fbpx

ABUS In-Vizz Ascent kerékpáros fejvédő teszt: robotzsaru kerékpáros kivitelben

Manapság egyre inkább terjedőben vannak az integrált napszemüveggel rendelkező kerékpáros bukósisakok. A lakatjairól és táskáiról híres ABUS széles sisak palettával nyomul a piacon és a most tesztelt In-Vizz pedig ilyen „robotzsarus” kivitel.

abus_invizz_kerekparos_bukosisak_teszt1

Az integrált sportszemüveg történelme az időfutam sisakokhoz kötődik. Ott használták először, mivel a sisakkal egy egységet (vagyis inkább formát) képez a szemüveggel, így a légellenállást még tovább tudták csökkenteni. Aztán innen szivárgott az aero de nem időfutam fejvédők irányába és végül kötött ki a napi használatúak között.

abus_invizz_kerekparos_bukosisak_teszt2

Az In-Vizz Double In-Mold technológiával készül, vagyis az ütéselnyelő EPS hab egy egységet képez a külső kemény műanyag héjjal. A szellőzésről 9 bevezető, és 16 kimenő nyílással gondoskodik. Fejméret állító rendszere tekerőgombos, a belső szivacsozás pedig kivehető és mosható. Ezekkel a tulajdonságokkal még nem emelkedne ki a ma kapható fejvédők közül, de van benne még valami ami a teszt aktualitását is adta. Ez pedig az integrált napszemüveg.

abus_invizz_kerekparos_bukosisak_teszt4

Személy szerint az integrált szemüveges sisakokkal az a legnagyobb bajom, hogy ott van fixen a „szélvédő”, és vagy azzal megyek, vagy le kell szerelni, még ha egyszerű is. Mert ha van mondjuk egy fényre sötétedő napszemüveged, akkor esti bringázáshoz lehet nem a full fekete polikarbonát a legjobb, de ezer más oka is lehet amiért éppen nem azzal szeretnéd használni. Itt ez a kérdés meg van oldva. Először mikor kicsomagoltam a tesztbukót nem is értettem minek kaptuk, mert elsőre nem tűnt fel a lényege. Ugyanis a napszemüveg az EPS habban kialakított résben van elrejtve.

abus_invizz_kerekparos_bukosisak_teszt6

Előcsalni a középső szellőzőnyílásban található műanyag csúszka lehúzásával lehet. Ezt könnyedén tudod kesztyűben is kezelni ami lényeges dolog! Maga a napszemüveg füstszínű, ütésálló, és polikarbonátból készül. Természetesen UV védelemmel is rendelkezik. Mivel nagyon közel van a szemedhez, ezért két dolog adódik belőle. Az egyik, hogy ha dioptriás szemüveggel rendelkezel, akkor nem tudod használni alatta, így marad a kontaktlencse viselése, bár én amúgy is azt hordok bringázáshoz. A másik viszont az, hogy nem érzékeled a „napszemüveget”. Mivel sem az orrodhoz, sem a füleidhez nem kapcsolódik, ezért „szabadabb” érzés.

abus_invizz_kerekparos_bukosisak_teszt8

De talán a legnagyobb előnye a panoráma, amibe nem zavar bele semmilyen keret. Nagyon szép, kontrasztos, teljes mértékben és a teljes felületen torzításmentes képet ad. Tudsz hozzá vásárolni átlátszó és sárga lencsét is, így időjárás függetlenül használhatod. A sisak pontos beállítására kicsit jobban kell figyelni mint egyébként, mert nincsen annál kellemetlenebb mikor az orrodhoz az egyik oldalon hozzáér a lencse. Tehát tökéletesen középen és függőlegesen is megfelelő pozícióban kell lennie.

abus_hyban_bukosisak_fejvedo12

Elsőre meghökkentőnek találhatod az 52 000 forintos árát, de ha úgy nézed kapsz egy 25 000 forintos napszemüveget plusz egy középkategóriás fejvédőt, akkor máris más a kép. Ha megkérdeznéd kinek ajánlanám, gondban lennék. Túrázóknak nagyon hatékony, mert nem a szemüveget kell minduntalan levenni ha térképet, GPS-t nézel, de túrázás közben sokszor leveszed a sisakot is, és visszavételkor szintén ügyelni kell a pontos pozícióra, illetve a napszemüveg ilyenkor is jól jönne. Sportolóknak biztosan jó választás mivel nincsen egy milliméternyi holttér sem, és úgysem veszik le gyakran a sisakot, maximum az edzés végén.

Az ABUS In-Vizz Ascent fejvédőt keresd a PacificCycles oldalán vagy a partnerboltjaikban !

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo