fbpx

Camelbak Skyline 10LR hidratációs hátizsák

A Camelbak a hidratációs zsák feltalálója, az amerikai márka által képviselt innovatív szellem rendületlenül szárnyal. Évről évre trendmeghatározó fejlesztésekkel jelentkezik a tevepúpról elnevezett „ősmárka”, lankadatlanul dolgozik a hidratációs zsákok felhasználás szerinti tökéletesítésén. Erre keresve sem találnánk jobb példát, mint az idén debütált Camelbak Skyline 10LR modell, amely alacsony súlypontja révén a technikás terepen montizók számára nyújt minden eddiginél stabilabb hátizsákmegoldást.

Hidratációs hátizsák alacsony súlyponttal a "feltalálótól"!

Hidratációs hátizsák alacsony súlyponttal a “feltalálótól”!

A Camelbak a hátizsákok „Vegetája”, a márkanév olyan ismeretséget élvez, hogy sokan a hidratációs zsákokat nemes egyszerűséggel „Camelbak”-ként azonosítják. A cég története egy vállpánttal kiegészített kórházi infúziós zsákkal indult. A kaliforniai Petaluma-ban székelő cég először az amerikai hadsereg és a CIA megrendelésein dolgozott, majd a számunkra sokkal szimpatikusabb és előnyösebb sporthidratációra helyezte át a hangsúlyt. Kétségtelenül az MTB sport ihlette a márka leginnovatívabb fejlesztéseit, eme tradíció méltó folytatója a 2016-ban bemutatott Camelbak Skyline 10LR, amely a rangos Design and Innovation Award-ot is kiérdemelte.

Nem a vállnál "kezdődik", hanem a lapockák alatt!

Nem a vállnál “kezdődik”, hanem a lapockák alatt!

Az új fejlesztés a lehető legalacsonyabb súlypontot célozta meg, így a Skyline 10LR – a hölgyek számára kínált Solstice modellel párban – nem a lapockán, hanem a derékon fekszik, továbbá a háromliteres ivótartály is a lehető legalacsonyabb elhelyezést kapja. Tehát nem a szokványos hosszúkás formát kapja, hanem inkább egy strandlabdára hajaz. A kivezető cső pedig hátul „felkúszik” a vállpánton, majd elől egy zseniális mágneszárral rögzül. A tartály kiemelése a hátrész kinyitásával történik, megtöltése és tisztítása pofonegyszerű. A „szopóka” is maga egy remekmű: látszik, hogy a CamelBak nem most kezdte a szakmát! Az ivórendszer ennél tökéletesebb nem is lehetne.

Belső hálós zsebek, cipzáras és elasztikus záródással egyaránt

Belső hálós zsebek, cipzáras és elasztikus záródással egyaránt

A Skyline 10LR az évtizedes szakmai tapasztalathoz méltó, végletekig kifinomult, a praktikus használatot és a funkcionalitást elősegítő megoldásokkal rendelkezik. Minden részlet egy másik ugyancsak zseniális „nüanszot” takar. Erre példa a már említett ivótartály-kapu, amely egyben a derékkal érintkező hátrész. Fejlett Multi-Layer EVA alapanyagú merevítést kap, így hatékonyan stabilizálja a tartályt, a hát számára tökéletes tartást biztosít, egyben a hőszigetelést is megoldja és az izzadtságot is elvezeti. Már csak hab a tortán a derékpánton található két kiegészítő heveder, amellyel a derékszorosságtól függetlenül tudjuk a tartály a háthoz szorítani. Ilyen fifikás megoldások tucatját vonultatja fel a CamelBak elsődlegesen trail/enduro felhasználásra tervezett új Skyline-ja!

Hátrész felől nyíló ivótartály-hozzáférés

Hátrész felől nyíló ivótartály-hozzáférés

Folytassuk a pakolással! A főrekesz 7 liter űrtartalmat biztosít, ami általában elégséges az egynapi montis kalandokhoz. Főleg úgy, hogy a protektorok, a sisak és a levetett ruha számára külső rögzítés, illetve rekesz áll rendelkezésre. Ezen felül három további tárolóalkalmatosság áll rendelkezésre a Skyline külsején: felül egy mikroszálas/bolyhos szövettel bélelt szemüveg-/médiatartó, a derékpánton pedig egy-egy cipzáras és könnyen hozzáférhető elasztikus zseb, amely funkció szerint a kulcs, a pénz, illetve az energiaszeletek tárolására szolgálhat. A „szemcsiszütyő” menet közben is kezelhető, lévén ennél a táskánál a felső zseb nem jelent magasra nyújtózkodást! Belül további kétféle hálós zsebet találunk, illetve egy külön szemszámtartó „erszényt” is mellékelt a Camelbak az apróbb tárgyak számára. Még valami kívánság, óhaj, sóhaj?

Mágneszáras vezetékrögzítés!

Mágneszáras vezetékrögzítés!

Mint ahogy a fenti bekezdésből látható, funkcióból a Skyline 10 LR esetében nincs hiány. És a kényelem? – kérdezhetnénk. Az anatómiailag formált váll- és derékpánt és az állítható magasságú mellheveder tökéletes illeszkedést tesz lehetővé, a női modellen a természetesen a megfelelő anatómiát követi. A testtel érintkező anyag elsődlegesen izzadságelvezetésre és szellőzésre optimalizált, de az valójában ez nem is olyan nagy felület, lévén a lapocka mögött már egy jókora kivágást találunk. A vállpánt nem kap jelentős terhelést, inkább stabilizáló szerepet tölt be, a mellheveder magassága pedig tág határok közt állítható. A derékpánt az, amely a súly döntő részét viseli, ennek megfelelően széles, jól párnázott, akár egy profi deréktáska esetében. (A CamelBak ebben a „műfajban” is úttörő szerepet vállalt!)

Mikroszálas/bolyhos szövettel bélelt szemüveg- és médiatartó

Mikroszálas/bolyhos szövettel bélelt szemüveg- és médiatartó

A zsák stabilitása magától érthető, még a legmeredekebb lejtmenetben sem hajlamos a felcsúszásra. Ez imádni való tulajdonsága az LR, azaz „Low Rider” kialakításnak. A technikás ösvényeken a Skyline kész megváltás egy hagyományos 10-literes hátizsákhoz képest, nem mozog, nem csúszkál, és az izzadtság elpárolgására is nagyobb hátfelület áll rendelkezésre. Tetszett, hogy a folyadékcső egy mozdulattal leemelhető, utána pedig lényegében csak „vissza kell dobni” – a többit a mágnes „intézi”. Ennyi zsebbe és rekeszbe minden jól elrendezhető, főleg az apróságtartó erszény nőtt a szívemhez: egy ilyet a saját zsákomba is mihamarabb rendszeresítek.

[divider scroll_text=””]
Akkor mi szól a Skyline 10 LR ellen? – kérdezheti az olvasó. Nem sok. Mondjuk lehetne olcsóbb, továbbá személy szerint egy olyan Skyline-modellt választanék, amelyben a tartály 2-literes, így talán keskenyebb lenne a „háti”. Továbbá megfigyeltem, hogy a mind a váll-, mind a derékpánt hajlamos volt a kilazulásra: remélhetőleg ez csak a korai „mintapéldányokon” jelentkezik. A következő hidratációs zsákom egészen biztosan LR-típus lesz, a Camelbak 2017-es kínálatában állítólag több ilyen modell közül válogathatunk!

Jellemzők:

 • hidratációs hátizsák alacsony súlyponttal
 • speciális kialakítású 3-literes integrált ivótartály
 • hátrész felől nyíló ivótartály-hozzáférés
 • külön ivótartály-rögzítő heveder (derékpántszorítástól független!)
 • hidratációs cső mágneses (!) vállpántrögzítéssel
 • egyszerűen kezelhető szopóka
 • praktikus tartálytöltés és tisztítás, lecsatolható csőcsatlakozás
 • 7 liter teljes belső kapacitás
 • praktikus főrekesz-kialakítás több belső rekesszel is zsebbel
 • mikroszálas/bolyhos szövettel bélelt szemüveg- és médiatartó
 • külön szemszámtartó „erszény” az apróbb tárgyaknak
 • belső hálós zsebek, cipzáras és elasztikus záródással egyaránt
 • külső protektor- és fejvédőtartó
 • külső elasztikus csatos tartórekesz
 • derékpánton elhelyezett cipzáras és elasztikus zseb
 • anatómiailag formált váll- és derékpánt
 • állítható magasságú mellheveder
 • izzadságelvezetésre és szellőzésre optimalizált testtel érintkező anyag
 • Multi-Layer EVA alapanyagú merevített hátrész (mögötte az ivótartállyal)
 • fényvisszaverő nyomatok a biztonság érdekében
 • lámpatartó fül
 • többféle érdekes, figyelemfelkeltő színben
 • 10 liter űrtartalom
 • 995 gramm

Ajánlott fogyasztói ár: 37 290 Ft.

További információ a gyártó honlapján.

Forgalmazó: Progress Cycle, a.s., Magyarországon elérhető a következő kereskedésekben:

 • www.alpinbike.hu
 • www.nomadsport.eu
 • www.maratonman.hu
 • www.berguson.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo