fbpx

B-betűs bajnokság: Benkó Barbi és Búr Zsolt nyerték a cyclocross ob-t

Sáros küzdelem, remek hangulat és népes közönség jellemezte ma a Kőbányán rendezett Soudal Cyclocross Magyar Bajnokságot. A versenyen tizenöt korosztályban avattak bajnokot, a felnőttek között Benkó Barbara és Búr Zsolt ölthette magára a magyar bajnoki mezt.

cyclocross-idő (Fotó: Vanik Zoltán)

cyclocross-idő (Fotó: Vanik Zoltán)

Napokig csak találgatni lehetett, milyen lesz a pálya az országos bajnokságon, végül a sáré lett a főszerep. A hét közben esett hó vasárnapra részben elolvadt, részben lefagyott, a latyakot az időjárás megtámogatta egy kis esővel, így a sártengert senki sem úszhatta meg.

Rajt (Fotó: Vanik Zoltán)

Rajt (Fotó: Vanik Zoltán)

A rajt előtt több helyen át kellett építeni a nyomvonalat, mert néhol a kerékpárok tengelyéig ért a jeges víz. Az embert próbáló küzdelemre így is 162 versenyző vállalkozott. A délelőtti gyerek futamok rövidített pályán zajlottak. A Női és a Master kategóriák már a nagy körön, azaz mesterséges akadályokkal tűzdelt, közel 50 méteres szintkülönbségű, 2,6 km hosszú pályán versenyeztek.

Master 2, U19 és női mezőny (Fotó: Takács Tamás)

Master 2, U19 és női mezőny (Fotó: Takács Tamás)

Benkó Barbara magabiztosan nyerte kategóriáját, sokáig a legtöbb cyclocross magyar bajnoki címmel büszkélkedő Vinczeffy “Zerge” Zsolttal tartotta a lépést, érdekesség, hogy mindketten olimpikonok, csak éppen mountain bike versenyszámban. A nők között a második Kanti Dorottya a harmadik Szekeres Viktória lett. Barbi így nyilatkozott újabb cyclocross bajnoki címéről:

Benkó Barbi győz (Fotó: Takács Tamás)

Benkó Barbi győz (Fotó: Takács Tamás)

A nagyon rossz idő ellenére már reggel is volt kedvem versenyezni, motivált voltam. Így vizesen sárosan is tetszett a pálya, élveztem a versenyt és nagyon örülök, hogy már a 22. bajnoki trikómat sikerült megszereznem! A futam közben eleinte próbáltam a fiúkkal menni, egy ideig Zergével, de aztán egyedül maradtam és a táv nagy részét saját ritmusban hajtottam végig.

Mountain bike olimpikonok a cx-pályán (Fotó: Takács Tamás)

Mountain bike olimpikonok a cx-pályán (Fotó: Takács Tamás)

Zerge licenc nélküliként vett részt – így is lehetett indulni a futamban, csak éppen nem számított az eredmény a bajnoki összevetésbe. Kategóriájában, azaz master 2-ben a címvédő Medgyes Gábor nyert, aki a pályát tervező kőbányai edzőt, Specziár Viktort győzte le. Az U19-es kategóriában Szöllősi Ferenc győzött, aki az abszolút leggyorsabb is lett egyben.

Búr, Dina és Pelikán az első körben (Fotó: Takács Tamás)

Búr, Dina és Pelikán az első körben (Fotó: Takács Tamás)

A férfi felnőtt, a férfi U23 és Master1 kategóriák 13 órás rajtjára már elállt az eső, de a nyomvonal sok helyen szinte járhatatlanná vált – vagyis épp ideális körülmények teremtődtek egy vérbeli Cyclo-Cross versenyhez! A pálya mellett és a szánkó dombon komoly szurkolói tömeg gyűlt össze, óriási hangulatban, kolomppal, síppal és üvöltéssel próbálták újabb erőfeszítésekre ösztönözni nyakukig sáros versenyzőket.

A csömöri művészikerékpár szekció (Fotó: Takács Tamás)

A csömöri művészikerékpár szekció (Fotó: Takács Tamás)

Elit kategóriában nagy harcot vártak az esélylatolgatók a Magyar Kupa sorozat győztese Pelikán János és a tavalyi bajnok Búr Zsolt között. De BuZsó nem bízott semmit a véletlenre: a rajt első pillanatától megmutatta, hogy ki az úr a gáton, illetve a sáros pályán. Magabiztos előnnyel vezetett a többszörös bajnok Buruczki Szilárd előtt, aki végül második helyen végzett. Pelikán János a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

Búr Zsolt a bajnok (Fotó: Vanik Zoltán)

Búr Zsolt a bajnok (Fotó: Vanik Zoltán)

Nagyon boldog vagyok, hiszen végre sikerült megszereznem az első felnőtt magyar bajnoki címemet elit kategóriában. Miután sikerült elszakadni Marcitól és Szilárdtól kontrolláltam a versenyt, ideális tempóban hajtottam. Nagy segítségemre volt a depóban a tartalékbiciki is, ugyanolyan beállításokkal, gumikkal, a körülményekhez megfelelő technika is bevált.

Dina Marci az U23 bajnok és edzője Buruczki Szilárd az elit 2. helyezett (Fotó: Takács Tamás)

Dina Marci az U23 bajnok és edzője Buruczki Szilárd az elit 2. helyezett (Fotó: Takács Tamás)

Az esemény elmaradhatatlan lezárása a kerékpáros magasugró verseny volt, ahol Fetter Eriknek sikerült megdönteni a nem hivatalos magyar csúcsot jelentő 45 centimétert. Az új rekord 55 centiméter.

A bajnokok (Fotó: Takács Tamás)

A bajnokok (Fotó: Takács Tamás)

Eredmények:

Soudal Cyclo-Cross Magyar Bajnokság 2016. – Kőbánya, BringaPark

Felnőtt férfi

1.      Búr Zsolt                    Pavé Bike&Cafe Superior                            1:00:16

2.      Buruczki Szilárd        Cube Csömör                                                1:01:12

3.      Pelikán János            Team Amplatz BMC                                     1:03:05

Felnőtt nő

1.      Benkó Barbara          PCCC – Focus XC Team                                 0:46:16

2.      Kanti Dorottya          Dr. Bátorfi Agri KTK                                     0:44:06

3.      Szekeres Viktória      KTM Test Team Gödöllő                              0:49:08

Eredménylisták:

cycloOB16_Bajnoki eredménylista

cycloOB16

További képek:

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo