fbpx

Minden idők egyik legsikeresebb sprintere búcsúzik: Alessandro Petacchi

Szezon közben, váratlanul jelentette be visszavonulását a profi kerékpársportból a Lampre-Merida 39 éves olasz sztárja, Alessandro Petacchi, aki 200 győzelmet számlál, ezek jelentős részét a legrangosabb versenyeken.

Petacchi idén már nem lendíthette magasba kezét a célvonalon, és egyéb okok mellett ez is közre játszhatott a hirtelen döntésben. Petacchi nyílt levélben – lásd alább – búcsúzott a kerékpársporttól, csapatától és szurkolóitól, a Lampre-Merida részéről Giuseppe Sarroni is tisztelettel köszönt el a rendkívüli pályafutást maga mögött tudó sprintertől.

Alessandro Petacchi (Fotó: Lampre-Merida)

Alessandro Petacchi (Fotó: Lampre-Merida)

Ale Jet, azaz Petacchi legemlékezetesebb teljesítménye talán a 2004-es Giro d’Italia volt, amikor 9 szakaszt nyert egy évben! Összesen 22 etapot nyert az olasz körversenyen, 20-at a Vueltán, 6-ot a Touron, a klasszikusok közül a Milano-San Remo-t (2005), a Paris-Tours-t (2007), a Schelderpijs-t (2009) nyerte meg, és további szakaszsikereket aratott más körversenyeken.

Csapatai: Scrigno-Blue Storm (1996), Scrigno-Gaerne (1997-1998), Navigare-Gaerne (1999), Fassa Bortolo (2000-2005), Team Milram (2006-2008), LPR Brakes (2008 -2009), Lampre (2010-2013), Lampre-Farnese Vini (2010), Lampre-ISD (2011-2012),  Lampre-Merida (2013).

Petacchi levele:

A Párizs-Roubaix-val lezárult a szezon első fele, melyben nagyon sokat versenyeztem, megpróbálva főszereplővé válni a szokásos nagy versenyeken, mint a Milano-San Remo, és számomra kevésbé megszokott viadalokon, mint a Paris-Roubaix.

Minden versenyre profi módon készültem, áthatva azzal a lelkesedéssel, amit a Galbusera család és az új szponzorok hoztak a csapatba. A lehető legtöbbet adtam ki magamból, ahogy a 18 profi szezonom során mindig.

A karrierem igazi sikersorozat, sikerült megszereztem minden fontos győzelmet, amit egy hozzám hasonló versenyző csak kívánhat. 200 profi sikerrel a hátam mögött úgy érzem, fordulóponthoz érkezett az életem, szükséges váltanom, megnyitni új dimenziókat, és több időt tölteni a családommal. Ebből a megfontolásból úgy döntöttem, hogy befejezem versenyzői pályafutásom.

Mindig az volt számomra legfontosabb, hogy profi módon végezzem a munkám, megtisztelve a sok erőfeszítést tevő szponzorainkat, mint a Lampre, a Merida és a többiek.

Mindig a munkám profi oldalát tartottam a legfontosabbnak, így megtisztelve az általuk tett erőfeszítésekért a szponzorainkat, mint a Lampre, vagy a Merida és a többiek, szeretnék köszönetet mondani a belém fektetett bizalomért ezekben a csodálatos években.

Úgy gondolom ideje most itt az ideje időt szakítani saját magamra, és új ingereket keresni.
Szeretnék most elköszönni minden szurkolómtól és a kerékpársporttól, fenntartva a lehetőséget, hogy valamikor visszatérjek, és részese lehessek ennek a világnak, amitől olyan sokat kaptam, és talán én is segíthetem majd az újabb generációkat tapasztalatommal.

Szeretnék mindent megköszönni a csapatomnak, a szponzoroknak, a csapatvezetésnek, a személyzetnek és a csapattársaknak, és mindenkinek, akik támogattak karrierem során, biztosítva őket, hogy ha szükséges, mindig számíthatnak rám, a tanácsaimra, a tapasztalatomra.

Őszinte tisztelettel:
Alessandro Petacchi

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo