fbpx

Cube 2014-es modellek az Eurobike kiállításon

Feldobunk egy kockát, mennyi a valószínűsége, hogy hatost dobunk? – szól a jól ismert kérdés. A Cube 2014-es kínálatát nézve 100%, ugyanis a német „kocka” minden oldalán 6-os szerepel, nincs melléfogási lehetőség! A friedrichshafeni kiállításon szemügyre vettük a jövő évi bringákat és kiegészítőket, többek között a 140 mm-t mozgó összeleszkópos pedelec Stereo-t is! Az elektromos hajtású modellek mellett, ennél a gyártónál is a 27,5”-es kerékméret elterjedése a legfőbb irányvonal 2014-re.

Német cég lévén az Eurobike úgymond hazai pálya volt a Cube számára, és jól tudjuk, hazai pályán nem illik kikapni. Mindent meg is tettek ennek érdekében az illetékes szakemberek, ugyanis kifejezetten kellemes környezetben csodálhattuk meg a remek kerékpárokat.

cube_2014_eurobike_57

A stand előterében a csúcs Stereo Super HPC SLT bringák sorakoztak, rögtön egyből három. Annyira hasonlóak voltak, hogy elsőre nem is értettem, miért van három ugyanolyan kerékpár kiállítva. Gyorsan sikerült eszmélnem, rájöttem, hogy azonos platformra épülő, de részleteiben eltérő modellekkel állok szemben.

Cube Stereo SLT 160 mm rugóúttal és 650B kerekekkel

Cube Stereo SLT 160 mm rugóúttal és 650B kerekekkel

A Stereo széria jövőre elérhető lesz 29”-es kerekekkel 120- és 140 mm rugóúttal, továbbá 160 mm-t mozgó 27,5”-es változatban. Utóbbit használják a gyári enduro csapat tagjai is, a kiállításon a csapatvezető, Claus Wachsmann Megavalanche-on használt gépét csodálhattuk meg.

Egyedi Cube Action Team színek a Megavalanche-ot megjárt gépen

Egyedi Cube Action Team színek a Megavalanche-ot megjárt gépen

Az SLT felszereltség jelenti a non-plus ultra szintet, hiszen a 120 mm-t mozgó 29”-es változat mindössze 9,2 kg-t nyom, köszönhetően többek között a SRAM XX1 szettnek, a DT  Swiss 190 agyakra fűzött karbon Reynolds felnis kerekeknek, vagy a szériamodellben ritkán látható Ax-Lightness nyeregcsőnek.

9 kg közelében van a high-end felszereltségű 29"-es Cube Stereo SLT 120 mm rugóúttal

9 kg közelében van a high-end felszereltségű 29″-es Cube Stereo SLT 120 mm rugóúttal

A Stereo vázak természetesen minden mai követelménynek tökéletesen megfelelnek, monocoque karbon kialakításukkal, Tapered fejcsővel, vázon belül vezetett kábelekkel, Press Fit középrésszel, direkt Post Mount fékrögzítéssel és cserélhető 12 mm-es átmenő tengelyt fogadó váltópapuccsal. Így akár Direct Mount rögzítéssel is felszerelhetjük hátsó váltónkat.

Cube Stereo HPC Super

Cube Stereo HPC Super

A Sting modell alumínium vázra épül, 29”-es kerékméretben kapható 120- vagy 140 mm rugóúttal. A felfüggesztési rendszer a Stereo-hoz hasonló, a vázanyagon kívül gyakorlatilag minden tud, amit a drágább karbon modell. Akinek kevésbé fontos a súly, de elérhető áron szeretne egy jó élménybringát, annak kiváló választás lehet. Várhatóan kb. 1500 €-nak megfelelő forintért kapható majd az alapmodell.

Cube Sting 29" 120 mm rugóúttal - megfizethető élménybringa

Cube Sting 29″ 120 mm rugóúttal – megfizethető élménybringa

A maratonozásra és túrázásra tervezett AMS széria is 27,5”-es és 29”-es kerékméretekben lesz megvásárolható.

Cube AMS 120 Race

Cube AMS 120 Race 29″

Karbon vázzal egyedül a 100 mm-t mozgó twentyniner készül, a többi modell alapanyaga alumínium.

Cube AMS HPA 150 mm mozgással és 27,5"-es kerekekkel

Cube AMS HPA 150 mm mozgással és 27,5″-es kerekekkel

A Fritzz széria deklaráltan enduro igénybevételre született, a 26”-os kerekekkel szerelhető változat 180 mm-t mozog. Persze itt sem maradhat ki a palettából a 27,5”-es változat, 160 mm rugóúttal. A felszereltséget tekintve elmondható, hogy gondosan összeválogatott alkatrészek szerepelnek a gépeken, más gyártóknál nem gyakori például az E*thirteen hajtókar vagy láncterelő.

Cube Fritzz TM 160mm, 650B

Cube Fritzz TM 160mm, 650B

Hanzz már keményebb legény, 26”-os kerekeken gurul, 190 mm rugóúttal. Akit részletesen érdekel ez a freeride gép, annak ajánlom korábbi bemutatónkat.

Cube Hanzz Sl - gyorsabban raknám mint a Rubik.kockát, gondolja éppen a fiatalember

Cube Hanzz Sl – gyorsabban raknám mint a Rubik-kockát, gondolja éppen a fiatalember

A csúcs DH gép Two 15 névre hallgat. 2014-re jelentős „fogyókúrán” esett át, de ami még ennél is fontosabb, hogy a németek a Fox mérnökeivel közösen a végletekig optimalizálták a rugózási rendszerben rejlő lehetőségeket. Két hét trial & error tesztelés a Garda-tó környéki lejtőkön meghozta az eredményét, versenyképes konstrukciót sikerült készíteni.

Cube Two 15 forgáspontjai

Cube Two 15 – Triple Linkage Kinematics

A merevfarú MTB modellek között mindig remek Cube bringákkal találkozhattunk. Gondoljanak csak bele, egy maraton versenyen hány Reaction szokott megfordulni a környezetükben? A csúcsot jelentő Elite 29”-es kerekekkel lesz kapható, viszont a jól ismert Reaction és LTD szériában lesznek 650B modellek is. A színek terén már korábban is extravagáns árnyalatokat használt a német gyártó. Manapság ez divattá vált és folytatják a neon árnyalatokra építő trendet, de egy „biztonsági” fekete modell mindig marad, a konzervatív ízlésűeknek.

Cube LTD Pro 29" - merész színkombináció - Hate it or love it?

Cube LTD Pro 29″ – merész színkombináció – Hate it or love it?

Az Attention és Analog modellek esetén már mindhárom kerékméretű variáns kapható lesz, így a leendő vásárló biztosra tud menni, ha pl. 200 ezer forint alatt akar Cube kerékpárt venni, de előzetesen nem tud dönteni.

Cube Analog 27,5"

Cube Analog 27,5″

Több nagy gyártóhoz hasonlóan a Cube is kínál kifejezetten nőknek tervezett kerékpárokat. A hölgyek anatómiájához igazított geometria és a különleges csajos festés teszi vonzóbbá ezeket a modelleket a gyengébbik nem körében.

Cube Access WLS - a babakék piros kombináció nagyon ütős

Cube Access WLS – a babakék piros kombináció nagyon ütős

2014-re trendszerűség figyelhető meg abban is, hogy pedelec összteleszkópos gépek jelennek meg. A Cube sem akar kimaradni, ezért a németek előrukkoltak a Stereo Bosch Intuvia motorral „szerelt” variánsaival, 29”-es kerékkel 120 mm míg 27,5”-essel 140 mm rugóúttal. Nem kell félni, a Stereo név garancia a kitűnő rugózásra.

A csúcs Cube Stereo Hybrid

A csúcs Cube Stereo Hybrid

Direkt megkérdeztem, és a karakterisztika kifejezetten a pedelechez lett illesztve, nem akarnák lejáratni az amúgy jól bevezetett és elismert típusnevet. Akinek nincs szüksége fullyra, de egy sokoldalúan használható elektromos rásegítésű MTB-t szeretne, annak a Reaction Hybrid változatai javasolhatóak.

Cube Reaction Hybrid Pro

Cube Reaction Hybrid Pro

Az e-bike-ok kapcsán meg kell említeni, hogy gyönyörűen kidolgozott városi és túra Cube pedelecek lesznek kaphatók. A női Touring Hybrid Pro és Travel Hybrid Pro típusok is az erősebbik Bosch motorral hajtottak, valamint látható rajtuk a vázzal egy egységet képező csomagtartó is. Érdekesség még a dupla láncvilla, ami esztétikus és egyedi megoldás a megnövekedett terhelés okozta igénybevételre.

Cube Travel Hybrid csomagtartóba integrált akkumulátorral

Cube Travel Hybrid csomagtartóba integrált akkumulátorral

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a remek minőségű Cube kiegészítőket is. A jövő évtől kezdve minden apróság; kulacstartó, markolat, csengő is elérhető lesz a jól ismert kockás logóval.

Cube kiegészítők minden mennyiségben

Cube kiegészítők minden mennyiségben

Fontos fejlesztés az új lámpacsalád, ami nem holmi kínai tömegtermék, hanem egy német LED szakértő több hónapos munkájának eredménye.

Cube lámpák 2014

Cube lámpák 2014

A sárvédők rögzítése pofon egyszerű, de zseniális ez a „gyorszáras” módszer.Ruházat terén beszállító váltás történt, úgy tűnik sikerült megtalálni a legjobb partnert.

Az alsó kis kallantyú gyorszárként rögzíti a sárvédőt

Az alsó kis kallantyú gyorszárként rögzíti a sárvédőt

A mezek anyagát tapogatva jó benyomásom volt róluk, a varrás nélküli, lézerrel vágott kialakítás talán a legnagyobb komfortot nyújtja menet közben. A kesztyűk okostelefon kompatibilisek, ez szerintem hatalmas fegyvertény.

Cube mez a gyártó hagyományos színeivel

Cube mez a gyártó hagyományos színeivel

A hátizsákok is remekül néznek ki, a freeride típus egyedi, speciális ütésre keményedő gumi gerincvédő protektororral is bővíthető.

Cube hátizsákok, alsó sorban a freeride modellekkel

Cube hátizsákok, alsó sorban a freeride modellekkel

További Cube információk: http://www.cube-bikes.hu/

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo