fbpx

ABUS StormChaser: Profi sisak kedvező áron

Az ABUS a top sisakok sikerén felbuzdulva megalkotta a StormChasert, ami nagyon gyorsan sokak kedvence lett. Az ABUS legújabb országúti/mtb XC sisakja az alacsony tömegével, a nagyoktól megörökölt technológiáival, a tudásához képest kedvező árával és a széles színválasztékkal rengeteg bringás szívét hódította meg egy pillanat alatt.

A csúcs sisak, AirBreaker és GameChanger mellett a StormChaser sem maradt ki a profi kerékpársportból, előszeretettel hordják a leghíresebb bringások is, pl a Movistar versenyzői fején is gyakran láthatjuk, mivel a spanyol worldtour csapat egyik hivatalos sisakja, így időnként Alejandro Valverde is viseli. Ezenkívül az Alpecin-Deceuninck versenyzői is szívesen használják, például a Giro d’Italia egyik magyarországi szakaszán a StormChasert hordta majdnem a komplett csapat, és Mathieu Van Der Poel az idei VB (botrány) kapcsán készült képek egyikén is ezt a sisakot viseli.

Hazai vizekre evezve is ismerős lehet ez a fejvédő, tavaly például Benkó Barbi fején láthattuk az akkori csapata színeiben, idén pedig hazánk egyik női csapata használ StormChasert pasztel kék színben. Ez pont kapóra jött, mert jó kapcsolatban vagyunk a Ride for Women Cycling Project versenyzőivel és így meg tudtuk kérni őket, hogy meséljenek a sisakról. A továbbiakban Péteri Niké mutatta be nekünk a StormChasert és mesélt a tapasztalatairól.

A felsőkategóriás ABUS sisakok kialakítása nagyon hasonló, a StormChasert alapját az AirBreaker adta, – valószínűleg ha valakinek az egyik kényelmes lesz akkor a másikkal sem lesz problémája, – de a formavilága kissé más és az ActiCage Lite váz kimaradt belőle, ellenben a klasszikus In-Mold technológia megtalálható benne. Egy sisaknál az egyik legfontosabb szempont, hogy minél könnyebb legyen, a StormChaser esetében annyira figyeltek erre, hogy mindössze 10 gramm a különbség a csúcsmodell, AirBreakerhez képest, a StormChaser 220 gramm míg az AirBreaker 210 gramm M-es méretben. Én is meglepődtem, amikor kezembe vettem, hihetetlen, hogy ilyen tömeggel nem a csúcs sisakról van szó.

A szivacsozás terén az ABUS a Floating Padding technológiát használja a StormChaserben, azaz nincsenek fixen rögzítve a szivacsok, hanem szabadon tudnak mozogni és fel tudják venni a fejünk formáját. A kipattintós technikával könnyen ki és behelyezhetjük a szivacsokat. A szivacsok és a sisak kialakítása rendkívül kényelmes, egy hosszabb túra vagy verseny során sem tapasztaltam fejfájdító, nyomó érzést. Első viseléskor, olyan volt, mintha semmi nem lenne a fejemen, nem éreztem egyszer sem, hogy valahol állítani kelljen a sisakon. A pántokat összevarrta az ABUS, nem állíthatóak a fülnél, ezzel néhány grammot megspórolva, számomra kényelmesek, van elég hely a füleknél is, elkerülve a vágó, fájó vagy egyéb kellemetlen érzést, elméletileg a legtöbb ember fejével kompatibilisek, de a csapaton belül nem mindenkinél futnak az optimális helyen. A szivacsok viszonylag rövid ideig bírják intenzív használat mellett, ezért érdemes felkészülnünk a cserére idővel. A szivacsok mellett a pántokat is könnyen ki tudjuk venni ha ki szeretnénk mosni őket.

A StormChaserben a Zoom Ace állítómechanika található, mellyel 3 dimenzióban tudjuk állítani a sisakot, a tekerővel a fejkörméretet tudjuk szabályozni, míg a belsejében a rendszer magassága állítható. Több ezer kilométer után sem kopott ki az állítómechanika és stabilan megmaradt a beállítás.

Az a tapasztalatom, hogy az ABUS sisakok elég „szűkre szabottak”. Az én esetemben is, viszonylag kis fejmérettel, azt mondom, hogy kevés a hely a fejem és a sisak között az előző sisakjaimhoz képest. Ebből adódóan nem kell hosszan tekergetni az állítómechanikát, de szélesebb és szögletes fejformájú embereknek lehet érdemes eggyel nagyobb méretet választani. Az Abus tervezői figyeltek a hölgyekre, illetve a hosszabb hajú férfiakra is. A sisak hátulján lehetőség van copf vagy konty kibújtatására is, ezáltal kényelmesebbé téve a sisak viselését.

Talán az egyik legfontosabb szempont egy sisaknál a szellőzés. Legyen szó profiról vagy amatőrről, hölgyekről vagy férfiakról, mindannyian találkoztunk azzal a szituációval, amikor a 40 fokos nyári melegben egy kis légáramlatot kívántunk magunknak kerékpározásaink során. A StormChaser a Forced Air Cooling technológiával ennek a szempontnak is eleget tesz és segít, hogy megfelelő szellőzést kapjon a fejünk. A szellőzést 7 bemeneti és 16 kimeneti levegő nyílás biztosítja. Edzésen és versenyen is használtam a sisakot és pozitív csalódás volt, hogy nem kaptam napszúrást a nagy nyári melegben sem. Viszonylag elég sok hajam van és így nehéz a sisakok szellőzéséről véleményt mondanom, de a StormChaser esetében még én is megéreztem a levegő áramlását.

Egy sisak, akkor lesz igazán jó, ha a szemüvegünket is kényelmesen bele tudjuk illeszteni mindenféle nehézség nélkül, akár menet közben is. Az ABUS ezért úgy tervezte meg ezt a sisakot, hogy erre legyen lehetőség elöl-hátul is, de bánatomra csak hátulra tudom stabilan betűzni a szemüvegemet, én viszont előre szeretem, bár érdemes hozzátenni, hogy ez nagyban függ a szemüveg szárának kialakításától.

Mindig érdekes megtapasztalni, hogy egy nem „csúcstermék” tudja hozni a legmagasabb szintet. Első ABUS sisakomként kellemes csalódást okozott, megkedveltem a márkát és mindig örömmel viselem bármilyen körülmények között. A StormChaser esetében nem kell kompromisszumokat kötnünk, egy nagyon jó ár-érték arányú sisakot kapunk, ha egy igazi „mindenes” fejvédőt keresünk.

Ajánlott fogyasztói ár: 56 010 Ft
További információkért kattints ide

 

Gondolj a biztonságra, gondolj a sisakodra!🚴‍♀️ Most itt a lehetőség a vásárlástól számított 2 éven belül a megtört ABUS sisakod cseréjére! A részletekért és a feltételekért keresd fel a szakkereskedőt, ahol a sisakodat vásároltad!

  • a  2021-es modellévtől számolva minden Abus sisakra vonatkozik
  • érvényes: 2021. 01.01-től
  • a vásárlástól számított 2 éven belül, érvényes blokkal együtt bemutatva

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo