fbpx

Nem mindennapi napló Nove Mestóból – fókuszban a csemegék!

A versenyek beszámolói után következzenek az érdekességek. Technikai újdonságok, a legjobbak bringái, legendás arcok a jelenből és a hőskorból. Bónusz VIDEÓ!

Nemcsak a futamok miatt érdemes kilátogatni egy világkupára. Ez rögtön az első nap bebizonyosodott, hiszen a kiállítási területen egyből több világújdonságot is megcsodálhattunk. Az egyik a SRAM sátornál kiakasztott Canyon kerékpárba épített RS-1 villa volt. Még a bemutatás előtt írtunk róla, azóta publikussá vált, hogy egy 29”-es kerekekhez kifejlesztett, XC és trail felhasználásra tervezett teleszkópról van szó.

Rock Shox RS-1

Rock Shox RS-1

Különlegessége a fordított, úgynevezett USD (Up Side Down) kialakítás, ami lehetővé teszi, hogy a nyakcső, a villaváll és a szárak egy egységet alkossanak, az alacsony tömeg érdekében karbonból. Élőben meglehetősen masszív, bizalomgerjesztő kinézetet nyújt, reméljük hamarosan menettapasztalatokkal is be tudunk számolni róla. Ami eddig nem látszott jól, hogy milyen lockout rendszert használ a villa. Erre is választ kaptunk, mert a jól bevált hidraulikus XLoc kapcsolót fedezhettük fel a kormányon. A merevség fokozása érdekében Maxle Ultimate átmenő tengely tartja az első kereket a papucsban. A bemutató bringa szintén újdonságnak számító Rise XX karbon kerekekkel került kiállításra.

A legnagyobb piaci ellenfél, a Shimano is elhozta legújabb fejlesztését, az M9000-es szériájú XTR szettet. Korábban részletes cikk készült az alkatrészcsaládról, de nekem ez volt az első alkalom, hogy kézzelfogható közelségből megfigyelhessem. Ami meglepő, hogy a kiállított bringán, és a versenyzők gépein is a sajtóanyagtól eltérő, kisipari benyomást keltő lánctányér volt.

Shimano XTR M9000

Shimano XTR M9000

A high-tech világmárkák mellett több helyi kiállító is volt, többségük kifejezetten színvonalas, főleg ruházati termékekkel. Azért egy klasszikus cseh csetreszes is bekerült a forgatagba, ahol villogóktól kezdve, dudákon keresztül a kereplőig mindent lehetett venni.

Nyitva van a bazár, tessék, csak tessék!

Nyitva van a bazár, tessék, csak tessék!

A csapatsátrak környékén a versenyzők bringáit is szemügyre vehettük. A pénteki XCE verseny női kategóriájában diadalmaskodó Alexandra Engen Ghost Lector-ja például nem szenvedett hiányt a kis szériás egyedi alkatrészekben. A váz világbajnokhoz méltó, különleges festést kapott, a váltást egy jól bevált XX1 szettre bízták. A kerekek Tune agyas, AX Lightness felnis darabok. Előbbi márka látja el kormányszárral, míg utóbb nyereggel, nyeregcsővel és kormánnyal a svéd hölgyet. Engen a könnyebb Eggbeater pedál helyett a nagyobb dokkolási felületű Smarty-t használja.

Alexandra Engen Ghost Lector kerékpárja

Alexandra Engen Ghost Lector kerékpárja

Talán a legfeltűnőbb kerékpárokat a BH Suntour csapatánál láthattuk. A legsokkolóbb részlet a kerék ívét követő lapított nyeregvázcső, ami emiatt nem hagyományos nyeregcsövet fogad, hanem integrált kialakítású. Szett terén elég vegyes az összkép a karbon FSA hajtókarral, XTR váltással és KMC lánccal. A fékek a Magura MT8-as típusai, míg a kerekeket francia csapat lévén a Mavic szállítja, a legújabb 27,5”-es SLR-ek formájában. A névadó szponzornak köszönhetően a villa egy karbon lábas és nyakas, átmenő tengelyes Axon.

BH Ultimate, a franciák különlegessége

BH Ultimate, a franciák különlegessége

A Trek World Racing sátrában folyamatosan dolgoztak a szerelők a lányok babakék és a fiúk piros masináin.

Rebecca Henderson edzőbringája

Rebecca Henderson edzőbringája

Rebecca Henderson átmozgatásokhoz és bemelegítéshez a wattmérős XT hajtóművel szerelt merevvázas bicajt használta, de a versenyre a 980-as XTR szettes fully került elő. Párja, Daniel McConnell is összteleszkópos kerékpár mellett tette le a voksát vasárnapra, de az ő gépén már az új XTR teljesített szolgálatot.

Daniel McConnell kerékpárja

Daniel McConnell kerékpárja

Tanja Zakelj bringája szintén Trek, de SRAM felszereléssel. Az Unior Tools csapat szlovén versenyzője egyike volt azon keveseknek, akik már az új RS-1 teleszkópot használták.

Tanja Zakelj gépe éppen szervizelés alatt

Tanja Zakelj gépe éppen szervizelés alatt

Erre a pályára meglehetősen sokan választottak fully-t, így tett a későbbi győztes, Nino Scurter és csapattársa Florian Vogel is. Nekem kicsit meglepő volt, hogy a rajt előtt 5 perccel a Scott csapat szerelői még fújtak a tagokba, de vagy csak finomhangolást végeztek, vagy a női futamról kapott információk miatt módosították a beállításokat. Az 50 mm-es, egyedi felirattal ellátott Dugast szingókat is a megfelelő nyomásra lőtték be, amit a csapatvezető Frischknecht többször is ellenőrzött. Sikerült meglesnem, hogy Nino 38-as tányért használt a versenyen, ami az emelkedők meredekségét nézve combos áttételt adhatott. A biztonság kedvéért egy kis láncvezető azért felkerült, hátha nem 100%-ig megbízható az XX1.

Nino Schurter Scott Spark bringája a rajt előtt nem sokkal

Nino Schurter Scott Spark bringája a rajt előtt nem sokkal

A harmadikként végző Moritz Milatz is összteleszkópos bringával és egy első lánctányérral ment. Furán hat a Saint felirat a tányéron egy cross country világkupán, de mivel elöl nem kell váltani, teljesen megfelel.

Moritz Milatz egytányérossá alakított hajtóműve

Moritz Milatz egytányérossá alakított hajtóműve

Hiába a sok karbon csoda, leginkább nekem egy titán vázas Kona tetszett. Már korábban felfigyeltem rá, azóta apróbb változásokon ment keresztül.

Karla Stepanova a titán Kona Raijin nyergében

Karla Stepanova a titán Kona Raijin nyergében

A nyers vázon színekkel látták el a feliratot, valamint lekerült a hekkelt elektromos Ultegra váltás, SRAM XX vette át a helyét.

Csúszópapucs egy XC világkupán?

Csúszópapucs egy XC világkupán?

A technikai érdekességek tanulmányozása mellett személyesen találkozhattunk kedvenc versenyzőinkkel is. Érkezésünkkor egyből összefutottunk Benkó Barbival, aki épp az XCE futamra készült. Mivel csapata, a Focus XC Team sátra a Specialized alakulattól nem messze kapott helyett, szemtanúja volt Kulhavy érkezésének, aki stílusosan indította a hétvégét, amikor beparkolt fehér Porschéjével.

Benkó Barbi dedikál

Benkó Barbi dedikál

A Specialized csapatnál nem volt túl közvetlen a hangulat, ezzel szemben a Cannondale mókamesterei, Manuel Fumic és Marco Aurelio Fontana is szívesen fogadták a szurkolókat. Egyedül az új, neonzöld prototípus bringákat dugdosták a nézelődők elöl.

Fontana és egy ifjú rajongó

Fontana és egy ifjú rajongó

A Liv/giant hölgyei is barátságosak voltak, még bemelegítés közben sem zavarta őket, ha készített róluk pár képet az ember.

Maja Wloszczowska és Jolanda Neff

Maja Wloszczowska és Jolanda Neff

A jelen sztárjai mellett a nagy öregekkel is könnyen találkozhattunk. Szombaton, az U23-as női verseny közben Bart Brentjens-szel elegyedtem szóba, aki épp versenyzőjének, Yana Belomoynának segített és szurkolt. Mondta, hogy az ukrán lány sérült volt, de most már javul a formája, amit alátámasztani látszik 2. helye. Meg volt lepődve az első helyen haladó francia lány tempóján, aki messze a többiek előtt haladt. A pályán való rohangálásban kicsit belekavarodott a körszámokba, így tőlem kérdezte hány kör lehet még hátra.

Thomas Frischknecht várja a rajtdepóban a versenyzőit

Thomas Frischknecht várja a rajtdepóban a versenyzőit

Thomas Frischknecht is gyakran megfordult a pálya szélén, az U23-as fiúk versenyében fiát, Andrit bíztatta. Úgy látszik a dokumentációt is fontosnak tartja, mert jó pár fotót is készített, illetve telefonjával videózott is. A rajtdepóban aztán csapatvezetőként Nino Schurter és Florian Vogel mellett tűnt fel.

Az ifjabbik Frischi versenyez, az idősebbik fotózza

Az ifjabbik Frischi versenyez, az idősebbik fotózza

Sydney olimpiai bajnoka, Miguel Martinez indult is a versenyen. A sisak, péksapka, szemüveg, bajusz kombináció, amit hordott egyszerűen zseniális. Kár, hogy a futamot nem sikerült befejeznie.

Miguel Martinez verseny közben

Miguel Martinez verseny közben

Az egyik legnagyobb cyclocross sztár, Sven Nys is rajthoz állt vasárnap. Talán kevesen tudják, de a kannibál a regnáló belga bajnok MTB szakágban. Célja az volt, hogy a legjobb 30-ba kerüljön a 69. starthelyről, amit teljesített, hiszen 25. lett. Kíváncsian várjuk mire lesz képes Albstadtban most hétvégén.

Sven Nys

Sven Nys

Összességében elmondható, hogy a versenyeken nem kímélték sem a technikát, sem egymást az indulók.

Egy esés következményei a Rock &Roll szakaszon

Egy esés következményei a Rock &Roll szakaszon

Láthattunk rengeteg bukást, technikai problémát is.

Nadine Rieder első kereke nem bírta a megpróbáltatásokat

Nadine Rieder első kereke nem bírta a megpróbáltatásokat

VIDEÓ! Az U23-as fiúk a Vertical Drop részen, hatalmas eséssel 0:50-nél!

A szurkolók mindent beleadtak, az elit mezőny rajtjára megtöltötték a tribünt. A start után emberek ezrei özönlötték el az erdőt, egyesek rossz felniket és vázakat ütögettek speciálisan erre a célra levágott kormánnyal, míg mások inkább a nyugalomra szavaztak és besodortak egy füves cigit a sör mellé.

A tribün megtelt

A tribün megtelt

Amikor viszont cseh versenyző közeledett mindenki teli torokból üvöltött és bíztatta honfitársát. A legnagyobb szurkolást természetesen az olimpiai bajnok Jarda Kulhavy kapta, de náluk Tereza Hurikova is hatalmas népszerűségnek örvend. A hangulat fenomenális volt!

Tereza Hurikova hatalmas bíztatást kapott

Tereza Hurikova hatalmas bíztatást kapott

Remélem olvasóink is élvezték a beszámolókat, átélték virtuálisan egy világkupa eseményeit!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo