fbpx

Endura 2017 – A világ kerékpáros élvonalának szabósága

A skót kerékpáros ruhaspecialista megannyi kerékpáros stílushoz kínál alaposan megtervezett, az elérhető legjobb technikai alapanyagokból készült funkcionális öltözetet és felszerelést. Az Endura több mint húsz év tapasztalatát tudhatja maga mögött a kerékpáros ruházat és kiegészítők piacán. Az évtizedek alatt a kis skót baráti vállalkozásból a világ egyre ismertebb és elismertebb bringás öltözékeket előállító cégévé fejlődtek.

HT2A5168_2 A kezdetekben főleg a strapabíró és kedvező árfekvésű hegyikerékpáros ruházat volt a fejlesztés és a gyártás fókuszában, napjainkra viszont a professzionális országúti mezektől és nadrágoktól kezdve, a munkába járáshoz és a városi bringás életmódhoz szánt farmeren és kabáton át a sisakokig mindent megtalálhatunk a palettában.

Endura Drag2Zero Encapsulator Suit:

Movistar003ppNairo Quintana és Alejandro Valverde, valamint a teljes Movistar csapat ruházata is a skót Endura szabóságában készül. A Eurobike-on végre közelebbről is megvizsgálhattuk a csapat különleges, Simon Smart vezetésével tervezett Drag2Zero Encapsulator időfutam egybemezét is, ami a  Mercedes AMG Petronas Forma 1-es csapatának szélcsatornájában született és prototípusai a 2016-os Vueltán bukkantak fel először a Movistar soraiban.

Alex Dowsett a brit 10 mérföldes, valamint az egy órás világcsúcsot 2015. februárjában még a korábbi  Endura Smart Suit-ban döntötte meg, amit az  aerodinamika világelső brit szakértőjének – a Drag2Zero – segítségével terveztek újra, mintegy 300 kerékpárversenyző tapasztalatait szem előtt tartva. Quintana szempontjából a feladat igazán összetett volt, ugyanis a Movistar kolumbiai menője több interjúban is hangoztatta, hogy kis termete és ebből fakadó alacsony súlya (164cm/58kg) ugyan páratlan előnyt jelent a hegyekben, az időfutamok során mégis hátrányba kerül, itt ugyanis az alacsony testtömege miatt nincs számottevő lendülete, ami segítség lehetne az időfutamok során jellemző nagy sebesség megtartásában.

bbbA Smart Aero Technology™ alapanyagból készült Encapsulator egyberuha hosszas tervezői munka eredménye. Lézeres verseny-szabása leköveti a kerékpáros testének időfutam-bringán elfoglalt pozíciójának anatómiáját. Minden apró részletét úgy tervezték meg, hogy az minimalizálja a kerékpáros légellenállását. A lézeres szabásnak köszönhetően nem kellett varrással eldolgozni az anyagszéleket, és ugyanennek a technológiának köszönhető, hogy a ruhát alkotó paneleket a légellenállás szempontjából fontos stratégiai helyeken – karok, vállak – nem varrással, hanem ragasztással illesztették egymáshoz.

HT2A3920_resizeA törzs oldalsó és részein hálós betétek gondoskodnak a kiemelten intenzív mozgás közben a maximális szellőzésről és a test hőkomfortjának megőrzéséről, a felkar rész bordázata pedig tovább javítja a ruha légellenállását.

HT2A3931_resizeÉrdekes és ötletes megoldás a deréktájon elhelyezett, integrált, áttetsző rajtszámtartó. A variálható 700-as ülőbetét az Endura egyik legjobbja, számítógépes szabással készül, antibakteriális felületkezeléssel és 3 méretben választható.

Drag2Zero S/S Tri Suit

A Drag2Zero Encapsulated SkinSuit nem csupán a kerékpárversenyzők privilégiuma, elérhető belőle a triatlon/IronMan versenyzők számára fejlesztett Drag2Zero Tri Suit változat is, természetesen a sportág követelményeinek megfelelő változtatásokkal. Mindkét típus alanyaga megegyezik és a felhasznált csúcstechnológiák is azonosak. A ColdBlack technológiának köszönhetően kiváló a hőkomfortjuk és fokozottan ellenállnak az UV-sugárzásnak is.

HT2A3925_resizeLézeres szabással készülnek, az aerodinamikailag fontos stratégiai helyeken ragasztással illesztik össze őket, a karokon és a lábszárakon pedig 3D-nyomtatott szilikon betétek gondoskodnak a biztos tartásról. Ami első pillantásra is különbség, az például a felkar légellenállás szempontjából fontos bordázata, valamint a törzsi- és hasi rész paneljei.

HT2A3926_resizeA triatlon modellen ugyanis törzs-, has- és alhasi panelek a fokozott szellőzés érdekében mikroszövésű hálós anyagból készülnek. Az időfutam-modellel ellentétben a triatlon változat speciális, rejtett hátsó zsebeket is kapott.

bp03 Különbség van az ülőbetétekben is – míg a TT változat a profi kerékpárosoknak szánt 700-as sorozatot használja, addig itt egy triatlonhoz optimalizált, gyorsan száradó, vízlepergető felületű, perforált DisperseFoam™ betétet kapunk. További ötletes kis extra a comb hátulján – szélárnyékban –  elhelyezett gél-tartó zseb is!

bp05

Pro SL PrimaLoft® mellény

laser cut perforations on the back for ventilationTalán rendhagyónak tűnhet egy pufimellény egy kerékpáros cég ruházati kínálatában, de akit a különösen hideg, szeles időjárás sem rettent vissza a bringázástól, annak az Endura Pro SL PrimaLoft® mellény lehet a legjobb barátja. 179465_00_dA könnyű, szélálló héj-anyag celláiban PrimaLoft® GOLD szintetikus pehely bélésanyag gondoskodik a tökéletes hőszigetelésről. A PrimaLoft® egyik különleges tulajdonsága, hogy – mindamellett, hogy rendkívül gyorsan szárad – nedvesen is ugyanolyan jó hőszigetelési együtthatókkal rendelkezik, mint szárazon, ami a természetes pehelyről nem mondható el.

bp03 (1)Sportos szabása teljes egészében leköveti a test vonalát, oldalsó Pro SL paneljei rugalmasak, jól ellenállnak a változatos időjárási körülményeknek és optimális szellőzést biztosítanak. A mellény hátán a cellák közötti lézeres perforáció fokozott szellőzést biztosít a bringázásban felhevült test számára. 0000007219Számos fényvisszaverő panelt kapott, ráadásul elcsomagolva olyan pici, hogy simán elfér a mez hátsó zsebében.

s1600_2017_Endura_MT500_ClothingNem maradnak újdonság nélkül jövőre a hegyikerékpározás szerelmesei sem – jövőre megújul és gyarapodik a Danny McAskill nevével fémjelzett MT500 – SingleTrack széria! Néhány részletet újraterveztek a ruházati vonalon és jelentősen színesedik a 2017-es kollekció. Új védőfelszerelésekkel is gyarapodik a család, köszönhetően az új Koroyd technológiának. A technológia lényege, hogy egy co-polimerből készült méhsejt-rácsszerkezetet alkalmaz, ami páratlan energia-elnyelési együtthatóval rendelkezik, így minden eddiginél jobban ellenáll a külső behatásokkal szemben.

crop-imgAz új MT500-as trail sisak külsejében abszolút követi a trendet, látszik rajta a gondos tervezés – fokozott halántékvédelmet kapott és állítható sildet – ami alá akár a cross-goggle is befér, a tarkórész mélyen lenyúl és hátul rögzítő klipszet is kapunk a szemüveg rugalmas pántjának. Ami azonban a héj alatt lapul, már nem mindennapos megoldás – ugyanis csak egy vékony EPS-habréteget találunk a külső héj alatt, a többi EPS helyére a Koroyd méhsejt-szerkezetű, 3D-formázott panelje került.

crop-img (2)Míg az EPS-hab anyagának fizikai deformálódásával és végső esetben repedéssel, töréssel nyeri el a kívülről beható energiákat, addig a Koroyd lényegesen nagyobb erőt is képes elnyelni úgy, hogy mit sem veszít szerkezeti integritásából!

koroydUgyanezt a technológiát alkalmazza puha habba ágyazva az új MTR Knee-Guard térdvédő és ugyanilyen hátpanelt kapott a szintén vadonatúj MT500 hátizsák is.

98705_708102Bővebben a hazai forgalmazó és a gyártó oldalán olvashatunk az Endura ruhákról.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo