fbpx

Nem jön meg az állami pénz a kerékpársportba idén

MKSZ_logo_szukA 2014-es elszámolások hiányosságai miatt az MKSZ elesik a 2015-ös KSF támogatásoktól – olvasható a BringaSport rendkívüli szövetségi hírlevelében.

A hírlevélben az alábbiak olvashatók:

Az MKSZ elnökségének és pénzügyi vezetésének kitartó és hosszadalmas munkáját követően, a szövetség a közelmúltban befejezte az összes 2014-es támogatási szerződéssel kapcsolatos elszámolást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felé. Az aktuális helyzetről az alábbiakban adunk tájékoztatást:

2014 – KSF2 és KSF3

Mint arról július 10-i közleményünkben tájékoztattuk a tagegyesületeket, 2014 első felének “Kiemelt hazai rendezésű kerékpáros versenyek” (2014-es Visegrád 4 verseny és Junior Terem Európa Bajnokság) projektje már korában elszámolásra került, ebből 12 828 827 Ft visszafizetési kötelezettsége már van a szövetségnek. Jelenleg a 2014. első félévének (KSF2) további hiánypótlási felszólítására vár a szövetség, amely várhatóan szintén generál jelentős visszafizetési kötelezettségeket.

2014. második féléves (KSF3) hiánypótlási felszólítását a minisztérium már eljuttatta a szövetségnek, jelenleg zajlik a hiánypótlási felszólítás teljesítése, de itt is várható, hogy 3-4 millió forintos támogatási összegre nem az előírásoknak megfelelő bizonylatok – jellemzően határidőn túl eső számlák, nyugták – kerültek a szövetségbe beadásra, ami visszafizetési kötelezettséget eredményezhet.

2013 – KSF1

Augusztus 11-i hírlevélben beszámoltunk 2013 második félévének elszámolásáról, amely 3 504 457 Ft visszafizetési kötelezettséget generált. Ennek részletezését a következő oldalon hoztuk nyilvánosságra >>

2015

Az EMMI határozott álláspontja, hogy a 2013-as és 2014-es évek elszámolási hiányosságai alapján felmerült visszafizetési kötelezettségek rendezéséig az MKSZ nem hívhat le további minisztériumi támogatást. Ennek következtében 170 millió forintos KSF4 (2015) támogatást nem tudott a szövetség lehívni. A szövetségi alkalmazottak, szerződéses partnerek 3-6 hónapja nem kerültek kifizetésre, a szövetség működése gyakorlatilag ellehetetlenült. A szakágakban folyó munka 2015-ben hitelekből került eddig finanszírozásra, de ezek a források is teljesen kimerültek mostanra.

Az áldatlan pénzügyi helyzet oka, az előző vezetés és irodai működés felelőtlen volta, ami rendkívüli pénzügyi helyzetet és káoszt hagyott maga után. Ugyanakkor mostanra teljesen tisztán látható, hogy egyrészt a 2014. november előtti szövetségi vezetők, irodai alkalmazottak, illetve támogatásban részesülők közül kik, és milyen mulasztásokat követtek el. Az MKSZ elnöksége miközben továbbra is teljes erővel azon dolgozik, hogy a 2013-2014-es évek pénzügyi hiányait valamilyen módon kezelje, határozatot hozott a felelősök szisztematikus elszámoltatásáról, illetve kártérítési perek elindításáról.

Ide kapcsolódik tehát, hogy Az MKSZ kártérítési pereket indít a korábbi elnök és gazdasági vezetés ellen, valamint szintén kártérítési perekre számíthatnak azok, akik a korábbi támogatásokkal nem számoltak el. A további hírek között szerepel, hogy a reform közgyűlést megtámadó bírósági perben az első tárgyaláson a  felperes és alperes jogi képviselői közösen halasztást kértek, az elnapolt tárgyalás új időpontja január 28. Előtte kerül majd sor rendkívüli MKSZ-közgyűlésre, január 9-én.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo