fbpx

Fuentes vallott volna, a bírónő nem volt kiváncsi a doppingolók nevére

Harmadik köréhez érkezett Spanyolországban a sporttörténelem egyik legnagyobb doppingbotránya, az Operación Puerto ügy tárgyalása, melynek során a kerékpársport szempontjából érdekes közjátékra került sor a madridi bíróságon.

Mindez idáig sokszor előkerül az Operación Puerto botránnyal kapcsolatban, hogy miért csak a kerékpárosokra lett kihegyezve a botrány, mikor nyíltan beszéltek már róla többször is, hogy labdarúgók, teniszezők, atléták, kosárlabdázók is érintettek az ügyben. 2006-ban a razzia során több száz vértasakot foglaltak le különböző sportolók vérével, melyek közül csak néhányat azonosítottak be, profi  kerékpárosokkal.

A spanyol as.com információi szerint tegnapi tárgyaláson, amikor Julia Patricia Santamaria bíróasszony előtt felelt a kérdésekre, hirtelen megfagyott a levegő, amikor a laborjában lefoglalt konzervált vértasakokkal kapcsolatban kijelentette: „Soha nem is volt gond az azonosítással, amennyiben a bírónő odaadja a listát, mindenkit beazonosítok.” A bírónő azonban érdekes módon nem élt a lehetőséggel, kvázi visszautasítva az orvos „nagylelkűségét”, aki önként kitálalt volna.

A tárgyaláson jelen lévő Ignacio Arroyo, az olasz olimpiai bizottság (CONI) képviselője, az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) álláspontját is megerősítve felszólította a bírónőt, hogy kérje meg Fuentest a nevek azonosítására. Miután a bírónő ezután sem kérdezett rá a konkrétumokra, Arroyo tiltakozott: „Nem örülök, hogy ezt kell tennem, bírónő, de tiltakozom!”

Ami a külső szemlélőben úgy csapódik le, hogy a bírónő valamilyen oknál fogva „kihagyta a ziccert”, azt a jelenlévő jogászok közül többen másképp magyarázták, miszerint az eljárás adott szakaszában azt tárgyalták, hogy Fuentes módszereivel veszélyeztette-e kliensei egészségét, szaknyelven történt-e orvosi műhiba, és ebből a szempontból irrelevánsak a páciensek nevei. A bírónő ugyanakkor meghagyta a lehetőséget, hogy a sportszervezetek képviselői és a WADA (Antidopping Világszervezet) írásban kérelmezzék a korábban lefoglalt minták további azonosítását.

Fuentes egyébként továbbra is azzal védekezik, hogy ő nem doppingolta a sportolóit, csak az egészségük megőrzését segítő eljárásokat alkalmazott.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo