fbpx

BBB HardWear és RainFlex kamásli teszt: télen-nyáron

Ha van olyan ruhadarab, amivel kellemesebbé tehető a téli bicajozás, az egy jó kamásli. A nálunk járt két BBB kamásli pedig namcsak jó, hanem mondhatni párját ritkítja. Mindjárt bemutatjuk hogyan és miért!

BBB_hardwear_rainflex_kamasli_teszt 3

Mivel jelenleg kemény tél uralkodik, kezdjük a BBB BWS-04 HardWear kamáslival. Ez 3mm vastag neoprén anyagból készül, ami kiváló hőszigetelő képességű, és a Neoskin felső rétegnek köszönhetően a vizet sem engedi át. Nem véletlen, hogy a búvár ruhák is neoprénből készülnek! Szerencsére megfelelően rugalmas, így a tesztelésre kapott 43/44-es méretű kamásli tökéletesen illeszkedett a 43-as cipőmre, vélhetően a 44-esre is ráhúzható némi plusz energiával.

BBB-HardWear-Shoe-Covers-Overshoes-Black-AW14-2989730429

A neoprén alapanyag igen érzékeny a külső behatásra, ezért az BWS-04 HardWear orrán dupla varrással rögzített vastag védőt találsz, és a cipőtalp közepén az összekötő ugyancsak masszív. A kamáslik másik gyenge pontja a cipzár, ami elég nagy erőknek van kitéve, hiszen ott folyamatosan feszül az anyag. Szerencsére itt brutál erősségű YKK modell került bevarrásra, és belül mindkét oldalról kis neoprén ráhajtással rendelkezik, így nem fog beázni. A „kocsit” pedig tépőzár fedi, amelynek lényege, hogy főleg nagyobb vádlival rendelkező bringásoknál tehermentesítse a cipzár kocsiját, így az nem tud lecsúszni.

BBB_hardwear_rainflex_kamasli_teszt 2

A HardWear kamásli inkább országútis kivitel, így aki montizásra venne ilyet, annak az UltraWear-t (BWS-12) ajánlanám, mert ott a kamásli oldalán is találsz erősítést. Ha terepen használsz egy neoprén kamáslit, akkor gyorsan kiszakad, mert maga az alapanyag sérülékeny. Országútra teljesen jó választás, ha lelépsz vele a pedálról, akkor is aszfaltra teszed, amivel nem lesz gond.

Nekem +5 fokig simán jó volt a Hardwear, bár elég jól bírom a hideget, tehát ezt vedd figyelembe! 10 fok fölött viszont az a gond, hogy ugyan a neoprén kiválóan hőszigetel, viszont egyáltalán nem engedi át az izzadtságot. Így hiába szellőzött volna a cipőm, vizes maradt a zoknim, ami egy idő után majdnem rosszabb mint az, ha nincsen rajtad kamásli. Viszont nagyobb hidegben ez a probléma nem állt fenn, hiszen akkor sokkal kevesebbet izzad a láb. A nyitott talp miatt célszerű téli talpbetétet rakni a cipőbe, mert onnan azért éri hideg és menetszél a talpat. Ha csak száraz hidegben tekersz, akkor elég lehet egy ilyen kamásli, hiszen egy téli bringás cipő sokkal többe kerül.

A BBB BWS-19 RainFlex kamáslit már döntően nem a hideg, mint inkább az eső ellen fejlesztették ki. Előnye, hogy picire összehajtható, így változékony idő esetén a mez zsebébe is belegyűrhető. Akárcsak az előző HardWear esetében, itt is erősítéseket láthatunk – mind az orron, mind a talpon. Emellett a cipzár is dupla takaróval rendelkezik, hiszen a neoprént inkább hidegben ez viszont főleg esőben fogod hordani. Minden varrása, illesztése vízmentesen zár, de ezt el is várjuk egy vízálló cucctól…

BBB_hardwear_rainflex_kamasli_teszt 4

Piros pont jár a széles, rugalmas bokarészért, amely elég szorosan záródik, de a lábat mégsem szorítja. Nem mellékesen fényvisszaverő csíkkal és felirattal is el van látva, sőt fluo színben is kapható! Az rendben van, hogy bringázás közben a felcsapódó víz nem áztatta át, mindazonáltal kipróbáltam a csap alatt is, és hiába folyattam rá percekig a vizet, semmi sem történt. A cipzár sem engedte át a nedvességet, pedig az általában a cipőtalp mellett a másik gyenge láncszem. Ha sokat tekersz/edzel esőben, akkor célszerű a talpbetétet kivenni (már ha lehet), és alatta  a stoplinál leragasztani a talpat, ugyanis onnan tud még a víz behatolni.

A vízhatlanság mellett még jól jön, hogy a kamásli az útról felverődő olajos dzsuvától megvédi a cipődet. Sajnos a gyönyörű sárga Mavic cipőmben egyszer elkapott az eső, és azóta sem sikerült az eredeti szépségét visszaadni, pedig hazaérve rögtön kimostam. Ugyanezt képzeld el egy hófehér cipővel!

BBB_hardwear_rainflex_kamasli_teszt 5

A két tesztelt kamásli közül egyik sem tartozik a legolcsóbbak közé, ellenben a tudásuk sem belépő szintű. Sajnos ebben a műfajban is igaz az „olcsó húsnak híg a leve” mondás. Téli kamásli esetében pedig biztosan nem ezen spórolnék! Persze egy vízálló kamásli esetében sem mindegy, hogy meddig állja a vizet, és meddig nyújtja ugyanazokat a funkciókat, mint új korában. Rendelkezem egy hét éves BBB kamáslival, ami ugyanolyan funkcionális, mint amikor megvettem. Pedig hét év alatt a technológiák és anyagok is nagyon sokat fejlődtek…

BWS-19-2989731910

A BBB HardWear kamásli ára 15.996 forint, a RainFlex pedig 12.978 forintba kerül. Ezzel a két kamáslival lefedheted az egész évet. És bizony, ha jársz az Alpokba bringázni, akkor nyáron is szükséged lehet bármelyikre, mert a Stelvion egy rosszabb esős hétvégén simán fagypont közelébe csökken a hőmérséklet! A vízálló meg csak simán „must have”, aminek minden bringás ruhatárában szerepelnie kell(ene).

A BBB termékeket keresd a forgalmazó weboldalán ,vagy a partnerüzleteikben!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo