fbpx

Az olimpiai bajnok 2:0-ra nyerte ezt a hetet a világbajnok ellen

Az olimpiai bajnok Greg Van Avermaet (BMC) az E3 Harelbeke és a Gent-Wevelgem kockaköves WorldTour-viadalokat is megnyerte ezen a héten, persze valószínűleg mindkét trófeát odaadná a győzelemért a jövő heti Flandriai Körversenyen.

Greg Van Avermaet

Greg Van Avermaet

Pénteken és ma is hasonló volt a forgatókönyv, egy kisebb csoport szakadt el a kockaköves emelkedőkön a verseny végjátékában, s mindkétszer szökevénysiker született. A 206 kilométeres Harelbekén kicsit hamarabb gyorsultak fel az események, és Van Avermaet mellett a belga bajnok Philippe Gilbert (Quick Step) volt aktív, a végére is ők maradtak együtt Oliver Naesennel (Ag2R). Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) bukásba keveredett és nem tudott már beleszólni a versenybe.

A háromfős szökevénycsoport így hajrázott a győzelemért:

Az E3 Harelbeke végeredménye:

1 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 4:48:17
2 Philippe Gilbert (Bel) Quick-Step Floors
3 Oliver Naesen (Bel) AG2R La Mondiale
4 Luke Durbridge (Aus) Orica-Scott 0:00:40
5 Lukas Pöstlberger (Aut) Bora-Hansgrohe 0:00:41
6 Michael Valgren Andersen (Den) Astana Pro Team 0:00:52
7 Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain-Merida
8 Tom Boonen (Bel) Quick-Step Floors
9 Dylan Van Baarle (Ned) Cannondale-Drapac
10 Alberto Bettiol (Ita) Cannondale-Drapac

Ma került sor a Gent-Wevelgem-re, 249 kilométeres távon, a kockaköves emelkedők között többször is meg kellett mászni a legendás Kemmelberget. Sagan ma is a fűre került és megállni kényszerült egy bukásban, de ő fel tudott zárkózni az élre, nem úgy, mint a defekt miatt pont a legdurvább tempó közepette leszakadó norvég Alexander Kristoff (Katusha). A versenyen újítás volt egyébként egy dózerutas szakasz, hasonló, mint a Strade Bianche-n.

A Quick Step itt nagyon megdolgozta a mezőnyt, de a döntő támadást mégis Van Avermaet indította a kockaköves Kemmelberg utolsó mászásakor, bő 30 kilométerre a céltól. A világbajnok Sagan is nagyon erős volt, hátrábbról simán fel tudott zárkózni, majd John Degenkolb (Trek-Segafredo), s később a Quick Stepesek is felértek. A szűkebb élboly ismét szétszakadt, a támadó Jens Keukeleire-vel Van Avermaet, Sagan, Terpstra és Andersen mentek.

Úgy tűnt, ez az ötös haza is érhet így, azonban Terpstra alibizését Sagan megbüntette, olyan áron is, hogy lemondott a győzelemről. Miután leadta a vezetést, megszakította a sort, ha Terpstra nem vezet, ő sem fog. A verseny után nyilatkozta, nem sajnálja, hogy nem nyert, mert így megmutatta, hogyan veszíthet valaki ellene, ő döntheti el a versenyt, és legközelebb is ez fog történni, ha ellene versenyeznek, ami egy “nagyon olcsó játék”. Sagan döntése lehet kifizetődik később, a hátralévő monumentumokon az ellenfelek tudni fogják, mire számítsanak:

Elöl maradt Van Avermaet és Keukeleire, mögöttük Sagan, Terpstra és Andresen sokáig 10-15 mp hátránnyal haladtak, de már nem tudtak felérni. A főmezőny a végén közeledett, de ők se érhették utol az élen haladó duót. A sprintet Van Avermaet nyitotta, Keukeleire mindent jól csinált, de miután kibújt honfitársa szélárnyékából nem tudta befejezni a műveletet, nem tudta kikerülni az olimpiai bajnokot:

A Gent-Wevelgem eredménye:

1 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 5:39:05
2 Jens Keukeleire (Bel) Orica-Scott
3 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe 0:00:06
4 Niki Terpstra (Ned) Quick-Step Floors
5 John Degenkolb (Ger) Trek-Segafredo
6 Tom Boonen (Bel) Quick-Step Floors
7 Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal
8 Michael Matthews (Aus) Team Sunweb
9 Fernando Gaviria (Col) Quick-Step Floors
10 Sacha Modolo (Ita) Team UAE Emirates

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo