fbpx

Nagy bajban a Tour de France címvédője a doppingügyek miatt

 

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) korábban már bejelentette, hogy felülvizsgálják a Tour de France címvédője, Vincenzo Nibali csapatának WorldTour licencét, a minap az első körben kiadott listán pedig nem szerepel a kazah Astana Team.

Vincenzo Nibali Astana-színekben nyert Tour, jövőre nem biztos, hogy türkiz mezben indul (Foto: Stefano Sirotti)

Vincenzo Nibali Astana-színekben nyert Tour, jövőre nem biztos, hogy türkiz mezben indul (Foto: Stefano Sirotti)

Idén összesen öten buktak meg, ketten (Maxim és Valentin Iglinszkij) az első osztályú Astanából, illetve hárman a kontinentális (harmadosztályú) fiókcsapatból, ráadásul nem ilyen-olyan származékokkal, hanem valódi „keménydrogokkal” EPO-val és szteroidokkal. A csapat első számú vezetője, az olimpiai bajnok Alexander Vinokurov korrupciós ügye is tart még, vagyis a licenc elbírálásánál figyelembe veendő „etikai kritériumoknak” nem felelt meg első körben a kazah gárda.

A licencek felülvizsgálatakor a francia Europcar került még bajba, náluk az anyagi feltételek nem teljesültek, a dokumentációban hiányzott a működési költségek fedezetének öt százaléka. A két profi gárdáknak december 10-éig van idejük, hogy mentsék a helyzetet, ekkor dönt az UCI második körben a licencekről. Egyértelmű, hogy a franciák oldhatják meg könnyebben a problémát, hiszen csak az anyagi feltételeket kell teljesíteni.

Az Astana részéről a bukott Iglinszkij-testvéreket és a kontinentális csapatot felfüggesztették, de ettől még kimondhatja az UCI, hogy nem felelnek meg az etikai kritériumoknak, ahogy ezt két évvel korábban az oroz Katyusánál már megtették. Ebben az esetben az Astana is a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulhat, ha Lausanne-ban sem találnak jogorvoslatot, visszasorolódnak a másodosztályba, versenyzőik pedig – köztük a Tour-győztes Vincenzo Nibali – szabadon igazolható státuszba kerül.

A nemzetközi első osztályba (WorldTour) a svájci IAM Cycling került be újoncként, a megszűnő Cannondale Team helyére. Pro Continental, azaz profi másodosztályú szinten a korábban több doppingügyben érintett Yellow Fluo – Neri Sottoli-nak rezeg a léc, valamint az újonc dán Cult Energy Team bekerüléséről dönt még december 10-éig az UCI.

A 2015-ös WorldTour-csapatok a tegnap kiadott lista szerint:
Ag2r La Mondiale, BMC Racing Team, Cannondale-Garmin, Etixx-QuickStep, FDJ, Giant-Alpecin, IAM Cycling, Katusha, Lampre-Merida, Lotto Soudal, Movistar, Orica GreenEdge, Team Sky, Team Lotto NL-Jumbo, Tinkoff Saxo, Trek Factory Racing

A 2015-ös Pro Continental-csapatok a tegnap kiadott lista szerint:
Androni Giocattoli, Bardiani CSF, Bora-Argon 18, Bretagne-Seche Environnement Caja Rur,al-Seguros Rga, CCC Sprandi Polkowice, Cofidis, Solutions Credits, Colombia, Drapac Professional Cycling, MTN-Qhubeka, Nippo-Vini Fantini, Team Roompot, Rusvelo, Team Novo Nordisk, Topsport Vlaanderen-Baloise, United Healthcare, Wanty-Groupe Gobert

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo