fbpx

Majdnem tripla – Valverde legvadabb éveit idézi – videó

Már a Fleche Wallonne-n és az Amstel Gold Race-en mutatott formája alapján is kiemelkedett a mezőnyből a spanyol Alejandro Valverde, ma pedig nyolc napon belül megnyerte az országúti kerékpársport egyik legnagyobb monumentumát, a belgiumi Liege-Bastogne-Liege-t is.

Alejandro Valverde (Fotó: ASO)

Alejandro Valverde (Fotó: ASO)

A 253 kilométeres ardenneki klasszikust rengeteg bukás és sok támadási kísérlet jellemezte a meredek dombok között. Az UCI nyomása alól fellélegző Astana Team rendkívül aktív volt, szinte minden támadásban benne voltak, amikor nem, akkor éppen a mezőny elején dolgoztak a borús, időnként esős, időben. 20 kilométerrel a céltól a legígéretesebb akciót viszont egy ex-Astana-versenyző, a cseh Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) kezdeményezte, Giampaolo Caruso (Katusha) és Jakub Fuglsang (Astana) tartottak vele. Az erős szökésre többen mozdultak később, – például Visconti, Dani Moreno, Alaphillipe és Rui Costa – de végül csak az utolsó kategorizált emelkedőn, a St. Nicolas-on zárt össze az időközben maroknyira fogyó mezőny.

Némi meglepetésre leszakadt a sérülten rajthoz álló Philippe Gilbert (BMC) és az Amstelt nyerő világbajnok Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) is, ellenben a Katyusa nyerő helyzetben volt a lejtmenetet követően, hiszen a célhoz vezető Cote de Ans kaptatóra két embere maradt Joaquim Rodrigueznek. A szökés után is energiával teli Caruso állította be a tempót, majd kisvártatva Dani Moreno támadott az orosz csapatból, és úgy tűnt, senkinek nem akarózik menni. Alejandro Valverde (Movistar) kivárt, majd megrázta magát és valami olyat művelt, mintha egy híres profi oktatná egy UCI1.2-es verseny mezőnyét: lazán felugrott Morenóra az utolsó 500 méteren, majd körbenézett, s miután jöttek vele a többiek, elölről lesprintelte őket a célig.

Videón az utolsó 10 kilométer:

Ez elképesztő erőkülönbséget jelent ilyen szintű bringások között, a francia Julien Alaphillipe hiába méltatlankodott, ma a spanyol verhetetlen formában volt és ezt érezte is, ha magára merte vállalni még Moreno üldözését is. Győzelmével és az ardenneki “majdnem triplával” (Amstel: 2., Fleche: 1., LBL: 1.) a WorldTour összetettben is átvette a vezetést.

Végeredmény:

1 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 6:14:20
2 Julian Alaphilippe (Fra) Etixx – Quick-Step
3 Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha
4 Rui Costa (Por) Lampre-Merida
5 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff-Saxo
6 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
7 Sergio Luis Henao (Col) Team Sky
8 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale
9 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team
10 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Team Katusha

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo