fbpx

Froome-ot meg kell büntetni! – Egységes a kerékpáros társadalom a brit dopping ügyében

Bő három héttel ezelőtt derült fény arra, hogy a 2017-es Tour de France és Vuelta győztes, Chris Froome, a spanyol körverseny 18. szakasza után vett vizeletében a doppinghatárérték kétszerese volt a Salbutamol koncentrációja. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azóta sem szankcionálta az esetet, az ügyet jobban kivizsgálják. Ennek kapcsán szólaltak meg versenyzők, csapatvezetők, szakértők.

Az eset kiderülése után többen aggodalmukat fejezték ki, hogy a kerékpársport hírnevének nem tesz jót, ha a világ legjobb háromhetes menőjéről kiderül, hogy doppingolt. Az összeesküvés elméletek is azonnal napvilágot láttak, a doppingesetről a hír eleve nehezen került nyilvánosságra, ez támadási felületet jelentett a szintén brit volt UCI elnök, Brian Cookson ellen, aki erre kijelentette azt, hogy Froome nem kapott semmilyen kivételes bánásmódot ebben az ügyben. Tony Martin is elsőre úgy nyilatkozott, hogy nincs minden rendben ezzel az üggyel, de végül ő is belátta, hogy szabályosan zajlik a vizsgálat.

Még a hír napvilágra kerülésének hetében a Bahrain-Merida menedzsere, Brent Copeland, ecsetelte hosszasan, hogy a csapatok többsége eltiltaná Chris Froome-ot és nem igazán értik, hogy az UCI miért nem függesztette még fel a brit licencét.

Január első hetében a korábbi Tour győztes és a kerékpársport megmondó emberre, Greg LeMond, szólat meg az ügyben, aki azt mondta, hogy egyszerű a történet, Froome megszegte a szabályokat ezért meg kell büntetni, egyedül ő a felelős azért, hogy kövesse a szabályokat és ő dönt arról, hogy milyen és mennyi gyógyszert visz be a testébe.

Legutóbb a cyclocross világelső, Mathieu Van der Poel, is hasonlóan vélekedett az ügyben a holland televíziónak adott interjújában, úgy gondolja, hogy mivel a brit dopping vizsgálata pozitív eredményt mutatott, ezért el kell tiltani. Ugyanezen a véleményen van Jan Bakelants is, szerinte is az lenne a helyes döntés, ha Froome-ot eltiltanák.

Egy dolog biztos, a komplett kerékpáros társadalom kíváncsian várja, hogy mi lesz a Froome történet vége, láthatjuk-e 2018-ban versenyezni korunk egyik legjobb háromhetes menőjét…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo