fbpx

Címvédés vagy revans? – Milánó-Sanremo 2018 előzetes

A kiváló formában lévő címvédő, Michał Kwiatkowski (Team Sky) önbizalommal telve vághat neki szombaton a 109. La Classicissima, azaz a Milánó-Sanremo 291 kilométeres távjának. Kihívója lesz persze bőven, többek között a tavaly éppenhogy csak hoppon maradt Peter Sagan (Bora-hansgrohe) személyében.

Az emlékezetes befutó 2017-ből: Peter Sagan, Michał Kwiatkowski és Jualian Alaphilippe

A Milánó-Sanremo a szezon első monumentális egynapos klasszikusa, s rögtön egy fontos újítással szolgál: ezen a versenyen debütál a videóbíró,  a zsűri negyedik tagja, aki egy számára kialakított közvetítőkocsi-szerűségben figyeli majd a  hozzá beérkező kamerafelvételeken azt, amit a terepen dolgozó (autóban vagy motoron a mezőnnyel tartó) kollégái esetleg nem láthatnak. Egyenértékű tagja lesz a zsűrinek, ő is kezdeményezhet, ha bármi szabálytalanságot lát. (A tervek szerint az öt nagy egynaposon és a három háromhetesen működik majd ez a rendszer.)

Az útvonal:

Nem tartogat újdonságokat: ahogyan a korábbi években, úgy most is az kérdés, hogy tud(nak)-e bárki(k) a Cipressán vagy a Poggión olyan támadást indítani, amely aztán hazaér, vagy  pedig sprintbefutó dönt a győztes kilétéről.

A verseny profilja

A verseny első emelkedője fél távon a Passo del Turchino. 1947-es első győzelme során Fausto Coppi innen  szökött haza egyedül (a második helyezett csak 14 perccel később érkezett célba), igaz, akkor még nem volt a verseny része a többi emelkedő. Valódi mozgolódás a három Capo (Capo Mele, Capo Cerva és Capo Berta) környékén várható, az előzetes számítások szerint nagyjából 15:30 – 16:00 körül ér majd ide a mezőny. (Rajt 10:00, várható célba érkezés háromnegyed öt és fél hat között.)

Ha legkésőbb a Poggio lejtőjén nem történik sikeres támadási/szökési kísérlet, akkor már minden bizonnyal mezőnybefutó várható.

Az előrejelzések szerint a versenyzőknek esős napra kell készülniük.

Update: az útvonal távját szombat délelőttre 294 kilométeresre módosították útelterelés miatt.

Esélyesek:

Már a Strade Bianchén is Michał Kwiatkowskit tartották sokan az abszolút tuti befutónak, aztán mégsem úgy hozta az élet, hogy beleszólhatott volna a verseny alakulásába (nem hiába szokták az egynaposokat a thriller műfajához hasonlítani). Azóta azonban megnyerte a Tirreno-Adriaticót; a februári Volta ao Algave után ez már a második többszakaszos verseny idén, amelyen begyűjtötte az összetett elsőséget. A lengyel ex-világbajnok (2014) nem csupán jó formában van, de ezt képes kézzel fogható sikerre is váltani. Kwiatkowski számára egy sikeres támadás – akár ő kezdeményez, akár csak becsatlakozik – az utolsó emelkedők egyikén lenne szerencsés, a sima sprintbefutón a robosztus sprinterek között nem igazán rúghatna labdába.

Peter Sagan kihagyta a szezon eleji két belga egynapost (Omloop Het Nieuwsblad és Kuurne-Brüsszel-Kuurne), helyette a spanyolországi Sierra Nevadában edzőtáborozott inkább. Ott volt ő is a Strade Bianchén (8. lett), viszont évek óta először lemaradt a zöld trikóról (2. hely) a Tirreno-Adriaticón. Sagant 2011-es sikeres debütálása óta (17. hely) óta folyamatosan a fő esélyesek közé sorolják, legközelebb a győzelemhez kétségkívül a tavalyi emlékezetes befutón volt (illetve volt még egy második helye 2013-ban).

Ha a Poggión történő sikeres akciózás szcenárióját vesszük alapul, akkor még a Quick-Step Floors két versenyzője, Julian Alaphilippe (a tavalyi 3. helyezett) és Philippe Gilbert nevét érdemes említeni. A belga csapatot idén is kiválóan rakták össze a szokásos tavaszi hadjáratukra. A két említettnek ugyan győzelme még nincs az évben, de több versenynek is aktív alakítói voltak már.  Ugyancsak aktívan hozzá tud tenni valami fontosat a versenyhez Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) is, aki egyébként a legutolsó olasz, aki egyáltalán dobogóra állhatott a versenyen (2012-ből egy 3. hely)

Elia Viviani az a versenyző, aki a Quick-Step Floorsnak az első hónapokban sorra szállította a győzelmeket, sprintbefutó esetén szombaton is ő a legesélyesebb. Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) idén debütál a versenyen, ő februárban még kereste a formáját, a Tirreno-Adriatico során szerzett két szakaszgyőzelme azonban azt sugallja, hogy megtalálta.  Mezőnyhajrá esetén ott lehet a végső elszámolásnál még két korábbi győztes: Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) és Arnaud Demare (Groupama-FDJ) is.

Nagy hiányzók: John Degenkolb (Trek-Segafredo) és Nacer Bouhanni (Cofidis).

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo