót…

Jellemzők:

  • víz- és szélálló kamásli enyhébb időjáráshoz
  • Isowind® szél és nedvességálló membránnal kiegészített alapanyag
  • bolyhos belső bélés
  • szigetelt varrások
  • hátul tépőzárral kiegészített erős cipzár
  • ergonomikus szabás
  • stoplinak és sarokbaknak talpkivágás
  • fényvisszaverő tépőzár
  • láthatóságot fokozó Kellys logó
  • fekete színben

Mért tömeg: 98 gramm/pár, L méretben.

Ajánlott fogyasztó ár: 9790 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

A cipzár sem teljesen vízzáró: ezen a kamáslin még kicsit dolgozhatnak a szlovákok, hogy tökéletes legyen!

A cipzár sem teljesen vízzáró: ezen a kamáslin még kicsit dolgozhatnak a szlovákok, hogy tökéletes legyen!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo