fbpx

Francia sikerrel kezdődött a Párizs-Nizza, videó, előzetes információk

Az inkább pályaversenyzőként ismert francia Damien Gaudin (Europcar) legyőzte topfavoritnak számító honfitársát, Sylvain Chavanel-t (Omega Pharma-Quick Step) a 2013. évi Párizs-Nizza kerékpáros körverseny prológján, Houilles városában.

A március 3-ától március 10-éig (jövő vasárnapig) tartó WorldTour-viadal egy 2,9 kilométeres időfutammal kezdődött, ami után természetesen nem alakultak ki nagy különbségek, de arra jó volt, hogy némi képet kapjunk, kik veszik igazán komolyan az idei Nizzát.

Damien Gaudin

Damien Gaudin

Remekül hajtott a tavaly Wiggins mögött összetett második helyen végző holland Lieuwe Westra (Vacansoleil) is, aki harmadik lett ma, de az összett győzelemre esélyesek közül Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step), Tony Gallopin (Radio Shack), Rui Costa (Movistar), Robert Gesink (Blanco Team), Michael Albasini (Orica-GreenEdge) és Richie Porte (Sky) is 10 másodpercen belül jött be.

Némi meglepetés, hogy az amerikai Tejay Van Garderen (BMC) 11 másodpercet kapott, de a nagy nevek közül többen is voltak, akik nem csipkedték magukat, pedig indul a versenyen Nicolas Roche (Team Saxo-Tinkoff), Andreas Klöden (RadioShack Leopard), Rein Taaramae (Cofidis), Michele Scarponi (Lampre-Merida), Ivan Basso (Cannondale) és Gyenyisz Mencsov (Katyusa) is. (A tavalyi dobogósok közül Wiggins és Valverde is hiányzik.)

A sprinterek névsora is impozáns, többek között Borut Bozic (Astana Pro Team), Tom Boonen (Omega Pharma-Quick-Step), Elia Viviani (Cannondale), Jose Joaquin Rojas Gil (Movistar), Alessandro Petacchi (Lampre-Merida), Mark Renshaw (Team Blanco), Marcel Kittel (Team Argos-Shimano)…

Videón az utolsó rajtolók:

Az útvonal:

Az első két szakasz elviekben a sprintereknek kedvezhet, de a szél, az esetleges szélsőséges időjárás következtében nem biztos, hogy a várakozásoknak megfelelően alakulnak majd a dolgok, izgalmakra bármelyik napon lehet számítani. A harmadik etapon már egy 2. kategóriás hegy szabdalhatja a mezőnyt 15 kilométerre a céltól, majd egyre komolyabb nehézségek várnak a mezőnyre…

A 200 kilométeres negyedik szakaszon már 5 kategorizált emelkedővel kell szembe nézni, az ötödik etapon pedig hegyi befutó dönt, a La Montagne de Lure 1600 éter magas, 13.8 km at hosszú és átlagosan 6.6% meredekségű. Ekkor már leszűkül majd az összetett győzelemre esélyes versenyzők névsora is, de másnap, a 220 kilométeres nizzai szakaszon még történhetnek változások, nehéz hegyeken kell átkelni. A dobogósok sorrendjét pedig jövő vasárnap egy hegyi időfutam dönti el.

Szakaszok:
Prológ        Houilles        2.9 km
1. szakasz        Saint-Germain-en-Laye – Nemours        195 km
2. szakasz        Vimory – Cérilly        200.5 km
3. szakasz        Châtel-Guyon – Brioude        170.5 km
4. szakasz        Brioude – Saint-Vallier        199.5 km
5. szakasz        Châteauneuf-du-Pape – La Montagne de Lure        176 km
6. szakasz        Manosque – Nice        220 km
7. szakasz        Nice – Col d’Èze        9.6 km

A prológ eredménye:
1.     Damien Gaudin (Fra) Team Europcar     0:03:37
2.     Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick-Step     0:00:01
3.     Lieuwe Westra (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
4.     Wilco Kelderman (Ned) Team Blanco     0:00:02
5.     Geoffrey Soupe (Fra) FDJ
6.     Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quick-Step     0:00:03
7.     Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard
8.     Borut Bozic (Slo) Astana Pro Team
9.     Sébastien Turgot (Fra) Team Europcar     0:00:04
10.     Andriy Grivko (Ukr) Astana Pro Team     0:00:05

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo