fbpx

Ez a jövő? – gondolatok az MKSz edzőképzéséről

Megközelítőleg 50 fő vett részt a múlt hétvégén megrendezett, gödi edzőképző konferencián. A szervezők reményei szerint ősszel folytatódnak az előadások. De vajon kinek szól mindez?

Előszóként annyit tennék hozzá, hogy elkészült egy korábbi beszámoló is az eseményről. Elolvastam egyszer, kétszer, többször. Átnézték mások, szakemberek, a konferencia hallgatói, végül úgy döntöttünk, az előadások részletezése helyett inkább a képzéssel kapcsolatos gondolataimat osztanánk meg. Ennek legfőbb oka, hogy egy cikk elolvasásától ugyanúgy nem lesz valaki edző, ahogy egy két napos konferenciától sem.

Sok érdeklődőt vonzott az edzőképézés

Sok érdeklődőt vonzott az edzőképézés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly kihirdette a kiemelt sportágakat, melyek között legnagyobb örömünkre szerepel a kerékpározás is. Nemrég, az MKSz sportágfejlesztési koncepciójából megtudhattuk, milyen projekteket tervez megvalósítani a vezetőség, illetve ezekre mekkora anyagi keret áll rendelkezésre.
Az utánpótlás nevelés alappillére, hogy a felkészült trénerek foglalkozzanak a fiatal sportolókkal, így a kidolgozott stratégiában szerepet kapott az edzőképzés is. A szövetség honlapján meghirdetett tanfolyam első állomására Február 22-23-án került sor Gödön. Meglepően sok érdeklődőt vonzott az esemény, ahol a jelentkezők különféle előadásokon kerülhettek képbe a versenyzők felkészítésének fortélyaival.

A rendezvényre az MKSz bejegyzett egyesületeinek tagjai közül bárki jelentkezhetett, aki késztetést érez ilyen irányú tevékenység végzése iránt. Legyen bár diplomás edző, de gyakorlatilag betévedhetett bárki, bárminemű előképzettség nélkül is. Összességében elég heterogén társaság gyűlt össze, ami a képzés hatékonysága szempontjából szerintem nem optimális. A későbbiekben jó lenne az ilyen eseményekkel elsősorban azokat megszólítani, akiknek már van valamilyen sporthoz kapcsolódó végzettsége és versenyzői, vagy netán edzői tapasztalata.

A rendezvényt Katona Kálmán Elnök Úr beszéde nyitotta. Elmondta, hogy örül kiemelt sportág besorolásból adódó jobb lehetőségeknek és bízik abban, hogy ezt ki is fogjuk tudni használni. Említette, hogy boldog a sok érdeklődőt látva és hisz a magyar kerékpársport fellendülésében.

Ezt követően Benkó László – az MTB utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya- ismertette az képzés célját, programját és a jövőbeli terveket. Hosszabb távon a cél egy edzői bázis létrehozása országszerte, akik a nagyobb városokban beinduló utánpótlás műhelyeknél látnának el feladatokat. Úgy gondolom, hogy minden egyesület élére előnyös lenne egy szakmailag felkészült, az anatómiában, edzéselméletben és pedagógiában jártas szakember kinevelése és kinevezése, ugyanis a konferencián is többször elhangzott, hogy a legnagyobb tudást a világszínvonalba tartozó versenyzők mellett a „kicsik” edzése követeli meg. Rájuk kellene nagy hangsúlyt helyezni még ha „egységáron” többe kerül is őket tanítani, mint tripla annyi “segítőnek alkalmas” személyt.

Benkó László a kávészünetekben is szívesen válaszolt a kérdésekre

Benkó László a kávészünetekben is szívesen válaszolt a kérdésekre

A hétvége szakmai programjáért a Sportlabor (korábban CSC) előadói voltak felelősek Fülöp Tibor vezetésével. Alapvetően a koncepció nem teljesen jött át, valószínűleg a felkészülési idő rövidsége vagy a szövetség részéről érkező nem pontosan definiált irányelvek miatt. Kérdés, hogy a cél a tömegbázis számára különböző titulusokkal rendelkező edzőket képezni vagy az utánpótlás nevelést felépíteni? Előbbi nem hinném, hogy az MKSz feladata lenne. A legfőbb gond az, hogy érzésem szerint a cél nincs definiálva, nincs eldöntve, legalábbis a látott prezentációkból levont következtetéseim alapján.

Fülöp Tibor tanácsokkal látott el mindenkit

Fülöp Tibor tanácsokkal látott el mindenkit

Például Hazai György több tíz éves, gyerekek és fiatalok oktatásban szerzett tapasztalatokat osztott meg velünk. Hangsúlyozta a KRESZ fontosságát, hiszen a forgalomban számtalan gyorsan megoldandó, nagy figyelmet igénylő szituációval találkozik az ember, edzés közben. Ezt követően Kiss Áron alapvetően felnőttekre vonatkozó táplálkozási és folyadékpótlási irányelvekről beszélt. A sportpszichológia előadáson Balassa Levente jóvoltából pedig leginkább szabadidő sportolók különböző élethelyzeteinek megoldásaira kaptunk ajánlásokat. Továbbra is vártuk a rendszerszemléletű koncepciót az államilag támogatott kerékpáros edzőképzés projektben.

Hazai György tapasztalata lehet egy olyan alappillér, amire építkezhetnénk

Hazai György tapasztalata lehet egy olyan alappillér, amire építkezhetnénk

Ha viszont a cél csupán a kerékpáros sportolók felkészítésének egyes szakterületeinek különálló ismertetése volt ilyen vagy olyan szinten, akkor véleményem szerint az első nap érdemes lett volna alapvető anatómiai ismereteket beletenni a programba, különös tekintettel a kardiovaszkuláris rendszer működésére, a mozgás aktív- és passzív szervrendszereinek és a hormonális szabályozás ismertetésére is.

Nekem ebben a formában nem állt össze a kép, ugyancsak hiányzott a részletes bemutatás a kerékpár helyes, biomechanikailag optimális beállításával kapcsolatban, hiszen ez a tömegsportolónak a kerékpár nyergében szerzett élmény, míg a gyerekeknek a rögzülő mozgásminták, későbbi sérülések elkerülése miatt fontos. Az élsportolóknál ennek jelentőségét gondolom mindenki sejti, had ne részletezzem…

A teljesítménydiagnosztika elvitathatatlanul fontos az élsportban, az előadás sorozat elsősorban ezt hangsúlyozta túlnyomórészt. Terheléses vizsgálat nélkül gyakorlatilag pulzus és Watt szerinti edzésmódszerekkel is a sötétben tapogatózunk. De ennek is az alapja egy normálisan beállított kerékpár. Nem véletlen, hogy  saját kerékpáron célszerű ezeket a teszteket elvégezni.

Ezek után a vasárnap tanultak olyanoknál, akiknek nincs előképzettségük igencsak ingatag lábakon állnak. Erre alapoznánk a jövő nemzedékét a kerékpársportban?

Szöllőssy István – Sportlabor szakmai vezető, többek között Parti András olimpikon edzője – előadása az edzésperiodizációról kifejezetten érdekes volt. A fő hangsúlyt a tapering, azaz csúcsforma időzítésének folyamata kapta. Sok hasznos információt nyerhettünk belőle, amely akár sportolónk 5%-os teljesítménynövekedéséhez is vezethet. Gondolom István feltételezte, hogy a jelenlevők tökéletesen képben vannak az alapozás és formába hozás részleteivel, hiszen ezek nélkül nem 5% lesz a döntő.

Szöllőssy István a periodizációról

Szöllőssy István a periodizációról

A pulzusmérés prezentáció is sok újdonságot tartalmazott. A jól ismert zónák mellett kevesen tudják, hogy a szívfrekvencia variabilitásból (HRV) is kulcsfontosságú adatok nyerhetőek. Más kérdés, hogy erre alkalmas órát leginkább élsportolók karján láthatunk, és a HRV érdemi elemzéséhez komoly szakképzettség szükséges, ami még felsőfokú edzői tanulmányokon is túlmutat. Ugyanez igaz a wattmérésre is, de reménykedjünk, hogy ezek az eszközök előbb-utóbb elérhetőek lesznek mindenkinek.

Az erőfejlesztésről Petruska Beáta tartott bemutatót. Remek, hogy kiemelte a törzsizomzat fejlesztésének fontosságát, hiszen anélkül az érdemi, főleg lábizmokra történő erőfejlesztés annyit ér, mint halottnak a csók. A maximális erőfejlesztés mellett, főleg ha az utánpótlás felkészítését nézzük, ahol az erőedzés csak speciálisan, életkori sajátosságok miatt korlátozottan végezhető, pár szót lehet, hogy érdemes lett volna szólni a saját testsúlyos gyakorlatokról, ezek kombinálásáról, beépítésükről a kerékpáros edzéstervezésbe…

Nagy „Gizmo” Attila előadásának témája a speciális MTB technikai képzés volt. A szakágak bemutatása során megtudhattuk, hogy 2014-től a UCI meghatározása szerint a cross country versenyeknek attraktívnak és TV-ben közvetíthetőnek, jól eladhatónak kell lenniük. Ez rövidebb, technikásabb pályák létrehozásához vezet. Ahhoz, hogy a versenyzők jól teljesítsenek ilyen körülmények között, a technikai képzést már gyerekkorban el kell kezdeni. Attila pontról pontra bemutatta a mozgástanulás folyamatát, megtudhattuk, melyik fázisban mire kell figyelni a végrehajtatás során.

Nagy "Gizmo" Attila szavai hitelesnek tekinthetőek a technikai képzésről

Nagy “Gizmo” Attila szavai hitelesnek tekinthetőek a technikai képzésről

Összességében maga az edzőképzés létrejötte igen pozitív, gondolatébresztőnek megtette a két nap programja, de hosszabb távon jobban felépített konstrukcióra van szükség. A hétvégén egyenként hasznos előadásokat hallhattunk, de a kohézió valahogy hiányzott. Érdemes lenne több edzéstervezéssel régóta foglalkozó személyt bevonni a képzésbe, a diverzitás érdekében. A folytatás őszre várható, remélhetőleg addigra tisztázódnak az képzéssel kapcsolatos részletek is és tényleg egy olyan edzőgeneráció jön létre, akikre rá lehet bízni a kerékpársport jövőjét! Én ehhez azonban kevésnek érzek 2X2 hétvégét.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo