fbpx

Veszélyes gyermekkerékpárokat és gyereküléseket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) akkreditált laboratóriuma a magyar családok, különösen a gyermekek biztonsága miatt összesen 67 gyermekkerékpár, kerékpáros gyermekülés, gördeszka, görkorcsolya és roller műszaki vizsgálatát végezte el, amelyek közül 26-ot a fogyasztóvédelmi hatóság kivont a forgalomból. Tizenhét esetben a terméket a vásárlóktól is visszahívták.

Az NFM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma rendszeresen vizsgálja a gyerekek által gyakran használt eszközöket, hogy közülük a veszélyeseket a balesetek megelőzése érdekében kiszűrjék. A fogyasztók ugyanis vásárlás előtt nem tudnak a termék csak laboratóriumi vizsgálatokkal megállapítható jellemzői (pl. a gördeszkák, rollerek szilárdsága) felől tájékozódni.

A vizsgálatok megállapították, hogy a 18 gyermekkerékpárból 9, a 15 kerékpáros gyermekülésből 8, a 14 gördeszkából 3, a 8 görkorcsolyából 1 és a 12 rollerből 5 nem teljesítette az előírt követelményeket.

A kerékpároknál a leggyakoribb hiba a rövid vagy gyenge oldalsó támasztókerék volt, de előfordult a nem megfelelően takaró láncvédő és az olyan markolat, amelyről lecsúszhat a gyermek keze, egy esetben letört a nyereg is. A kerékpáros gyermeküléseknél a legnagyobb veszélyt az okozza, ha nem megfelelő az ülés vagy a gyermek rögzítése. A gördeszkáknál és a rollereknél a nem megfelelő szilárdság volt a legjellemzőbb, de olyan eset is akadt, amelynél csúszós volt a deszka felülete. E hiányosságok akár súlyos sérüléseket, kéz- és lábtörést, koponyasérülést okozhatnak. További baleseteket okozhatnak az éles élek, vagy az olyan nyílások, amelyekbe a gyermek keze beszorulhat.

A fogyasztóvédelmi hatóság a laboratóriumi vizsgálatok alapján kockázatosnak vélt 26 terméket kivonta a forgalomból, amelyből 17 darabot a forgalmazók visszahívtak a vásárlóktól is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fontosnak tartja, hogy aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel járuljon hozzá a családok és gyermekek biztonságához.

http://www.kormany.hu/download/7/05/31000/Mell%C3%A9klet_term%C3%A9klista.PDF

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)

Forrás: www.kormany.hu

Mivel a termékek között általunk is használt, és kedvelt márkák is felsorolásra kerültek, ezért megkérdeztük a hazai gyártót, forgalmazókat, hogy tájékoztassák olvasóinkat a problémákról, és azok megoldásáról. Amint megérkeznek a válaszok, közzétesszük őket!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo