fbpx

Bike Polo háromfordulós Magyar Bajnoksággal

Új lendületet vett a hazai bike polo élet, a tavalyi sikerek után idén három fordulósra bővül a HHBPC (Bike Polo Magyar Bajnokság), hogy a három helyszínen, Budapesten, Debrecenben és Szegeden minél jobban felkészülhessenek a csapatok a vicenzai Európa-bajnokság és a Monarchy League kihívásaira. De biztosan több olvasónk is felteszi a kérdést: Mi az a Bike Polo?

foto: szegedbicaj

fotó: szegedbicaj

A bike polo története 1891-ig nyúlik vissza, a kezdetben füves pályán játszott játék 1999-től biciklis futárversenyek kiegészítő rendezvénye volt, később – a már palánkos betonpályákon – önálló bajnokságokat rendeznek. Legnagyobb népszerűségnek Észak-Amerikában örvend és szép számmal vannak játékosok Európában, Ázsiában és Ausztráliában is.

Magyarországon egy 2007-es Millenárisbeli bemutató óta tarthatjuk számon a sportágat. 2010 óta rendszeresen képviseltetjük magunkat az Európa- és világbajnokságokon.  Jelentősebb eredmények: 2010 Eb 24. hely, vb 41. hely; 2011 Eb 17.hely; 2012 Eb 9.hely, vb 25. hely; 2013 Eb 7. hely, vb 13. hely.

fotó: szegedbicaj

fotó: szegedbicaj

A polo a vidéki városainkban is jelen van: Budapesten a Csengettyű utcai pályán, Szegeden a Vajda utcában és a Debreceni polopályán is megtalálsz minket rendszeres edzéseinken.

Az első fordulóra 2014. március 29-én Szegeden kerül sor, majd Debrecenben és Budapesten versenyeznek majd a csapatok. A három forduló végén összesített eredmények alapján dől majd el, hogy melyik csapat (csapatok) képviselhetik Magyarországot az idén Olaszországban, Vicenzában megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon. A tét egyre nagyobb, hiszen az induló csapatok száma limitált, országonként kerül kiosztásra. A világon mindenütt, így Magyarországon is egyre nagyobb számban űzik ezt a sportot, megnőtt az érdeklődés a nemzetközi versenyeken való részvételre is. Az Európa-bajnokságon történő induláshoz, a legjobb kiválasztásához ezért szükség van egy kvalifikációs torna megrendezésére is.

A magyar bajnoksággal párhuzamosan, folyamatosan zajlanak a Monarchy League versenyei, ahol Horvátország, Ausztria, Csehország, Lengyelország és Magyarország játékosai mérik össze erejüket. Ez egy fajta felkészülési lehetőség is a magyar csapatok számára. A Monarchy League különlegessége, hogy a bajnokságtól eltérően nem 3-3 fős csapatok, hanem általában nemzetiség vagy régió alapján kialakított csoportok játszanak egymással.

Ízelítő egy bike polo mérkőzésről:

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo