fbpx

Kerékpáros edzés rovat a Bikemagon – hetente!

2012-ben heti rendszerességgel jelentkező edzés rovatunkkal szeretnénk segítséget nyújtani versenyző és hobbi szinten kerékpározó olvasóink edzéseihez és kedvenc szabadidős tevékenységük, a kerékpározás minőségibb szintre helyezéséhez.

A kerékpáros edzés rovat alakításában több szakmai partner is segítségünkre lesz, elsősorban a budapesti székhellyel működő Cycling Sport Center (Fülöp Tibor, Szöllőssy István – számtalan magyar bajnoki cím elérésében működtek már közre), valamint az online edzéstervezéssel tavaly debütáló Footstrong – hogy csak a legismertebbeket említsük.

A Bikemag edzés rovatában megjelenő cikkekkel elsődleges célunk, hogy a sportszerűen kerékpározó olvasóinknak minél nagyobb rálátást biztosítsunk arra, hogyan alakíthat ki egy minőségi életmódot, s ezzel egyidejűleg hogyan javulhat teljesítménye a kerékpáron, céljaitól függően. Főképp arra szeretnénk ösztönözni olvasóinkat, hogy tudatosabban űzzék a kerékpározás különböző szakágait, függetlenül attól, hogy céljuk a lehetőségeikhez képest minél jobb fizikai kondíció elérése, vagy akár a dobogós helyezések elérése kerékpárversenyeken.

Kerékpáros edzés rovat a BikeMagon

Szeretnénk foglalkozni a kerékpározás fiziológiájával, hogyan viszonyul az emberi test a bringázáshoz, legyen szó a váz- vagy a keringési rendszerünkről. Szeretnénk segíteni abban, hogy minél „egészségesebb” legyen mindenki számára a kerékpárral való kapcsolata, tisztában legyen azzal, mennyire terhelhető saját teste (életkorának, adottságainak függvényében), vagy hogyan alakítsa a kerékpár beállításait saját céljaihoz.

Szeretnénk tanácsokat adni a kerékpározással kapcsolatos célok, sportcélok meghatározásához, melyeknek nem árt szinkronban lenni mindennapi életvitelünkkel, hiszen az edzéstervezés beviteli oldalán a munkára, tanulásra fordított idő – ami szintén terhelés – ugyanolyan fontos, mint a tiszta edzésidő vagy a pihenőidő számítása.

Szeretnénk rávilágítani a kiegészítő sportok, mozgások fontosságára, ami nem csak a teljesítménynövekedés szempontjából érdekes, hanem a kerékpározás nyújtotta élményt is javítja, ha minél több szempontból fittek vagyunk. Hasonlóan kiemelt területként kezelnénk a táplálkozást, ami sokkal nagyobb mértékben van hatással az elérhető sportteljesítményre, mint azt a legtöbben gondolnák.

Kerékpáros edzés rovat a BikeMagon

A kütyük világát éljük, ezen a téren is megpróbálunk jó tanácsokkal szolgálni, kinek, különböző célokhoz mire van szüksége, érdemes elgondolkozni azon, hogy egy-egy teljesítményméréshez nélkülözhetetlen, vagy a kerékpárról leszállva használatos eszköz jobban megéri az anyagi ráfordítást, minőségibbé teszi a sportszerű életmódot, mint mondjuk egy 30 grammal könnyebb nyeregcső vagy kormányszár…

Hangsúlyozni szeretnénk azt is, hogy azt a szemléletet képviseljük, ami szerint az a teljes értékű edzés, amikor egy szakember kontrollálja a felkészülést. A személyes kontaktusból adódóan észreveszi, mire kell hangsúlyt fektetnünk, min kell változtatni, miben tudunk javulni. Éppen ezért konkrét edzéstervekkel biztosan nem fogunk jelentkezni itt a rovatban, legföljebb az edzés olyan területeibe csípünk majd bele, amiről a segítségünkre lévő szakemberek is úgy gondolják, adaptálható bárki számára, akár személyes instrukciók nélkül.

Kerékpáros edzés rovat a BikeMagon

Próbálunk majd irányt mutatni, hogy sportcéloktól függően kihez érdemes fordulni, milyen szakembereket érdemes felkeresni, edzésünkhöz elegendő lehet-e télen egy személyi edző segítsége a teremben, vagy a dobogós célok megvalósításához már folyamatos kerékpáros edzői felügyeletre, kontaktusra van-e szükségünk. Alternatív megoldás lehet a szezon különböző szakaszaiban a személyre szabott online edzéstervezés is, hamarosan erről is szó lesz, kiknek érdemes ebben gondolkozni, hol vannak a határai.

Végezetül eltökélt szándékunk, hogy interaktívvá tegyük a kerékpáros edzést a Bikemagon, ezért szakértőink a Bikemag fórumon állnak majd rendelkezésre folyamatosan az olvasói kérdésekkel kapcsolatban. Hamarosan start!

Szöveg: Takács Tamás; Illusztrációs fotók: www.radioshacknissantrek.com

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo