fbpx

Absalon megállíthatatlan volt Ausztráliában!

Benkó Barbi remek versenyzéssel 18!  A nőknél Eva Lechner diadalmaskodott, a férfiaknál Absalon defekt után, heroikus küzdelemben szerezte meg az első helyet.

A pénteki, XCE versenyen látott körülményekhez képest barátságosabb arcát mutatta ma a cairnsi esőerdő. A talaj csaknem teljesen felszáradt, így a versenyzők szervezetét a nagy meleg és a magas páratartalom tette próbára. A nyomvonal klasszikus cross country pályának tekinthető, a technikás részeket főként a természet alkotta kövek és gyökerek jelentették.

Az U23-as lányoknál Barbi csapattársa, Helen Grobert (Focus XC Team) szerezte meg a győzelmet, a svéd Jenny Rissveds (Scott ODLO MTB Racing) előtt. A fiúknál dupla francia siker született, Victor Koretzky (BH Suntour KMC), Jordan Sarrou sorrendben.

Helen Grobert első világkupa győzelmét aratta

Helen Grobert első világkupa győzelmét aratta

A felnőtt nők mezőnyében az egyedüli nagy hiányzó Gunn-Rita Dahle (Multivan Merida) volt, aki otthonában készül a szezon többi versenyére. Rajt előtt legnagyobb esélyesnek a két hete magabiztosan nyerő Jolanda Neff (LIV Pro XC) számított, de komoly csatára volt kilátás. A startot követően a svájci lány egyből az élre tört, nagy tempót kezdett el diktálni, amit csak Eva Lechner (Colnago Südtirol) tudott tartani. Mint kiderült, Lechner dél-afrikai gyengébb szereplésének betegség (megfázás) volt az oka, így nem meglepő, hogy egészségesen egyből az elsőségért harcolt. Neff nagyon bekezdett, gyakorlatilag kicsinálta magát az első körben és onnantól kezdve fokozatosan csúszott hátra, egészen a 9. helyig. Az olasz hölgy viszont nem vesztett lendületéből, senkitől sem zavartatva, tökéletes versenyt teljesítve győzött.

Eva Lechner ma tökéletes napot fogott ki

Eva Lechner ma tökéletes napot fogott ki

A további dobogós helyekért hatalmas csata alakult ki Emily Batty (Trek Factory Racing), Irina Kalentieva (Oroszország) és Sabine Spitz (Haibike) között. Érdekes volt figyelni, hogy utóbbi bár irdatlan erős, végig nagy áttételt hajtva közlekedett, de a lejtőkön a biztonságosabb és lassabb nyomvonalat választotta és a technikás részeken rendre rengeteg időt vesztett. Óvatossága ellenére defektet kapott, ezért végül a negyedik helyen zárt. Harmadik az egyre jobb formát mutató Irina Kalentieva, második sokak kedvence, a kanadai szépség, Emily Batty lett. Szemfülesek észrevehették, hogy az ötödikként célba érő Tanja Zakelj (Unior Tools) már az új, fordított kialakítású Rock Shox villát használta. A futamon legrosszabbul az XCE verseny győztese Alexandra Engen járt, aki a technikai zónától félórányi gyaloglásra kapott defektet, de Julie Bresset (BH Suntour KMC) is pórul járt, neki a teleszkópja mondta fel a szolgálatot.

2. Emily Batty; 1. Eva Lechner; 3. Irina Kalentieva

2. Emily Batty; 1. Eva Lechner; 3. Irina Kalentieva

El sem hiszem, azt hittem nagyobb csoport lesz az élmezőnyben. Szinte végig egyedül vezettem a versenyen, ami nagyon meglepett. A második körben hátranéztem és alig hittem el, hogy mekkora előnyöm van. Általában nem szeretem az ilyen körülményeket, a magas páratartalmat és a hőséget, jobban teljesítek, mikor hűvös és eső van. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen időben is sikerült nyernem – lelkendezett a győztes, Eva Lechner.

Benkó Barbarát szerencsére elkerülték a gondok, 18. helyen fejezte be a cairnsi világkupát.

Barbi az első körben

Barbi az első körben

A férfiaknál Nino Schurter országúti kitérőt tesz, távollétében a legenda, Julien Absalon tűnt top favoritnak. A francia ikon meg is szerezte 28. világkupa győzelmét, de nem volt egyszerű dolga.  A start a mezőny középső régióiban nagy bukást hozott. A kedélyek csillapodását követően Thomas Litscher (Multivan Merida) állt az élre és defektjéig vezette is a versenyt. Problémája után az első helyet honfitársa, Matthias Flückiger (Stöckli Pro Team) örökölte.

Szurkolókból nem volt hiány a pálya szélén

Szurkolókból nem volt hiány a pálya szélén

Absalon alig mögötte, jó tempóban haladt, biztosnak tűnt az újabb győzelem, egészen addig, míg egy első defekt legalább 40 másodperc hátrányt eredményezett. Innentől kezdve nem volt taktika, a kétszeres olimpiai bajnok nyélen nyomta, hogy összejöjjön a siker. Maxime Marotte (BH Suntour KMC) kicsit besegített neki az üldözésben, de amikor Absalon elindult, esélye sem volt menni vele.

Absalon a "szokásos vasárnapi bringázás" végén

Absalon a “szokásos vasárnapi bringázás” végén

A BMC versenyzője az utolsó körben érte utol az addig éllovas Flückigert és kétséget kizáróan előzte meg az addigra fáradni látszó, de élete első világkupa győzelme felé minden erejével haladó fiatal svájcit, akinek végül meg kellett elégednie a második hellyel. Harmadik Maxime Marotte lett. A sérüléséből visszatérő Jaroslav Kulhavy a 10. pozíciót szerezte meg, egy kisebb esés ellenére.

2. Mathias Flückiger; 1. Julien Absalon; 3. Maxime Marotte

2. Mathias Flückiger; 1. Julien Absalon; 3. Maxime Marotte

Defektet kaptam a második körben a mászás tetején, de fontos volt, hogy nyugodt maradjak és minimalizáljam a veszteségeket a lejtőn, elérjem a technikai zónát. Feküdt nekem a pálya, tudtam, hogy itt jól szerepelhetek. Fontos volt a megfelelő folyadékbevitel, mert rendkívül meleg volt. Jól kezdtem a szezont két győzelemmel, bízom a sikeres folytatásban Európában – nyilatkozta Absalon.

Eredmények

Férfiak:

1. Julien Absalon (BMC MTB RACING TEAM) 1:38:22
2. Mathias Flückiger (Stöckli Pro Team) +16
3. Maxime Marotte (BH Suntour KMC) +24
4. Daniel McConnell (Trek Factory Racing) +28
5. José Antonio Hermida Ramos (Multivan Merida Biking Team) +32
6. Sergio Mantecon Gutierrez (Trek Factory Racing) +1:02
7. Thomas Litscher (Multivan Merida Biking Team) +2:16
8. Ondrej Cink (Multivan Merida Biking Team) +2:43
9. Stéphane Tempier (BH Suntour KMC) +2:56
10.Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing) +3:20

Teljes eredménylista

Nők:

1. Eva Lechner (Colnago Südtirol) 1:38:48
2. Emily Batty (Trek Factory Racing) +0:52
3. Irina Kalentieva (Oroszország) +1:07
4. Sabine Spitz (Sabine Spitz Haibike) +1:19
5. Tanja Zakelj (Unior Tools) +2:07
6. Kathrin Stirnemann (Sabine Spitz Haibike) +2:24
7. Katrin Leumann (Ghost Factory Racing) +3:45
8. Elisabeth Osl (Ghost Factory Racing) +4:04
9. Jolanda Neff (LIV Pro XC Team) +4:36
10.Rebecca Henderson (Trek Factory Racing) +5:03

18. Benkó Barbara (Focus XC Team) +10:42

Teljes eredménylista

Képek: UCI Mountain Bike World Cup

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo