fbpx

Nézzük a tolvajok rémálmait! – Praktikus biztonsági megoldások az ABUStól

A kerékpár tolvajok kedvét az erős lakatok mellett különböző praktikus eszközökkel is el tudjuk venni a lopásoktól, például ki szeret üvöltő riasztó mellett lakat kinyitásán dolgozni és felhívni magára a figyelmet ráadásul úgy, hogy fogalma sincs honnan jön a hang ha a riasztónk pl. a túratáskánkban, vagy nyeregtáskánkban van, de akár riasztót tehetünk babakocsiba, rollerbe, garázsajtóra, ablakra, kajakra vagy bármilyen tárgyra amire extra védelmet szeretnénk. Ezenkívül a zárt helyről történő lopásokat is meg tudjuk nehezíteni az ABUS termékeiről vagy a hagyományos “eltolásos” lopások ellen is van okos megoldása az idén 100 éves német biztonságtechnikai cégnek. És még fontos kiemelni, hogy ezekhez nem kell egy vagyont elköltenünk.

Sok cikket írtunk már arról, hogy hogyan, mivel védjük kerékpárunkat a tolvajoktól, legutóbb például a nagyon nehezen átvágható lakatokról volt szó, amikkel garantáltan meg fog gyűlni a tolvajok baja és ha rutinosak akkor már nem is állnak neki a kerékpárunk ellopásának hanem inkább továbbállnak. Viszont vannak még olyan praktikus kiegészítők, amik szintén segítik védeni a kerékpárunkat, de nem feltétlenül úgy, hogy csak 6-8 sarokcsiszoló koronggal lehet őket elvágni, hanem inkább úgy, hogy a tolvaj lopási rutinját, komfortját zavarja meg erőteljesen, melynek köszönhetően nagy valószínűséggel lemond a tolvaj a lopásról.

Brutálerős lakatok városba és ebike túrákra: ABUS Granit Super Extreme 2500 U-lakat és Bordo 6000A SmartX

Az ABUS kapcsán mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a német biztonságtechnikai cég idén 100 éves és ez idő alatt óriási tapasztalatra tettek szert biztonságtechnikai eszközök gyártásában, ugyanis minden termékük amin ABUS logo található az saját tervezés és saját gyártás, nem pedig kínai gyártótól vásárolt termék, logózva, mint a bringaboltokban kapható termékek nagy része!

Kerékpáros riasztó a tolvajok ellen

ABUS Alarmbox 2.0

ABUS Alarmbox 2.0, riasztó, ami bővíthető lánccal vagy kábellel

Az ABUS által nem olyan régen piacra dobott Alarmbox 2.0 egy olyan biztonsági eszköz, aminek az elektronokája rögzíti azt a pontot ahová tettük. Aktiválás után, ha az eszközt elmozdítják (akár 3-4mm), vagy ütést kap, akkor négy hangos csipogással jelzi, hogy élesítve van és hagyják békén! Ha a tolvaj nem lepődött meg és újra próbálkozik, 100 dB-es hangerővel találja magát szembe, ami közelről nem éppen kellemes. A riasztó 15 másodpercig szól, majd újraértékeli a helyzetet pillanatok alatt. Ha békén hagyják és nem mozgatják, ő is csendben marad. Az ABUS rendszerének köszönhetően, így nincs téves riasztás, azért, mert pl. erősen fúj a szél, vagy egy labda nekigurul a bringánknak.

Az ABUS Alarmbox 2.0 erős alumínium háza komoly védelemmel látja el a benne lévő elektronikát, illetve az eszközt a hozzá tartozó fém pántokkal rögzítjük, ami ráfeszül a csőre és méretei miatt levágása csak a bringa sérülésével oldható meg. Az eszköz a kerékpárunkat elektronikus védelemmel látja el, a statisztikák szerint a tolvajok átlagosan 3 percet szánnak egy bringa ellopására. Ha ezt nem látják kivitelezhetőnek, vagy túl necces a szituáció, akkor keresnek mást. A riasztó hangjától ne azt várjuk, hogy valaki a járókelők közül odamegy és intézkedik, mert egyik állampolgárnak sem ez a feladata, viszont a tolvajt első körben meglepi, majd nagy mértékben növeli a lebukás veszélyét! Egyik tolvaj sem akar lebukni egy bringa miatt, nem életszerű hogy valaki egy riasztás közben hosszasan próbálkozna tovább a lakat nyitásával.

Az Alarmbox 2.0 használható önmagában kábellel, vagy lánccal, így a bringánk fizikai védelmet is kap, az elektronikus védelem mellett. A rolleresek előszeretettel használják a kábeles változatot, aminek a védelmi szintje csekélyebb, de könnyebb, mint a láncos verzió, ami viszont nagyobb védelmi szintet biztosít, így pedelec bringákhoz is ajánljuk! Kiegészítő lánc vagy kábel használatakor nem a bekapcsolóval aktiváljuk az Alarmboxot, hanem a lánc dokkolásával lesz aktív a riasztónk

A közel 100 éves Német, biztonságtechnikai cég, az eszközhöz hátlapot is tud biztosítani, így bringánkról 1 mp alatt áthelyezhető a rögzítés pl. a rollerünkre.

További információkért kattints ide.

 

ABUS Alarmbox RC

Egy riasztó, amit nem csak a kerékpárodon vagy a rollereden tudsz használni, hanem bármilyen eszközödre ráteheted, beleteheted. Használhatod társasház folyosóján hagyott babakocsiban, kajakban, este a kempingben, strandon hagyott táskában (természetesen a kötelező törölköző mellett 🙂 ), de akár garázsajtóra vagy ablakra is rögzítheted, természetesen kerékpárra és rollerre is feltehető vagy a bringán található táskába is elrejthetjük. Az ABUS Alarmbox RC hasonlóan működik, mint a fent említett Alarmbox 2.0, bekapcsoláskor ugyanúgy rögzíti a helyzetét és ha megmozdítják akkor négy hangosat csipog, majd ha tovább folytatódik a mozgatás akkor 100 dB-es hangerővel elkezd üvölteni, 15 mp után újra értékeli a helyzetet és ha nem mozgatják tovább akkor elhallgat, ezzel is kiküszöbölve a téves riasztásokat.

Az ABUS Alarmbox RC-t egy pánttal vagy kábelkötelegővel tudjuk a kerékpárvázra rögzíteni, de mint már említettem érdemes táskába elrejteni, mert akkor a tolvaj csak a kerékpár megmozdításakor szembesül a riasztóval és tényleg tolvaj legyen az a lábán, aki egy 100 dB-lel üvöltő bringán folytatja a lopást. Tulajdonképpen azt sem fogja tudni, hogy honnan jön a hang, pontosan, mit kell keresnie, hogy néz ki, milyen szerszámmal lehet hatástalanítani, vagy tudja e majd hatástalanítani. Ugyanez igaz egy strandon hagyott táskánál vagy kajaknál vagy bárminél, amit biztosan ott fog hagyni a tolvaj ahogy meghallja a riasztó hangját, főleg egy csendes nyári estén, ahol a riasztó hangja még hatásosabb pl. egy kempingben. Általában a garázsajtók sem túl jól védhetőek fizikálisan behatolás ellen, viszont a védelmüket egy felragasztott Alarmbox RC-vel meg tudjuk erősíteni, ahogy nyitná a betörő az ajtót a riasztó megszólal ezzel megijesztve a tolvajokat. De ugyanígy használhatjuk a lakásban ablakon, teraszajtón vagy bármin, amit védeni szeretnénk a tolvajoktól.

Az Alarmbox RC-t távirányítóval tudjuk aktiválni illetve kikapcsolni, nincs rajta kulcsnak hely, viszont egy távirányítóval nagyon sok Alarmboxot tudunk egyszerre kezelni, sőt több távirányítót kapcsolhatunk az eszközökhöz, így akár a család minden tagjánál lehet egy távirányító, ami a lakás összes eszközét egyszerre tudja be- vagy kikapcsolni, tehát komplett rendszert is lehet belőle építeni.

További információkért kattints ide.

Praktikus, láthatatlan kerékpár lakat “versenykategóriás” bringákra

ABUS Sportflex

Az ABUS Sportflex egy könnyű, 200 grammos kerékpár lakat, ami a 20 mm-es magasságának köszönhetően elfér a kulacstartó alatt. A lakatból kihúzható egy 2,4 mm vastag, 90 cm hosszú öncsévélő kábel, amit a lakatba tudunk visszazárni és mellyel elég nagy méretű tárgyakhoz is hozzá tudjuk zárni a kerékpárt vagy másik kerékpárhoz is hozzá tudjuk lakatolni vagy akár a sisakunk lelakatolására is alkalmas. Kulcsot sem kell hozzá vinnünk, ugyanis számzáras és mi állíthatjuk be a számkombinációt.

Első ránézésre látszik, hogy ez a zár nem a “felfegyverkezett” tolvajoktól fogja megvédeni a kerékpárunkat, hanem elsősorban az alkalmi tolvajok ellen fejlesztette a német biztonságtechnológia vállalat. Arra érdemes gondolni, hogy például amikor elmegyünk országútizni és megállunk egy kávézónál, cukrászdánál és ott van látótávolságon belül a bringánk akkor a Sportflex megakadályozza hogy valaki hirtelen felpattanjon a kerékpárunkra és eltekerjen vele (gyakori olasz kerékpárlopási gyakorlat), ugyanis bringás cipőben nem sok esélyünk van futni a tolvaj után, szüksége van szerszámra ami lelassítja. A Sportflex könnyű, kis helyet foglal, gyakorlatilag láthatatlan a kulacs alatt, így bármelyik drága országútira is rárakhatjuk és nem fogja rontani az összképet. Biztonságos társ az edzések során.

Az ABUS Sportflex-szel nem csak a kerékpárunkat zárhatjuk le, hanem akár a sisakunkat is hozzá tudjuk zárni a bringánkhoz vagy bármit, amin át tudjuk fűzni a vékony kábelt, például a motorosok a nehéz kabátjukat szokták hasonló zárral hozzárögzíteni a motorjukhoz. Az ABUS többféle ilyen praktikus “mini” zárat kínál, amit akár használhatunk utazásokkor, például a táskánkhoz rögzíthetünk tárgyakat, érdemes megnézni őket.

További információkért kattints ide.

Védelem a bringatárolóban, garázsban

ABUS WBA 65 fali tartó horgonnyal

Rengeteg kerékpárt lopnak el zárt helyiségből, például garázsból vagy tárolóból, ami ellen az egyik legjobb megoldás, ha lezárjuk a kerékpárunkat az adott helyiségen belül is. Ilyenkor gyakran felmerülő kérdés, hogy mihez zárjuk a bringát, mert ha csak önmagához zárjuk akkor a tolvaj felkaphatja a kerékpárt és elviheti, aztán majd valamikor levágja a zárat róla nyugodt körülmények között. Az ABUS többféle megoldást kínál erre a problémára, melyek közül az egyik legújabb a WBA 65, ami egy fali tartó beépített horgonnyal, amihez hozzá tudjuk zárni a kerékpárunkat, tehát tárolás és lezárás szempontjából is praktikus eszköz.

Az ABUS WBA 65 két elemből áll, melyek közül az egyik a pedáltengelynél tartja a kerékpárt, míg a másik az egyik kereket támasztja alá, így a két pontos rögzítésnek köszönhetően stabilan “áll” a kerékpár a falon. A pedáltengely rögzítő elemen található egy horgony, amihez hozzá tudjuk zárni a kerékpárunkat. Mindkét elemet fel kell fúrni a falra és a hozzákapott erős csavarokkal kell rögzíteni. A horgonyos elem csavarjaihoz mini acél golyókat is kapunk, melyeket a csavar nyílásába beleütve kitekerés biztossá tudjuk tenni a csavarokat, azaz a tolvajok nem fogják tudni levenni a falról a tartót (sőt még mi is nehezen).

Lakásokba az ABUS WBA 65 normál fali tartóként is használható, hiszen a biztonság mellett praktikus használhatósága is kiemelkedő és nem feltétlenül muszáj hozzázárni a kerékpárt. Csak megfelelően beállított pedálhelyzettel egy mozdulattal  feltesszük a bringát a falra és ugyanennyi levenni is. Sok helyet tudunk vele megspórolni a földön tartott kerékpárhoz képest.

További információkért kattints ide.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo