fbpx

Dina Marci Albstadtról és az MTB XCO Európa-bajnokságról

A junior mezőnyben induló Dina Marci szokás szerint kemény nemzetközi mountain bike XCO versenyekről számol be, az albstadti világkupáról és az Európa-bajnokságról:

A múltkori Nova Mesto-i világkupa után Albstadtba mentünk, Megyaszai Lilla, Benkó Laci, Parti Andris, Juhász Zsolti, Erdélyi Attila, és én felállásban. A pálya tavaly óta, egy kis ráncfelvarráson ment át, így egyszerűbbek lettek a lejtők. Mindent simán lehetett abszolválni, csak az egyik lejtő csúszott úgy, mint egy jégpálya még száraz időben is.

dina_marci_eb_2

Az előző pár verseny nem ment annyira fényesen, ezért nem nagy elvárásokkal érkeztem ide. Annyit szerettem volna, hogy befejezzem a versenyt. Szerencsére ez sikerült is a 80. helyen, körhátrány nélkül. Nem mondanám, hogy jól ment, de ennek is örültem. Atkó technikai problémával 96. Lilla 34. lett. Másnap Benkó Barbi ment a felnőtt nőknél, és a 40. helyen sikerült bejönnie. Andris az 54. Zsolti a 69. helyen ért célba. A versenyt nőknél Pauline Ferrand Prevot, férfiaknál Julian Absalon nyerte. Mindketten gyilkos tempót diktálva, nagy előnnyel. Olyan rövid lett a pálya, hogy a lányoknál 25-en, a fiúknál csak 51-en tudták befejezetni a versenyt körhátrány nélkül, a több mint 140 fős mezőnyből.

A verseny után hétfőn átmentünk St. Wendelbe, az Eb helyszínére. Egy elég fullos apartmanban laktunk egy tó mellett, nem túl közel a versenyközponthoz. Szerintem elég jól elvoltunk, Andris és Zsolti, Lilla segítségével elég jó kajákat csinált nekünk, Laci, Atkó és én bevásároltunk. Szerencsére elég időnk volt pihenni és tanulmányozni a pályát, ami egyébként nem volt túl nehéz. Egy aszfaltos emelkedőn mentünk fel, majd kis kacskaringózás az erdőben és hetvennel le a szántásban. A 7 kilométeres kört nekem versenyen 19 és fél perc alatt sikerült megtennem, és ebből volt 4, plusz egy rajtkör. Pont ellentéte volt az albstadtinak. Akárkivel beszéltem senkinek sem tetszett a pálya. Nem igazán XCO versenyre hasonlított, hanem inkább egy országútira, mert eléggé sokat lehetett nyerni, ha valaki belekerült egy jó bolyba. Igazából úgy voltam vele, hogy azt kell szeretni, ami van, szóval próbáltam vele megbarátkozni.

Csütörtökön délután megjött a csapat másik fele: Póor Brigi, Dósa Eszter, Valter Tibi és Blazsó Marci egy másik apartmanba. Szombaton Lilla kezdte a versenyzést, 9 órakor. Elég jól ment és a 24. helyen ért célba. Mi, junior fiúk folytattuk egy 11:30-as rajttal. Nekünk már 30 fok feletti hőmérséklet volt, ennek következtében elég sokan „megfőttek”. Én szeretem ezt az időt, és eddig nem is nagyon volt problémám vele, de azért odafigyeltem arra, hogy sokat igyak és locsoljam magam. Ide már azért úgy jöttem, hogy szeretném megjavítani a múltkor helyezésemet, és valami értékelhető eredményt mutatni. Szerencsére ez sikerült is. Körről, körre feljebb tudtam jönni, és elég jól éreztem magam verseny közben is. A 34. helyen értem célba 6 és fél perces hátránnyal, amin még azért mindig van mit javítani, de nem vagyok telhetetlen.

dina_marci_eb_1

Utánunk az U23-as női verseny következett, ahol a felnőtt mezőnyt is uraló Pauline Ferrand Prevot és Jolanda Neff harcolt a győzelemért. Sajnos élőben nem láttam a végét, de ahogy a fényképeket elnéztem, nem volt békés befutó a csapattárasak között. Jolanda egy pár méter szalaggal a lábán és a bicóján jött be a 2. helyen, és utána sem volt békés a hangulat. Harmadik helyen Barbi csapattársa, Helen Grobert jött be a hazai pályán. A fiúknál az összetett világkupát vezető Jordan Sarrou nyert, Michiel van der Heijden, és Bart de Vocht előtt.

Másnap az elit versenyekre került sor. Mindkét verseny alatt az itatóból néztem végig a versenyt, és kívülről sem volt egyszerű. Kb. 35 fok volt. A nőknél és a férfiaknál is sokan, sokáig együtt haladtak. A nőknél az utolsó körre a két szlovén Tanja Zakej és Blaza Klemencic maradtak elöl, de végül az előbbi került ki győztesen. Dósa Eszter 30. Poór Brigi 37. lett.  A fiúknál Andris és Zsolti hatalmasat mentek. Andris 18. Zsolti 24. lett elég nagy neveket megelőzve. Blazsó Marci is nagyon jól ment, ő is körhátrány nélkül fejezte be a versenyt a 48. helyen. A versenyt a múltkori világkupához hasonlóan Absalon nyerte Fabian Giger, és Jan Skarnitzl előtt. Sven Nys „szezonon kívül” is berugdosta az 5. helyen.

Hatalmas köszönet Benkó Lacinak, és Valter Tibinek a sok segítségért, nélkülük biztos nem lettek volna ilyen jó eredmények! Örülök, hogy idén sikerült kijutni az eb-re és az eredményeken is látszott, hogy most időben ki tudtunk menni és rá tudtunk készülni/pihenni. Köszönet érte az Szövetségnek!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo