fbpx

D-Fix: A kerékpár hátsó kerekének újraértelmezése – videó

Jan Deckx, belga feltaláló a kerékpár nem más részegységét értelmezte újra, mint magát a kereket… A találmány D-Fix névre hallgat.

Videón a D-fix:

A Cycling Weekly pénteki cikkében egy finoman szólva is merész találmányt láthatunk, ami szakít minden eddigi hagyománnyal, ami a hátsó kerék és a fogaskoszorú rögzítését illeti. Jan Deckx a London Bike Show-n mutatta be a D-Fix rendszert, ami egy bajonettzárral ősszekapcsolható hátsótengelyt alkalmaz. A fogaskoszorú így a vázhoz rögzítve marad a kerék kivételekor is, ami a feltaláló szerint több szempontból is praktikusabb, mint a hagyományos tengelyrögzítés.

d_fix_londonbikeshow266

A fogaskoszorú a szabadonfutóval együtt a vázhoz rögzítve marad, miközben a gyorszárat oldva a tengelyt kihúzhatjuk és eltávolíthatjuk a kereket. A beillesztés hasonlóan egyszerű, gyakorlatilag csak pár csavarással tart hosszabb ideig, mint egy tökéletes hagyományos kerékcsere: Az agy körmökkel kapcsolódik a szabadonfutóhoz, a két részből álló tengelyt pedig egy bajonettzárral rögzíthetjük.

d_fix_londonbikeshow276

Az antwerpeni feltaláló szerint a D-Fix rendszer előnyei a következők:

  • gyors a kerékcsere a lánc vagy a kazetta érintése nélkül
  • a lánc a vázat sem sértheti meg
  • ki lehet venni a kereket, miközben továbbra is működik a hajtáslánc, ami megkönnyíti a karbantartást, tisztítást
  • nem kell kazettát cserélni, ha különböző kerekeket használunk
  • nincs szükség a fokozatok utánállítására különböző hátsó kerekeknél
  • azon kívül, hogy az amatőrök számára kényelmes megoldás, a profi sportban is hasznos lehet, különösen ha a neutrálkísérőkre gondolunk, akiktől a versenyzők nem mindig olyan kereket kapnak, ami kell, például más kiosztású a sor…

 

d_fix_londonbikeshow319

A rendszerben a tengely kapcsolását volt a legnehezebb kitalálni, de Deckx azt mondja, az alkalmazott bajonettzár biztonságosan és erősen rögzíti a tengely két felét. Akár független terheléses méréseknek is alávetné, hiszen összekapcsolva tulajdonképpen egy dupla tengelyről van szó, ami még erősebb is a hagyományos tengelyeknél. Deckx tesztelte találmányát kockaköveken és meredek emelkedőkön is, ahol szerinte ugyancsak jól vizsgázott.

d_fix_londonbikeshow280-630x420A feltaláló több nagy gyártót is megkeresett, de a SRAM például visszaküldött válaszban egy PDF-et 10 hasonló szabadalommal és azzal a megjegyzéssel, hogy a kerékpáripart jelenleg nem érdekli egy ilyen rendszer gyártása.

Forrás – fotók, videó: Cycling Weekly

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo