fbpx

Northwave Outcross 2 Plus teszt: Túrától a trail-ig

Elgondolkodtál már rajta, hogy otthagyod a taposó pedálok világát és átnyergelsz az SPD rendszerre? Ha eddig nem találtad meg a megfelelő arany középutat a belépő- és a méregdrága MTB versenyzésre tervezett cipők között, akkor a mai teszt elolvasása erősen ajánlott, ugyanis a Northwave Outcross 2 Plus egy meglehetősen jó alternatíva. 

A lábbeli kiválasztása számomra viszonylag egyszerű volt, hiszen magamból kiindulva olyan modellt kerestem, ami az én kvalitásaimhoz illeszkedik: 3 kisgyermek mellett nincs észszerű keretek közé szorítható komoly edzésterv, van viszont sok kirándulás, túra, szerencsés esetben pedig egy kis mókázás a hegyekben. Néhány fontos kritériumnak azért meg kellett felelnie, ilyen például a csatos vagy egyéb módon megoldott felső rögzítés, mert ezt a korábbi cipőimben már nagyon megszerettem, vagy a felhasználásból adódó némileg támogatott séta üzemmód, vagyis nem egy gránitlap merevségű talppal szerelt modellt szerettem volna.

Tehát a szóba jöhető darabok száma erősen lecsökkent, végül a teszt alanyánál lyukadtam ki. Az első benyomások pozitívak, jól beállítható a két tépőzár és magától értetődő az SLW2 tárcsa működése is: a gombot pozitív irányba forgatva reteszhang kíséretében feszítünk a huzalon, míg a visszaengedésnél a kioldót megnyomva egyet lazítunk a ricnin, felhúzva a gyorskioldót pedig oldjuk a reteszmechanikát, így könnyedén csévélődik ki a sodrony.

Miután beállítottuk a lábunkra, egy bokában és lábközépben szinte fixált tartást kapunk, míg a lábujjaknak van tere kicsit szabadabban mozogni. Cipőt ugye sosem veszünk pont jót, mert a tekerésnél némileg duzzad a láb és rettentően kellemetlen, mikor nyom. Bátran ajánlhatom kicsit szélesebb lábfejjel megáldott felhasználóknak is, az én normálisnak gondolt formámat az alsó tépőzár erős meghúzásával tudtam megfelelő pozícióba állítani.

A Northwave a Michelin-nel közösen fejlesztette a talpat, melynek csúszásmentes mintázata támogatja a multifunkciós felhasználást, de ennél talán érdekesebb a kalibrált merevségű középrész, mert kombinálja az optimális erőátvitelt és a flexibilitást gyalogos felhasználás esetén. Itt jön képbe, amikor a marketinges ígér, a mérnök pedig kivitelezi: tekerés közben valóban nem bántó az SPD pedál még komolyabb terhelésnél sem, jól eloszlik a felületen, de leszállva a kerékpárról tényleg kényelmesen tudunk sétálni, majdnem, mint egy utcai cipőben.

Kora tavaszi időjárás mellett, mintegy 10 fokos felhős időben, nyári zoknival éppen használható, de fekete színe miatt a melegekben kérdéses lesz a hőérzet benne. Bizonyára azért a könnyedebb felső rész anyaghasználatának és a lézervágott lyukaknak köszönhetően nem lesz probléma. A külső rész vízlepergető bevonattal rendelkezik, a kritikus helyek pedig plusz anyaggal erősítettek éppúgy, mint a masszívan gumírozott orr-részt.

Tekerés végére sem éreztem mást, mint hogy jól összeállították a cipőt: az erőátvitel nem sorolható a legek közé, de a komfortérzet emiatt bőséggel kompenzál. Általános tekerés mellé egy kellően merev platformot kapunk, amiben eltölthetjük akár az egész napot. A felső feszítés nálam plusz pontot ér, s mindenkinek csak javaslom egy hasonló típus beszerzését, mert csak akkor derül ki mennyire jó tartást és mennyi praktikumot biztosít egy ilyen megoldás.

A gyártó hivatalosan Trail kategóriába sorolja a cipőt, melyben még három azonos alapokra épülő rokona található, így azoknak sem kell lemondani a Michelin talp nyújtotta előnyökről, akik nem áldoznak ennyit vásárlásra. Olcsóbb fivérei az Outcross 2 (SLW2 nélkül 3 tépőzárral, azonos felsőrésszel) és az Outcross Knit 2 (fűzős, könnyedebb kialakítás).

Az olaszok igen széles repertoárral állnak rendelkezésre, ha cipővásárláson törjük a fejünket, éppen ezért talán kissé nehézkes is lehet az információk tengerében tájékozódni. Ha nem te vagy a maratonok ügyeletes bajnoka, a kerékpározást az élményért űzöd, valószínűleg olyan mindenes cipőt keresel, amely alkalmas egész napos kényelmes viselésre, Balaton kerülésre, de nem jön zavarba, ha egy agresszívebb trail-en használod, akkor a Northwave Outcross 2 Plus az ajánlott darabok közt szerepel.

Termékadatok:

Súly: 480 gramm (42-es méret)
Kötés: SLW2 tárcsa + 2 tépőzár
Talp: Michelin talp, kiváló tartás és tapadás
Felső rész: Könnyed textil felsőrész, ráolvasztott védőréteggel
Méretek: 36-49 (42-es méretben tesztelt)
Szín: Fekete /(szürke-narancs)
Felhasználási terület: Túra/Trail
Fogyasztói ára: 42 990Ft

További információk a forgalmazó honlapján.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo