fbpx

Indoor cycling – akiknek a kerékpáros edzés a legfontosabb a teremben

Írtunk már a spinningről, mint alternatív kerékpáros edzés a téli hónapokban, de sok bringás gondolja úgy, hogy ő hasonló tréningeket szeretne megvalósítani a négy fal között is, mint a szabadban. Számukra mutatjuk be az indoor cycling egy fejlett formáját, mely során Watt-alapú intervall-edzéseket végezhetnek.

indoor_cycling_megafitness_01

Kőbánya és Kispest határán, a KÖKI Terminálban található Megafitness teremben tart edzéseket Kiss Áron, óráin azok is megtalálhatják számításukat, akik mérhető fejlődést szeretnének produkálni az offszezonban, FTP-teszttel, Watt- és pulzus alapú résztávokkal az órákon. Kipróbáltunk egy ilyen edzést és valóban más volt, mint a klasszikus spinning, butaság kijelenteni olyat, hogy jobb, vagy rosszabb, de nagyobb mértékben hasonlított egy kerékpáros edzésre.

Ha valaki rendszeresen (ez alatt heti kettőt azért illik érteni) szeretne járni ilyen alternatív kerékpáros edzésekre, a következő metódusra számítson: Mindennek az alapja egy FTP-teszt, ahol meghatározásra kerül, hogy az órák közben használt intenzitási zónákhoz milyen Watt-értékek tartoznak adott személynél. A zónákat egy jól áttekinthető laminált lapra nyomtatják, amiről eleinte lehet puskázni az edzések alatt.

indoor_cycling_megafitness_06

Az órák tulajdonképpen kerékpáros domborzatot is szimulálnak, nyilván bemelegítéssel kezdődik minden, melynek célja a felpörgetés megfelelő fordulatra és intenzitásra, majd ezek után hegyi intervallok következnek erőfejlesztő jelleggel vagy magasabb fordulaton is. Hogy éppen hol tartunk, nagy kivetítőn követhetjük, de az órán résztvevők aktuális pulzusértéke is megjeleníthető a falon.

Természetesen a pulzuskontroll is fontos, főleg a pihenő percek közben, hiszen így tudjuk ellenőrizni, visszaesett-e pulzusunk olyan tartományba, hogy felkészülve várjuk a következő résztávot. Amit kiemelendő, hogy a pulzus- és Wattméréshez szükséges kellékeket a teremben biztosítják, sőt, az edzések elmenthetők, így az edző segítségével később elemezhetjük fejlődésünket. Mobiltelefonos applikáció segítségével menthetjük el magunknak az órákat.

indoor_cycling_megafitness_02

Visszatérve az edzés menetéhez, az órán, melyen részt vettem, megfigyeltem, hogy a felépített penzum egy kezdő és egy haladó kerékpáros számára is ugyanúgy hasznos sportfoglalkozást jelent, már ha betartja pontosan az instrukciókat a saját zónáinak megfelelően. Nem csak arról van tehát szó, hogy „na most aztán állj ki a nyeregből és forgasd ahogy csak bírod még egy percig”. Mindehhez a zeneválasztás is jó volt, figyelve, hogy a BPM passzoljon az intervallhoz. Az óra végén nem marad ki a nyújtás sem, akinek pedig kérdése volt, felteheti az edzőnek

Érdemes szólni a gépekről, a technikáról, háttérről is, hiszen a Watt- és pulzusmérés lehetősége, valamint az adatok eltárolhatósága eleve fontos egy olyan kerékpárosnak, aki nem csak ad-hoc, hanem teljesítménycentrikusan edz, valamint ebből a szempontból fontos az edző személye is, aki képes kiértékelni a teljesítményt és tanácsaival hozzájárulhat a fejlődéshez.

indoor_cycling_megafitness_10

A Keiser gépekkel kapcsolatban a monitorozáson kívül pozitívum a nyeregmagasság fokozatmentes állíthatósága, valamint a mágneses ellenállás, aminek köszönhetően érzésre közelebb áll egy valódi kerékpárhoz, mint sok más spinner. Ami nekem még fura, a hajtókarok szélessége, no meg a nyereg sem volt éppen kényelmes, de egy órán – vagy egy duplaórán – keresztül ez még negatív gondolatok nélkül elviselhető és biztosan nem befolyásol kártékonyan.

indoor_cycling_megafitness_03

Kiss Áron

Továbbiakról – ami feltehetően a legjobban foglalkoztatja a témával kapcsolatban a kerékpárosokat – Kiss Áront kérdeztük:

– Hogyan ismerhet magára, akinek leginkább ajánlod ezeket az edzéseket? Kik fordulnak meg ezeken az edzéseken?

– Elsősorban nem a kerékpárosokra építünk, mivel nem ők a nagy tömeg számunkra. A teremben megforduló vendégek nagy része nem versenysportoló, inkább rekreációs célokról beszélhetünk. Természetesen amatőr sportolók is érkeznek hozzánk, ők inkább egyéni program szerint készülnek akár labor teljesítménydiagnosztikára, akár a nálunk is elvégezhető FTP tesztre építve a munkát. Ezért is tartom fontosnak, hogy a nálunk dolgozó edzői team jelentős része kerékpáros edzői képesítéssel, megfelelő szaktudással rendelkezik. Ebből következik, hogy tudják mikor, melyik egyénnél, melyik küszöböt, tartományt kell fejleszteni és miért.

– Hogyan követitek végig valakinek a fejlődését?

– 6-8 hetente igyekszünk mindenkit rábírni, hogy izzadjon végig egy FTP tesztet, amely egy maximális fenntartható intenzitást takar, melyet egy órára vonatkoztatunk a megfelelő képlettel. Ha ez a teljesítmény-érték megvan, ebből számoljuk ki a csak őrá jellemző intenzitás-tartományokat. Az újabb tesztekkel tudjuk követni a fejlődés irányát, szükség szerint korrigálni az addigi edzésprogramot és természetesen a zónákat is újrakalkulálni. Ezt a tudatos munkát pulzus alapon nem tudnánk megvalósítani.

indoor_cycling_megafitness_04

– Milyen fejlődésre számíthat, aki részt vesz az órákon? Levetítve egy kezdőre vagy akár egy versenyzőre is!!!

– Jó példa erre egy lelkes amatőr bringás hölgy, aki a második téli alapozását tölti nálunk. Az egy év alatt mérhető különbség +25% volt az FTP-ben, amely természetesen az outdoor edzésmunkának is köszönhető. Mivel nincs wattmérője, ezzel elég jól tudta követni, hogy mi történt egy év alatt. Ha tisztán a teremben töltött edzésmunkáról beszélünk, akkor sem ritka a 10-20% egy szezon alatt, de pár százaléknyi javulás a rutinosabb menőknél is kimutatható. Ez nagyban az edzéskor, életkor, korábban elvégzett munka minőségének a függvénye is.

indoor_cycling_megafitness_05

– Egyáltalán mennyi ilyen foglalkozást ajánlasz beépíteni a téli programba? (szintén kezdőre és komoly bringásra vonatkoztatva is)

– Kezdőknél heti 3 alkalom, egyelőre blokk-képzés nélkül, tehát egy nap pihenőket közbeiktatva. Haladóknál a görgős edzések, a hétvégi hosszú tekerések, egyéb sport, tehát az edzésprogram függvénye. Akár a teljes görgős sztori kiváltható, legalább nem hajlítgatod a berögzített vázadat, megúszhatod az alkatrészek amortizációját is. A hosszabb távok cseréjét nem javaslom a teremre, mert kb. 2,5 óránál húzható meg az a határ, ahol az elvégzett edzés befektetett munka/eredmény/hatékonyság mutatói még a legjobbak. A pihenőnapot követő rövidebb intervall munka edzésnapjához pedig extra motivációt ad a csoport, vagy egy jól megválasztott zenei anyag. Általánosságban azt mondom, hogy heti kettő edzés kiváltható egy 5 napos program esetén – valaki szezonban is megfordul nálunk.

– Milyen edzéseket vált ki, vagy helyettesít mondjuk a heti két foglalkozás, hol van a helye egy edzéstervben?

– Mindenképp a rövid intenzív intervallokra alkalmas ez az edzésforma. A wattmérés lehetőségével kiegészítve egy pulzus alapon gyakran nem is mérhető, rövid terhelésekkel tarkított, effektív munkát tudsz megvalósítani. Kevésbé viszik el a körülmények az adott napi edzéscélt, a másik oldalról viszont sérül a kerékpárkezelés, ezért sem javaslom a teljes edzésprogram kiváltását. Ha valamilyen szinten követjük a modern edzéselméletet, a hozzánk hasonló éghajlaton sokkal több haszna van annak, ha télen próbáljuk az intenzívebb (sweet spot, threshold, VO2max, anaerob kapacitás, sprintképességek) tartományokat megőrizni és a jó idő közeledtével tesszük mellé az alapállóképességet. Ez egyfajta ’fordított’ alapozás, amelynek különösen akkor van nagy jelentősége, ha nincs mögöttünk egy csapat, aki elutaztat bennünket Mallorcára, Gran Canaria-ra télen. 🙂

A Megafitness KÖKI elérhetősége: http://koki.megafitness.hu/

Ha kérdésed van az edzőhöz:

aron.kiss85@gmail.com (Kiss Áron); farkas@megafitness.hu (Farkas Zoltán, klubvezető)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások