fbpx

Feltűnt miben a legjobbak a kolumbiai versenyzők?

Közeledünk a 2017-es szezon kezdetéhez, következnek majd sorban az átigazolásokról és a profi mezőny összetételéről szóló cikkek. Kezdjük egy olyan jelenséggel, ami a csapatösszeállításokat és a ranglistákat böngészve rögtön feltűnik: a kolumbiaiak töretlen előretörése.

Nairo Quintana, aki már GT-t is nyert

Nairo Quintana, aki már GT-t is nyert

A korábbi Giro-győztes Nairo Quintana (Movistar) megnyerte idén a Vueltát és harmadik lett a Tour de France-on, Esteban Chaves (Orica) dobogóra állt a spanyol körversenyen (3.) és a Giro d’Italia-n nem sokon múlott a győzelme, másodikként végzett Vincenzo Nibali mögött. Ezzel a kolumbiaiak magasan a legjobb teljesítményt nyújtották összetett dobogós helyezések tekintetében a háromheteseken.

Chaves, aki mindig mosolyog

Chaves, aki mindig mosolyog

Ha nagyobb merítést nézünk, az UCI-világranglista top10-ben a kolumbiaiakon (Quintana 4., Chaves 10.) kívül csak a spanyolok képviseltetik magukat két versenyzővel, a nemzetek listáján pedig Franciaország, Belgium és Olaszország mögött negyedik a dél-amerikai állam, megelőzve a spanyolokat, briteket, hollandokat, ausztrálokat…

Már harminc éve is annak, hogy a híres Café De Columbia csapat versenyzői oda-odapörköltek a legnagyobb bringás sztároknak, Lucho Herrera maga is ebbe az elitbe tartozott már. A kontrollálatlan EPO-korszakban visszaszorultak a naturálisan hegyimenő készségekkel megáldott kolumbiaiak, de az elmúlt 10 évben újra kidomborodtak kiváló adottságaik.

Rigoberto Uran, aki köszöni szépen, továbbra is jól van...

Rigoberto Uran, aki köszöni szépen, továbbra is jól van…

Már 2013-ban is feltűnő jelenségként írtunk a dél-amerikai ország előretöréséről Európában – utóbbit azért kell hangsúlyozni, mert a kerékpározás közben Kolumbiában töretlen népszerűségnek örvendett. Érdemes összehasonlítani az akkori számokat a mai adatokkal… Már 2013-ban is azt mondtuk, hogy Kolumbia a legnagyobb kis kerékpáros nemzet, azóta pedig egyike a legnagyobbaknak.

Ha megnézzük a profi kerékpársportot, amibe a nemzetközi első- (WorldTour) és másodosztályú (Pro Continental) csapatok tartoznak, soha nem volt ennyi kolumbiai versenyző az élvonalban, összesen 36-an, ami már valóban a nagy nemzetek közé emeli a dél-amerikai országot. A jelentős szám nyilván a 2017-re Pro Continental státuszt kapó Manzana Postobon csapatnak is köszönhető, melyben 13 helyi menő is teker majd.

A Manzana Postobon csapat Pro Continental szinten jövőre

A Manzana Postobon csapat Pro Continental szinten jövőre

Prokonti szinten további 10 kolumbiainak lesz élő szerződése, Julian Arredondo például a Trekből igazol az olasz Nippo Vini Fantini csapatába, a fiatal tehetség Egan Bernal, valamint Ramiro Sosa és Rodolfo Torres a szintén olasz Androni Giocatolli-ban tekernek majd. Miguel Flórez és Daniel Martínez a Willer Selle Italia-ban, Janier Acevedo, Daniel Jaramillo és Carlos Alzate a Unitedhealtcare-ben, John Anderson a Delko Marseille-ben folytatja.

A WorldTour-ban Darwin Atapuma elhagyja a BMC-t az új kínai csapat, a Project Ti Sport kedvéért, míg az idei év felfedezettje, a Tour de France-on szakaszt nyerő Jarlison Pantano a feloszló IAM Cycling-ból a Trekhez igazolt. Rigoberto Uran marad a Cannondale-ben, Miguel Angel López az Astana-ban, Esteban Chaves az Orica csapatánál, Fernando Gaviria a Quick Step-ben, Jonathan Restrepo a Katusha-t erősíti majd, Sergio és Sebastian Henao a Sky-t a Quintana testvérek pedig a Movistart, Carlos Betancur és Winner Anacona társaságában.

Szerencsések a kolumbiai szurkolók, minden nagy versenyen lesz kiért izgulni…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo