fbpx

Salomon Cross 8 multisport hátizsák teszt

Egy hátizsák terepfutásra, kerékpározásra és túrázásra.

A Salomon nemrég bemutatott Cross hátizsák családját többféle sporthoz tervezték, melyek között megtalálható két kedvenc sportom is, a terepfutás és a gravel bringázás, így érdekelt, hogy mit tudhat egy ilyen multifunkciós hátizsák, ezért szívesen jelentkeztem tesztelni. Az elérhető 3 változat közül a 8 literest választottam a tesztre, amiben már bringázáshoz is elég sok dolog elfér. Nézzük a tapasztalatokat!

A Salomon márkát valószínűleg minden outdoor sportokat kedvelő ember ismeri, a túrázástól, a terepfutáson keresztül a síelésig rengeteg sporthoz kínálnak ruházatot, kiegészítőket és felszerelést, például az ismeretségi körömben a Salomon az egyik top márka a terepfutásban és nem csak a futócipői legendásak (a Speedcrossot utcai cipőnként is sokat láttuk már használni) hanem a futómellények (mellényszerű hátizsákok) terén is az egyik etalon, ráadásul a futáson kívül például gravel bringázáshoz is sokan használták/használják őket, bár szerintem az utóbbi célra nem feltétlenül optimálisak ha teljesítményorientáltak vagyunk és nem is erre tervezték őket. A Salomon legutóbb megjelent hátizsák családja a Cross az univerzális vonalat testesíti meg, a gyártó a terepfutástól, a túrázáson át, a gravel kerékpározásig többféle felhasználásra ajánlja ezeket a zsákokat. 3 féle méretben gyártják, 4 literes, 8 literes és 12 literes változatban, mely a modellek neveiben is feltűnik.

A Salomon Cross modellek felépítésük alapján hátizsákok (nem a teljes felsőtestet körbeölelő mellények), két klasszikus vállpánt található rajtuk, amit állítható pántok kötnek össze középen, illetve egy derékpánt található lejjebb. Mindkét vállpánton egy-egy zsebet helyeztek el, ami kompatibilis a Salomon fél literes soft kulacsaival, természetesen másra is használhatjuk ezeket a zsebeket, például müzliszeleteket, zselét is tudunk ide tenni ha bringázni megyünk vagy akár a mobiltelefonunk is elférhet itt. Ezenfelül a hátsó részben az erre a célra külön kialakított rekeszbe egy másfél literes ivótasakot tudunk elhelyezni, melyhez egy tépőzárás akasztó is tartozik, ami a legtöbb ivótasak márkával kompatibilis. A cső kivezetése és elvezetése is megoldott, bár egy Salomon szintű táskától ez alapkövetelmény. A hátsó rész nagy rekeszében még egy kisebb zseb található, amibe a fontosabb értékeinket, iratainkat, pénztárcánkat vagy a mobilunkat tudjuk elhelyezni és persze a kulcsunk fellógatáshoz szükséges karabiner is megtalálható a táskában.

Használat közben

Nekem a külső is fontos az ilyen ruhadarab-szerű kiegészítőknél, hiszen sokszor fotók készülnek rólunk benne és mindig jó ha valamiben jól érezzük magunkat és nem azon gondolkozunk hogy most hülyén nézünk-e ki vagy nem. Mondhatnám azt, hogy a magazinunk alapszínével megegyező a Salomon Cross 8 narancs színe, ezért választottam ezt, de valójában tél végén ez volt könnyen elérhető, bár valószínűleg ha a teljes színskálából választhatok akkor is ezt választottam volna, mert jó árnyalata van és szerintem a láthatóságunkon is sokat segít, szeretek terepfutás és gravel bringázás közben messziről látszódni terepen, soha nem baj ha egy vadász nem téveszt össze valamilyen állattal 🙂 , meg eleve jó ha messziről látják hogy ott vagyok. Egyébként kis fluo sárga pántok is találhatóak a táskán, amik tovább javítják láthatóságunkat, már ha valakinek nem szúrná ki a táska alapszíne a szemét.

Na, de a dizájn után térjünk vissza a táska alapfunkciójához! A beállítása nem tartott sokáig, felvettem, a két pánt hevederjét meghúztam, keresztben becsatoltam a szegycsont pántokat, aztán azokat is meghúztam és máris rám volt szabva a zsák. Ha 30 másodpercet mondok erre a folyamatra akkor lehet sokat mondok. Egyébként a hátizsák gyors állíthatósága azért fontos, mert attól függően is kell állítani a pántok hosszát, hogy mennyire pakoljuk meg a zsákot és erre szükség lehet akár menet közben is. Bringázni még lehetne kicsit “lobogó” zsákkal, de futni már nem igazán.

Márciusban elsőként terepfutás közben próbáltam ki még Horvátországban, kellett a táska amiben el tudom vinni a fényképezőgépemet és elfér némi innivaló is. A Salomon Cross 8-ba simán belefért hátra a gépem, előre meg beletettem egy fél literes soft kulacsot és még így is maradt hely a táskában. Természetesen a soft kulacs tökéletesen állt az első zsebben, hiszen ehhez tervezték és úgy tudtam belőle inni, hogy nem kellett kivennem a zsebéből, egyébként nem is praktikus kivenni, mert a Cross hátizsáknál is megtalálható a gumipánt, ami nem hagyja, hogy kirepüljön a kulacs menet közben és a kivételt is nehezítené.

Futás közben azt vettem észre, hogy kell bele pakolni hátra némi súlyt, különben hajlamos kicsit előremászni a zsák és akkor zavarhatja a nyakunkat a táska hátulja, szóval ha csak két soft kulacs cipeléséhez akarjuk használni akkor válasszunk erre alkalmasabb futómellényt, amiből van bőven kínálat a Salomon palettáján, meg eleve minek vennénk 8 literes zsákot, ha csak 1 litert akarunk vinni? Szóval ha van benne súly, vagy hátul van az ivótasak akkor hibátlanul állt a hátizsák rajtam, bár őszintén megmondom, hogy nekem nincs igazán szükségem futáshoz ekkora tárolókapacitásra, maximum egy téli futás során, ahol komplett futóváltóruhát vinnék magammal féltávnál átöltözni (régen volt rá példa, de lehet következő télen újra szükségem lesz rá 🙂 ).

Fotó: Takács Tamás (BalatonBike365)

Most már jöjjön a gravel felhasználás! A gravel bringázás annyiban különleges számomra, hogy itt bizony előfordul, hogy sok folyadékot és mellette valamennyi ruhát és ennivalót is vinnem kell magammal, főleg ha mondjuk olyan túrára készülök, mint a KalandKör400, ahol például a Somogyi-dombságban nincs túl sok vízvételi lehetőség és nyáron a két kulacsom elég gyorsan elfogy. Persze ezenkívül is vannak olyan túrák, ahová kell folyadékkapacitás bőségesen és a reggeli/esti időszakra extra ruha.
Őszintén megmondom, hogy kerékpáron kényelmesebb a Salomon Cross 8, mint futva, itt is kell hátra némi súly, hogy jól álljon a táska, viszont stabilabb és jobban a helyén van mint futás közben. A három első pántnak köszönhetően nem csúszkál, végig ott van ahol lennie kell. Kerékpáron a soft kulacsokat nem használom, így az első zsebeket ennivalónak, szemetesnek vagy telefontartónak fogtam be, ezeket a funkciókat tökéletesen ellátta, míg hátulra betettem egy 1 literes tartályt. A nagy tárolókapacitás mellett annyiban szerettem még ezt a táskát, hogy nem kellett az értékeimet a hátsó zsebemben cipelni, hanem el tudtam tenni a zsák ennek a célra fenntartott rekeszébe. Egyébként a táskával a hátsó zsebek használata nem szűnik meg, mert a zsák pont olyan magasan van az ember hátán, hogy a zsebeihez hozzáfér, mellyel nem veszítjük el ezeket a hasznos zsebeket (a két első zsebben a pántokon és a három hátsó zsebbel a mezen elég komoly, rendszerezhető helyünk van, amit bármikor elérhetünk menet közben).

Ami még fontos, hogy jól szellőző anyagból van az egész táska, így nem érzi azt az ember alatta, hogy mindjárt megsül, de aki ismeri a Salomon termékeket az tudja, hogy brutál jó anyagokkal dolgoznak. Azt nem mondom, hogy nem izzadok alá, mert olyan táska nem létezik az izzadós testem mellett 🙂 .

Túrázni nem vittel el, de biztosan arra is tökéletes, egy hosszabb, meleg nyári túrára kell a nagy folyadék kapacitás, amiben a Salomon Cross elég jó és mellé még pár ruha is befér a zsákba.

Végezetül annyit írnék még, hogy érdemes megnézni a Salomon Cross 8 árcímkéjét, ilyen minőségű hátizsákot, amit lehet terepfutáshoz és gravelezni is használni 30ezer forint alatt meg lehet venni.
További információkért kattints ide.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo