fbpx

Airstreeem RR Storm SL Neon kerékpárteszt videóval

Az Airstreeem egy fiatal, feltörekvő márka, ami hét évvel ezelőtt egy osztrák manufakturális „garázscégként” indult, azóta folyamatosan növekszik, már több mint 20 embert foglalkoztatnak. Eddig az osztrák, német és svájci piacot célozták meg elsősorban, felső kategóriás, minőségi országúti és triatlon kerékpárokkal valamint professzionális ergométerekkel.

Airstreeem RR Storm SL Neon kerékpártreszt

Airstreeem RR Storm SL Neon kerékpártreszt

A Radwelt Michi Knopf, az osztrák határhoz közeli kerékpárüzlet jóvoltából kipróbálhattuk az egyik Airstreeem csúcsmodellt, az RR Storm Superlight Neont, ugyanúgy, ahogy ezt bárki megteheti előzetes egyeztetés után. A bolt kínálatában az Airstreem márka születése óta szerepel, Concept Store-ként üzemel.

felfelé merev

felfelé merev

Ausztriában ez a kerékpármárka ma már széles körben ismert, országúti csapatokat szponzorálnak, van piaca. Szívesen veszik azért is, mert osztrák márka, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy ár/érték arányban kimagaslóan jó kerékpárokról beszélünk.

lefelé precíz

lefelé precíz

Gyakorlatilag egyedi bringákat vásárolhatunk, ilyen a felvételeken látható modell is. Az Airstreeemnél extra szolgáltatás, hogy a gyártó a vásárló igényei szerint is összeállítja a megrendelt modellt. A Shimano 105-ös szettől az elektromos Dura Ace-ig, vagy akár a SRAM alkatrészcsaládokat is felszerelik a kerékpárra, kívánság szerint alumínium illetve karbon kerekekkel, három-négyféle kiegészítővel.

elektromos Ultegrával válthatunk

elektromos Ultegrával válthatunk

Hagyományos országúti gépekből például négy típust gyártanak, többféle színben. A kipróbált kerékpár egy limitált szériába tartozik, Neon névre hallgat. Lehet, hogy megosztja a nézőket a színösszeállítás, de pont azért választottuk, mert ezen keresztül bemutatható, hogyan szabhatjuk személyre a komplett bringát a csúcs karbon vázhoz illő kerekekkel és kiegészítőkkel. Az Airstreeem műhelynek többféle kerékszettje létezik, alumíniumból 20 (1420 g) illetve 30 mm-es magassággal, karbonból 33 (1170g), 50 és 85 mm-es illetve telikerék időfutamhoz és triatlonistáknak.

Rotor hajtómű

Rotor hajtómű

Fontos kiemelni, hogy saját fejlesztésű kerekekről van szó, melyek önállóan is kaphatóak szettben. Ezeket is Ausztriában fűzik, szélcsatornában tesztelik őket, megpróbálják a lehető legkisebb légellenállási mutatókkal előállítani. Lényeges plusz szolgáltatás az Airstreeemtől – ahogy ez a képeken a karbon kerekeken is látszik, hogy a szetteket az adott kerékpár színéhez választhatjuk, sőt, ha valaki nem Airstreeem bringához szeretne kerékszettet venni, akkor is megvan a lehetősége, hogy hozzá igazítsák a designt.

Airstreeem kerékszett

Airstreeem kerékszett

Az elektromos vezérlésű Ultegra váltórendszerről túl sok újdonságot nem lehet elmondani, tökéletesen működik, viszont különlegességnek számít a Rotor hajtómű, Q-ring lánckerekekkel. Ezek az ovális lánckerekek megfelelő pozícióban felszerelve „elsimítják” a hajtás holtpontjait. A pedált tekerve az izmok nem egyenletes munkájából adódóan a hajtáskör bizonyos pontjain vannak nyomatékmaximumok, máshol kisebb erővel terhelünk, az ilyen hajtómű ezt a jelenséget próbálja kiküszöbölni. Körkörösebbé teszi a hajtást, folyamatosabbá, hatékonyabbá teszi a mozgást.

Prologo Nago EVO CPC nyereg

Prologo Nago EVO CPC nyereg

Valaki kedveli ezt a rendszert a versenyzők közül, valaki nem, de az amatőrök között is megosztó. Érezhetőek voltak az előnyei, főleg emelkedőn, amikor picit jobban „tapossa” az ember a pedált, de van hátránya is, minimálisan rontja ugyanis az első váltó teljesítményét. Kifejlesztettek hozzá egy adaptert, ami valamelyest megoldja ezt a problémát, de bizonyos szituációkban felfelé váltásnál még így sem 100%-os. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem vált megfelelően, de nem ugyanaz, mint mondjuk egy teljes Ultegra rendszer, ami terhelés alatt is bármikor, villámgyorsan tereli a láncot.

A Radwelt Michi Knopf lehetőséget biztosít tesztelésre

A Radwelt Michi Knopf lehetőséget biztosít tesztelésre

A kerékpár másik különlegessége, hogy az olasz Prologo legfrissebb fejlesztésű nyergével és kormánybandázsával szerelték, melyek kényelmesen biztosítják a fix pozíciót mindkét ponton. A Prologo egy rendszert kínál, a nyereg mellé tartozik egy markolat is, amihez speciális kesztyűt gyártanak. Ezeknek az a célja, hogy a versenyző ne csúszkáljon a nyeregben illetve a kormányon. A fejlesztések annyira sikeresnek bizonyultak, hogy több protour-csapat is használja ezt.

A teszt videón:

A menettapasztalatok így a télből kifelé haladva a gyönyörű helyszínen kimondottan jók voltak, a bringa pont azt hozza, amit egy csúcs karbon országútitól elvárhatunk. Sztenderd versenygeometria, tökéletes merevség középen a hajtáshatékonyság érdekében, és elöl is precíz, határozott a kormányzás. A bringa ugyanakkor nem rideg, a villák elöl-hátul tompítják a rezonanciát, bár ilyen szempontból Ausztria tükörsima útjai Mattersburg közelében hálás terepnek számítanak…

Az Airstreeem kerékpárokról bővebb információk a magyar-osztrák határ közelében fekvő Radwelt Michi Knopf kerékpárüzletben érhetők el a  www.radwelt.co.at  weboldalon

és a Facebook page-en:

https://www.facebook.com/pages/RADWELT-MichiKnopf/115295081890253

A tesztelt kerékpár limitált szériás modell, az árak a felszereltség függvényében változhatnak.

Műszaki adatok:
Váz: Airstreeem Superlight Nano Carbon
Villa: Airstreeem Carbon
Fékek: Shimano Ultegra
Lánc: Shimano Ultegra
Hajtómű: Rotor 3D 52-36
Első váltó: Shimano Ultegra
Hátsó váltó: Shimano Ultegra
Fékváltókar: Shimano Ultegra
Fogaskoszorú: Shimano Ultegra
Kormány: Speed Carbon
Kormányszár: Speed
Kerekek: Airstreeem Carbon Aero 50 peremes
Nyereg: Prologo Nago Evo CPC
Nyeregszár: PRC Carbon
Gumik: Continental GP 4000 23 mm

fb73314c82

fb73314c81

Fotók, videók, vágás: Bringa TV; Takács Tamás; Vanik Zoltán

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo