fbpx

Cape Epic: Sauser és Kulhavy uralták a prológot – Szentgyörgyi 408. – videó

Az olimpiai bajnok Jaroslav Kulhavy és csapattársa Christoph Sauser (Burry Stander-Songo Specialized) nyerték a Cape Epic prológját, ezzel a remek eredménnyel emlékezve a januárban elhunyt versenyzőtársukra, Burry Standerre.  A második helyen a José Antonio Hermida – Rudi  Van Houts (Merida), míg a harmadik helyen a Marco Aurelio Fontana – Manuel Fumic (Cannondale) páros végzett.

Kulhavy és Sauser repülőrajtot vettek. fotó:  Karin Schermbrucker/Cape Epic/SPORTZPICS

Kulhavy és Sauser repülőrajtot vettek ( Fotó: Karin Schermbrucker/Cape Epic/SPORTZPICS)

A tavalyi év nagysikerű prológjának köszönhetően ismét Meerendal in Durbanville adott otthont a Cape Epic felvezető szakaszának. A 2012-es nyomvonaltól teljesen eltérő, gyönyörű tájakon haladó, 22km hosszú és 700 méter szintemelkedést tartalmazó etap inkább a cross country pályákon edződött versenyzőknek kedvezett. 

A prológ szinttérképe

A prológ szinttérképe

Nagy hőség és hatalmas tempó jellemezte Cape Epic nyitószakaszát, amelyen a külön engedéllyel dél-afrikai mezben versenyző világklasszis duó, Kulhavy és Sauser diadalmaskodott. Utóbbi tavalyi sikere miatt, utolsóként rajtoltak a mai etapon és az összes ellenőrző pontnál a legjobb idővel haladtak át esélyt se adva ellenfeleiknek. A munka oroszlánrészét a cseh versenyző vállalta magára, Sauser többször láthatóan leszakadozott, de több mint 1 perces előnyük a második páros előtt bizonyítja összeszokottságukat.

A Rudi Van Houts – José Hermida páros kiegyensúlyozott tempójának köszönheti a második pozíciót. Hermida elmondta, hogy nagyon örülnek a jó eredménynek, nem bánják, hogy a Specialized csapat megverte őket, ennek így kellett lennie. Kiemelte még, hogy komoly kihívás volt ilyen melegben versenyezni az európai hűvös idő után. Van Houts a porra panaszkodott, többször le kellett maradnia a spanyol mögött, hogy biztonságosan lásson a lejtőkön.

A pódium legalsó fokára a Cannondale fenegyerekei, Manuel Fumic és Marco Fontana állhattak. Újoncként nagyon élvezték itt a versenyzést, de az erős kezdés után kicsit vissza kellett venniük a tempóból, hogy ne lőjék el az összes puskaport az első nap.

A prológ dobogója: 2. Hermida-Van Houts (Merida) 1. Sauser-Kulhavy (Specialized) 3. Fontana-Fumic (Cannondale) ( Fotó: Karin Schermbrucker/Cape Epic/SPORTZPICS )

A prológ dobogója: 2. Hermida-Van Houts (Merida) 1. Sauser-Kulhavy (Specialized) 3. Fontana-Fumic (Cannondale) ( Fotó: Karin Schermbrucker/Cape Epic/SPORTZPICS )

A maraton specialisták, mint Alban Lakata és Robert Mennen (Topeak Ergon) ,vagy Karl Platt és Urs Huber (Bulls) a veszteségek minimalizálására törekedtek, a hosszabb maraton jellegű szakaszokon eljön még az ő idejük is. A Swisspower párosa Nino Schurter és Florian Vogel rossz napot fogott ki, végül “csak” a 8. helyen értek célba.

A Bulls párosa egy biztonsági ötödik hellyel kezdett ( Fotó: Karin Schermbrucker/Cape Epic/SPORTZPICS )

A Bulls párosa egy biztonsági ötödik hellyel kezdett ( Fotó: Karin Schermbrucker/Cape Epic/SPORTZPICS )

A nők mezőnyében Jane Nuessli és Esther Süss (BMC Wheeler) voltak a leggyorsabbak, utóbbi összesen a 18. szakaszgyőzelmét szerezte a Cape Epicek során, így a legeredményesebb hölgynek mondhatja magát a verseny történelmében.

A magyar induló, Szentgyörgyi Krisztián(Northern Crocodiles/Trollope/X2S) az összetett 408. helyén (Kat. 123.) ért célba dél-afrikai csapattársával.

Kriszitán beszámolója a mai szakaszról:

Ma csak 23km-rel és 700m szintkülönbséggel kellett a mezőnynek megbirkóznia, de voltak ott finomságok, amiket nehéz volt nem észrevenni. A verseny egyéni beszólítás után, mint a nagyobb országúti versenyeken egy dobogóról legördülve indult. Az első 3 kilométeres kört a Meerendal Wine Estate-en tekertük ahol át kellett menni a helyi présházon, ami egy dupla lépcsősorral lefele végződött.  Tulajdonképpen egy cross country pályához hasonlított, mivel tele volt éles kanyarokkal, kemény emelkedőkkel és eszeveszett száguldós lejtmenetekkel a pálya. Én a partneremmel 6.54 kor indultam neki a mai szakasznak, ami szerencse volt, mert a nap kozepere, amikor a profik indultak a hőmérséklet felmászott 36 fokra.

A csapatunkról, partnerem Willie, érdekes figura, aki 9 evvel idősebb, mint én így mindketten Masters korosztályúak vagyunk és idén ott is versenyzünk (40-49) kategóriában vagyunk. Pontosan ellenkezője nekem, már-már idegesítően precíz akár még eminensnek is mondható. Ha házibulit rendezek, őt meghívni biztosan nem fogom, de tekerni iszonyatosan tud, főleg felfele, ő fiatalabb korában profi országúti versenyző volt! Ma elkövetett egy kisebb hibát, így módomban volt egy kicsit pihenni a legkeményebb emelkedőn, ami kb. 25 percig tartott, ugyanis ez teljesen ellentmond egyéniségének, szemüveget visel bringa közben, ami egybe van építve a fényre besötétülő napszemüveggel, amit ma viszont elfelejtett befújni a párátlanító folyadékkal indulás előtt. Amikor nekikezdtünk a hegymászásnak szemüvege teljesen bepárasodott és semmit sem látott a pályából a lencsén keresztül. Ezért kb. 4-5 alkalommal meg kellett állnia, hogy kulacsából vízzel öblítse, hogy a pára eltűnjön. Az egyszemélyes (single track) úton mi folyamatosan értük utol az lassabb csapatokat, akik előttünk indultak és a gyorsabbakat pedig nekünk kellett elengednünk. Így amikor ő megállt szemüveget öblíteni én szépen lassan mentem tovább a saját tempómban, de amint egy óra elteltével a nap teljesen feljött, partnerem szemüvege nem párasodott az élre állt es elkezdődött számomra az üldözőverseny. Így telt számunkra a (nulladik szakasz) ami azért veszélyes, mert a versenyt ezen a szakaszon megnyerni nem lehet csak elveszíteni!

A prológ és egyben az összetett eredményei:

1.  Christoph Sauser – Jaroslav Kulhavy (Burry Stander-Songo)  55:10,1

2. José Hermida – Rudi Van Houts (Multivan Merida)                       +1.07

3. Marco Aurelio Fontana – Manuel Fumic (Cannondale)                +1.24

4. Alban Lakata – Robert Mennen (Topeak Ergon)                              +1.53

5. Karl Platt – Urs Huber (Bulls)                                                                   +2.08

Versenyzői vélemények a mai szakaszról:

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo